Prøv Procycling Pluss idag

ØKTE LEDELSEN: Simon Yates festet grepet om den rosa trøya på giroens niende etappe. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Yates triumferte på Gran Sasso d’Italia

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 13.05.18 17:09

Del på    

Mitchelton-Scott-lederen viste styrke på krevende fjelletappe.

(procycling.no): Søndag ventet den mest brutale fjelletappen så langt i årets Giro d’Italia. De fleste favorittene holdt seg samlet helt til de siste kilometerne, der fire mann skilte seg ut.

Domenico Pozzovivo (Bahrain) dro opp spurten, men på de siste meterne tråkket Yates i fra. Briten vant etappen foran Thibaut Pinot (FDJ) og lagkompis Esteban Chaves.

25-åringen tok sin første etappeseier i Giro d’Italia, og dette var hans tredje triumf i 2018.

– Den var for gutta. For de store gutta som kjører foran i feltet hele dagen. De har hatt noen tøffe dager og alltid kjørt i front på noen lange etapper, sa Yates i seiersintervjuet vist på Eurosport.

Sam Bewley, Svein Tuft og Chris Juul-Jensen har vært de tre rytterne fra Mitchelton-Scott som har holdt tempoet i feltet de siste dagene. Slik gjorde de også i dag.

– Fra starten av etappen så tenkte vi at om vi holdt bruddet nære nok så hadde vi en sjanse på etappen. Da Astana også begynte å vise interesse så trodde jeg det var mulig. Du vet aldri før du er dypt inne i finalen, forklarte Yates.

Tok tid på flere rivaler

Pozzovivo sakket akterutt på de siste meterne, men flere rivaler måtte slippe før den tid.

Italieneren var fire sekunder bak, og med bonussekunder på toppen tok Yates dermed 14 sekunder på Bahrain-lederen.

Men det gikk verre for andre av favorittene. Tom Dumoulin (Sunweb) var tolv sekunder bak i mål, og mistet dermed andreplassen i sammendraget til Esteban Chaves. Dermed troner to ryttere fra Mitchelton-Scott på toppen etter ni etapper. Colombianeren er 32 sekunder bak sin britiske lagkompis.

Dumoulin har nå 45 sekunder å ta igjen, mens Pinot holdt fjerdeplassen, nå 57 bak.

Chris Froome og Fabio Aru var blant rytterne som slet mest. Sky-lederen slapp favorittene med to kilometer igjen, mens Aru allered var distansert på det tidspunktet.

I mål var Froome hele 1:07 bak Yates, mens Aru igjen var syv sekunder bak Sky-kapteinen.

– Det var en vanskelig etappe. De kan ha hatt en tung dag. Chris veltet i går, så kanskje han hadde en dårlig dag på grunn av det. Jeg vet ikke, svarte Yates på spørsmål om hva han syntes tidstapet til rivalene overrasket ham.

Slik gikk det til:

171 ryttere trillet ut av Pesco Sannita like etter klokken elleve, og startet giroens niende etappe.

Et brudd ble rakst etablert da Mikael Cherel (AG2R La Mondiale), Davide Ballerini og Fausto Masnada (Androni-Sidermec), Manuele Boaro og Giovanni VIsconti (Bahrain-Merida), Simone Andretta (Bardiani), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Tim Wellens (Lotto Soudal), Natnael Berhane (Dimension Data), Hugh Carthy (EF Education First), Maxim Belkov (Katusha-Alpecin), Gianluca Brambilla og Laurent Didier (Trek-Segafredo) og Alex Turrin (Wilier-Triestina) angrep like etter start.

Feltet stoppet opp, og etter to timer på sykkelen ledet bruddet med 7:20.

Lederlaget kontrollerer

Mitchelton-Scott, som satt med Simon Yates i rosa, førte feltet. De sørget for at ledelsen holdt seg på rundt syv minutter en lang periode. Utbruddet presset ledelsen opp over åtte minutter, før feltet begynte å svare.

Astana var laget som økte tempoet hos forfølgerne, og med fire mil igjen var det seks minutter fram til bruddet. De siste milene gikk det bare oppover, mot målstreken på toppen av Gran Sasso d’Italia (2135 m.o.h).

Inn mot den siste rampen, med ti kilometer igjen, var det bare to minutter mellom teten og et redusert felt. I front satt Fausto Masnada (Androni) alene. Boaro (Bahrain) og Carty (EF Education) var nærmeste jegere.

Favorittene nærmer seg

Den krevende avslutningen ventet. Masnada hadde minuttet på Carty og Boaro, og halvannet minutt til hovedfeltet med fem kilometer igjen.

Boaro ble raskt kjørt inn, før også Carty møtte samme skjebne. Masnada kjempet videre, men feltet nærmet seg raskt. 3500 meter fra toppen hadde ledelsen til Androni-rytteren sunket til 45 sekunder.

Det røynet på for Masnada, og like etter tre kilometer igjen ble han slukt av favorittene.

Seierskandidater sliter

Fabio Aru (UAE Team Emirates) hadde ingen god dag, og måtte slippe rivalene med 2700 meter igjen. Chris Froome (Team Sky) hang med på halen en stund til, men også han begynte å sakke akterutt. Sammen med lagkompis Sergio Henao jobbet han for å begrense tapet.

Det stemte bedre for Giulio Ciccone (Bardiani), som angrep på samme tidspunkt. Italieneren ble kjørt inn av Mitchelton-Scott og Jack Haig inne på de siste to kilometerne.

Pinot (FDJ) kjørte med 1500 meter igjen, men ble fulgt av de gjenværende favorittene. Lopez (Astana) prøvde kort tid etter, men heller ikke han klarte å få noen luke.

Elleve mann kom samlet inn på siste kilometer. Ciccone prøvde igjen, men hadde Pinot på hjul. Pozzovivo tråkket til med 500 meter til målstreken. Yates fulgte på hjul, og startet spurten med 150 meter igjen. Ingen klarte å overgå briten, som vant etappen.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse