Prøv Procycling Pluss idag

SOLID: Gjennom hele Tour de France har Adam Yates vært bunnsolid, og briten er faktisk den eneste av sammenlagtfavorittene som har klart å ta noe tid på Chris Froome. Det gjorde han på den syvende etappen til Lac de Payolle, hvor han krasjet med kilometermarkøren. Da var han foran feltet, og han fikk også tildømt en bedre tid. Sårene på haka hans er synlige bevis på velten. Foto: Tim De Waele

Yates om sammenlagtkampen: – Var ikke planlagt

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 19.07.16 19:36

Del på    

Nå er resten av Tour de France en bonus for 23-åringen.

Adam Yates er årets sensasjon i Tour de France. Selv om han hadde levert på et høyt nivå i flere ukeslange etapperitt, var det ingen som forventet at den 23 år gamle briten skulle være på tredjeplass sammenlagt etter 16. etapper.

– Han er ikke klar for å utfordre om en topp ti-plassering i Tour de France som 23-åring. Er det en stor prestasjon å bli nummer 22 i Tour de France. Det er en mye større prestasjon, noe jeg synes er et mer realistisk mål, sa Matt White, sportsdirektør i Orica-BikeExchange til Cycling Weekly før rittet startet, og konstaterte at både Yates og laget var enige om at etappeseier var målet.

– Jeg kommer ikke til å tape tid med vilje, men slik rittet utvikler seg, så kan jeg tape tid i splitter. Du vet aldri, hvis jeg ikke er for langt bak og kan gå i et brudd den siste uken og hente 20 minutter, så kan jeg være med der oppe, sa Yates til samme publikasjon før rittet.

 – Alt herfra er en bonus
Etter 16 etapper er det imidlertid nettopp en topplassering i sammendraget som ser vesentlig mest realistisk ut for Orica-rytteren, som har en syvendeplass som beste etapperesultat til nå.

– Jeg kom til Tour de France uten ambisjoner om et sammenlagtresultat. Nå er jeg ved den andre hviledagen, og jeg er på tredjeplass sammenlagt. Alt herfra er en bonus, sier Yates til Cyclingnews, som forteller at det ikke ligger noe press fra laget på ham for å forsvare tredjeplassen.

Briten har vært våkent med fremme på de fleste etappene, og har til og med plukket flere topp 20-plasseringer i massespurtene. Selv ikke oppblåsbare kilometermarkører har hindret 23-åringen fra å stråle i sitt andre Tour de France.

(Saken fortsetter under videoen)

I fotsporene til Chaves
Yates’ historie er ikke ulik en annen Orica-rytter. Esteban Chaves gikk, som med et trylleslag, fra å være en god klatrer med etappeambisjoner til en sammenlagtutfordrer etter hans strålende start på fjorårets Vuelta a España. Der vant kolombianeren to etapper den første uka, og tilbrakte totalt seks dager i ledertrøya før det til slutt endte med en nær sjokkerende god femteplass.

26-åringen bekreftet i år nivået sitt da han ble nummer to i Giro d’Italia, kun slått av Vincenzo Nibali, som overtok den rosa ledertrøya fra nettopp Chaves etter den nest siste etappen.

Nå ser det ut til at Orica-BikeExchange er i ferd med å få sin andre sammenlagtrytter i den ypperste verdensklassen.

– Da jeg kom til laget, så var dette planen. Planen var å sykle i treukersrittene og kjøre for sammenlagtresultater der. Vi har allerede sett det med Esteban i både giroen og vueltaen, og forhåpentligvis kan jeg følge etter ham. Jeg håper å kunne kjøre treukersrittene (for sammendraget) i fremtiden. Denne var ikke planlagt, men her er vi, sier Yates.

PS! Med tredjeplassen leder også Yates ungdomskonkurransen, hvor Louis Meintjes ser ut til å bli hans tøffeste konkurrent. Sør-afrikaneren er 3.03 bak før de siste etappene.

Tagget med: , , , ,

Les også disse