Prøv Procycling Pluss idag

NY SEIER: Simon Yates viste konkurrentene ryggen og økte ledelsen i sammendraget. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Yates med ny maktdemonstrasjon

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 16.05.18 15:51

Del på    

Froome distansert i kupert avslutning.

(procycling.no): I en svært krevende finale i Osimo viste igjen Simon Yates seg som den sterkeste. I den siste bakken angrep briten og ingen maktet å følge akselerasjonen.

Tom Dumoulin ble liggende noen sekunder bak, men maktet aldri å komme seg opp til den formsterke Mitchelton-Scott-rytteren, som med det kunne juble for sin andre etappeseier i årets Giro.

Froome tapte tid igjen

Samtidig øker 25-åringen ledelsen sin til flere av de øvrige favorittene til å vinne rittet sammenlagt.

Spesielt Chris Froome (Team Sky) havnet nok en gang i bakleksa. Med fem kilometer til mål ventet en brutal brosteinsbakke, og da Tim Wellens (Lotto-Fix All) og Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) angrep med et infernalsk tempo, ble det store splitter i hovedfeltet.

Froome havnet på feil side av splitten og med høyt tempo foran, maktet han ikke å kjøre seg inn i det lettkjørte terrenget foran den siste bakken.

Team Sky-rytteren passerte målstreken først 40 sekunder etter Yates, og er dermed over tre minutter bak ham i sammendraget.

Mens Dumoulin bare tapte to sekunder, ble det åtte sekunder Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) og Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), 21 sekunder for Fabio Aru (UAE Team Emirates) og 30 sekunder for Miguel Ángel López (Astana).

Saken oppdateres!

Frenetisk start

Da rytterne ble vinket i gang på de 156 kilometerne mellom Assisi og Osimo ble det umiddelbart satt fart, og flere angrep fulgte.

Quick-Step Floors prøvde gjentatte ganger, sammen med flere andre lag, uten at de fikk gå avgårde. Det var hektisk i front av feltet, noe som sørget for svært høy fart. Den første halvtimen gikk unna med 50 kilometer i timen i snittfart.

På vei inn mot dagens første klatring, åtte kilometer lange Pass del Cornello, slapp hovedfeltet endelig opp på gassen, og Luis Léon Sánchez (Astana) og Alessandro de Marchi (BMC) gikk gli avgårde.

Flere ryttere kjører opp

I hovedfeltet ble det skapt en blokade i front av hovedfeltet, med Bahrain-Merida og LottoNL-Jumbo svært påpasselige. Giovanni Visconti (Bahrain-Merida) valgte imidlertid å slippe frem Mirco Maestri (Bardiani-CSF), slik at han kunne gå etter.

Før blokaden ble formet hadde Faustro Masnada (Androni Giocattoli-Sidermec) gått og kom seg opp til duoen i front like for toppen, og var ikke snauere enn at han snek seg frem og tok klatrpoengene.

Etter hvert gikk også enda en rytter løs fra hovedfeltet, Alex Turrin (Wilier Triestina – Selle Italia), og trioen i front slapp da opp på farten, for å få opp han og Maestri.

Dermed var de fem foran, i det man nærmet seg halvveis på etappen, men bare med en luke på drøye tre minutter.

Allianser i hovedfeltet

Etter en etterlengtet pause i hovedfeltet sørget LottoNL-Jumbo for å dra opp igjen tempoet, og var muligens ikke så fornøyd med at tre ryttere fikk slippe opp til De Marchi og Sánchez.

De fikk også etter hvert hjelp av Trek-Segafredo og Lotto-Fix All, og de tre lagene samarbeidet fint i front av hovedfeltet, og delte opp jobben seg i mellom.

LottoNL-Jumbo med ambisjoner om å ta en ny etappeseier med Enrico Battaglin, Lotto-Fix All med Tim Wellens, mens Trek-Segafredo med både Jarlinson Pantano og Gianluca Brambilla som alternativer.

De sørget for å dra ned avstanden til to minutter på vei opp dagens andre klatring, hvor det igjen var Masnada som var først over toppen i bruddet.

Hyllet Scarponi i Filottrano

Dagens etappe passerte gjennom Michele Scarponis hjemby, Filottrano, hvor han på tragisk vis omkom i april i 2017.

Med 30 kilometer til mål kjempet rytterne seg opp den bratte Muro di Filottrano, hvor gatene var fylt med fans og bannere, som hyllet den tidligere Astana-rytteren.

Gjennom byen var det også en innlagt spurt, hvor hans tidligere lagkamerat i Astana, Luis Léon Sánchez på symbolsk vis var først over streken. I det krevende terrenget ble både Turrin og Maestri kjørt av.

På dette tidspunktet hadde Lotto-Fix All og Trek-Segafredo lagt ned, og fortsatte å legge ned, veldig mye arbeid. Spesielt danske Mads Pedersen gjorde en stor innsats for Trek-Segafredo.

Krevende finale

De siste 15 kilometerne av etappen gikk i svært kupert terreng, med flere bratte knekkere. I hovedfeltet begynte nå sammenlagtfavorittene å plassere seg foran, mens avstanden til trioen foran krøp nedover.

Det ble en stor seleksjon i hovedfeltet, i den første av flere korte, bratte bakker, med omtrent 13 kilometer til mål. Foran begynte Masnada begynte å få problemer med å holde følge med Sánchez og De Marchi.

Trek-Segafredo og Lotto-Fix All fortsatte å kjøre knallhardt i hovedfeltet og med fem kilometer til mål var det over for utbryterne, i det de ble slukt av feltet.

I det utbryterne ble kjørt inn angrep Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) inn i et 300 meter langt brosteinsparti, med 16 prosent i maks. Tsjekkeren satte opp ett forrykende tempo og bare vinneren av den fjerde etappen, Tim Wellens, maktet å følge.

Yates distanserer konkurrentene

Det ble en ny seleksjon opp brosteinsbakken, hvor Chris Froome var blant de som tapte terreng.

Stybar og Wellens jobbet knallhardt sammen for å holde feltet bak seg, men i det de gikk inn i den siste bakken var det raskt slutt for Stybar, mens Wellens satte avgårde igjen.

Bakfra kom imidlertid Simon Yates (Mitchelton-Scott) i tunge klyv og rev seg løs fra konkurrentene. Tom Dumoulin (Team Sunweb) var nærmest å følge, men nederlenderen maktet ikke å få kontakt og ble liggende på halvdistanse.

Fjorårets Giro-vinner kom seg aldri opp til briten og Yates tok en ny, dominant seier i Osimo.

Tagget med: , , ,

Les også disse