SLÅR TILBAKE: Wiggins tar til motmæle mot kritisk parlamentrapport. FOTO: Tim de Waele.

SLÅR TILBAKE: Wiggins tar til motmæle mot kritisk parlamentrapport. FOTO: Tim de Waele.

– Saken var ment til å ødelegge meg

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 9.12.18 12:58

Del på    

Den tidligere Tour de France-vinneren refser kritisk Sky-rapport.

(procycling.no): Bradley Wiggins har kritisert rapporten som konkluderte med at han og Team Sky brukte medisinske fritak uetisk. Det var i et intervju med den belgiske avisen Het Laatse Nieuws at den tidligere Tour de France-vinneren tok til ordet for at rapporten fra det britiske parlamentet var tuftet på sviktende informasjonsgrunnlag, og at ledere i British Cycling hadde en agenda mot ham.

De såkalte Fancy Bear-datahackerne avslørte i kjølvannet av OL i Rio 2016 at tidligere Team Sky-rytter Wiggins brukte lovlige, men kraftige injeksjoner med kortikosteroidet Kenacort før Grand Tours – blant annet før Tour de France 2012 som han vant.

Wiggins og Team Sky ble følgelig satt under etterforskning av den britiske antidopingmyndigheten UKAD. Etterforskningen rettet et spesielt fokus mot en pakke som ble levert til Wiggins under Critérium du Dauphiné i 2011. Pakken sendt fra lagets hovedkvarter i Manchester inneholdt ifølge Daily Mail kortikosteroider. I ettertid påsto Team Sky-sjef Dave Brailsford at pakken kan ha inneholdt bronkylpreparatet Fluimucil.

– Påstanden om at pakken var til meg gir ingen mening. Jeg så den aldri. Hva var i den? Jeg vet ikke. Kanskje det var en dildo til Dave Brailsford, sier Wiggins til HLN.

– Nå vet jeg at Sky har en WhatsApp-gruppe. Når rytterne går fra middagsbordet, skriver de ned alt som er igjen, hver dag. De veier risen og pastaen som er igjen på bordet og sier ‘Ok, rytterne har lagt igjen 600 gram ris og 400 gram pasta’. De kalkulerer hvor mange kalorier rytterne ikke får i seg og dokumenterer det på WhatsApp.

– Så hvis de driver med slike ting, hvorfor er det så vanskelig å spore en pakke fra Manchester til Dauphiné? Det er bare et dokument. ‘Dette lå i pakken, sendt av DHL, signert og mottatt’. Hvorfor måtte de lyve om det? Hadde gjort dette, kunne jeg fortsatt levd livet mitt som normalt.

Agenda mot Wiggins?

Det var komiteen for kultur, media og sport i det britiske parlamentet som avholdt en høring og produserte en rapport i kjølvannet av etterforskningen til UKAD. Rapporten kastet et dårlig lys over Wiggins og Team Sky, og hevdet laget brukte medisiner til å forbedre prestasjonene til rytterne, og ikke dekke legitime medisinske behov.

I intervjuet med HLN kaller Wiggins prosessen en farse, og mistenker det britiske sykkelforbundet British Cycling for å ha en negativ agenda mot ham.

– Det var ingen etterforskning. De hadde ett vitne. Noen med sin egen agenda. Og de vurderte dette vitne som troverdig, sier Wiggins.

– Saken var ment til å ødelegge meg. Og det er på grunn av hva som skjedde med British Cycling før de olympiske lekene i 2016, sier Wiggins med referanse til sexisme-sakene som rammet forbundet i 2016 – blant annet Wiggins’ tidligere trener, Shane Sutton.

– Jeg gikk ikke ut og støttet British Cycling. Det har de ikke glemt. Gradvis ble det klart at sakene mot meg ikke var særlig bra. Nå stilles det spørsmål om høringen i parlamentet. De har innrømmet at rapporten deres er basert på den ene vitneforklaringen. Siste ord i denne saken er fortsatt ikke sagt.

Tagget med: , , ,

Les også disse