VELTET: Chris Froome kjørte i grøften og stupte i bakken på den første etappen av Tour de France. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Froome i aksjon i Tour de France. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Wada forsvarer salbutamol-regler etter Froome-frifinnelse

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 13.07.18 11:23

Del på    

Støtter UCIs beslutning om ikke å anke.

(procycling.no): I et forsøk på å forklare hvorfor salbutamol-saken til Chris Froome ikke ble anket har Verdens antidopingbyrå (Wada) denne uken publisert en lang pressemelding. Utspillet fra Wada kommer samtidig som Team Skys overhode, Dave Brailsford, har lagt press på både antidopingbyrået og det internasjonale sykkelforbundet UCI til å utdype sin beslutning, i håp om å avkjøle den opphetede stemningen blant franske fans mot Froome og Sky i Tour de France.

Uttalelsen fra antidopingbyrået understreker at saken ble behandlet «fra start til mål» hos UCI, «som utelukkende og alene var ansvarlig for prosedyre og behandlet alle prosessuelle aspekter i saken».

Som svar på tiltalte etter kritikk rettet mot regelverket som regulerer stoffer som salbutamol, refererte Wada til elleve ulike vitenskapelige publikasjoner fra 2008 til 2012, som utgjør grunnlaget for antidopingsbyråets regler og grensesetting for stoffet.

I pressemeldingen legger Wada sin støtte bak UCIs beslutning om ikke å gjennomføre en farmakokinetikk-test, der man nærmere undersøker et bestemt legemiddels opptak i utøverens kropp. At en slik undersøkelse ikke ble gjennomført i Froomes sak, ble ikke nevnt i pressemeldingen fra UCI den 2. juli som frikjente Team Sky-rytteren.

Dette i kontrast til saken til Diego Ulissi, italieneren som ble ilagt en ni måneder lang utestengelse etter sin farmakokinetikk-undersøkelse, men ikke klarte å overbevise UCI. Ulissi avleverte en dopingprøve med forhøyede salbutamol-verdier under Giro d’Italia 2014.

I Froome-saken aksepterte Wada påstanden fra UCI om at en farmakokinetikk-undersøkelse ikke ville «sørget for pålitelige bevis». Wada understreker at beslutningen tok omstendighetene rundt Froomes fysiske tilstand med i vurderingen, herunder «sykdom, forverrede astmatiske symptomer, doseeskalering over kort tid, dehydrering». I likhet med Ulissi, var også Froome «midtveis i et flerdagers sykkelritt».

– Salbutamol ikke problematisk

Wada mener UCI har kommet frem til en «riktig og rettferdig kjennelse i en veldig komplisert sak». Ifølge uttalelsen skal ikke bruken av astmamedisinen salbutamol, funnet i Ventoline, være et stor problem innenfor landeveissykling.

På tvers av alle idretter skriver byrået at i perioden 2013 til 2017 har det vært 41 salbutamol-saker, hvorav åtte har endt i frikjennelse og 21 i utestengelse. I de øvrige sakene ble utøverne enten irettesatt, reddet av medisinske fritak eller ikke underlagt Wada-koden.

I samme periode ble det avdekket 16 saker der salbutamol ble brukt parallelt med andre forbudte stoffer, hvor ni av sakene ende i utestengelse. På grunnlag av at kun fire av de 57 sakene omhandlet syklister, mener Wada at misbruk av salbutamol ikke er en problem innenfor sykling. Tre av disse sakene har endt i utestengelse.

Tagget med: ,

Les også disse