I STORE PROBLEMER: Mark Cavendish har fått den siste delen av VM-oppkjøringen spolert av magetrøbbel. Det kan igjen gå utover varmeakklimatiseringen foran mesterskapet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

VM-oppkjøring på do for Cavendish

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.10.16 11:50

Del på    

- Det gjør det vanskelig foran Doha, sier teamsjef.

(procycling.no): Det britiske gullhåpet Mark Cavendish har fått en dårlig oppladning til årets VM i landeveissykling.

31-åringen var kraftløs under GP Beghelli i slutten av forrige måned, og sto av etter bare sju mils sykling. Han har heller ikke kunnet sykle Münsterland Giro eller torsdagens Paris-Bourges.

Teamsjef Rolf Aldag i Dimension Data klinger nå i alarmklokkene med tanke på mesterskapet i Doha.

– Etter Beghelli dro han rett til legen og hadde seks dager av sykkelen med mageproblemer. Det gjør det også litt vanskelig med tanke på VM. Vi vurderer dag for dag om han skal delta i Paris-Bourges og Paris-Tours, sier Aldag til tyske radsport-news.com.

Paris-Tours er siste utvei

Det 252,5 kilometer lange rittet mellom Dreux og Tours er i år spesialtilpasset for å sikre god deltakelse av VM-klare ryttere.

I fjor var løypeprofilen mer kupert og strakk seg over kun 231 kilometer. Da vant Etixx-kompanjong Matteo Trentin i Chartres.

I år profilen langt snillere, og lengden nærmest identisk med det som venter under fellesstarten i Doha, én uke senere.

– Han kan snu det fort

Hadde Cavendish kunne velge fritt, hadde han nok ikke vurdert en konkurranse i Europa så tett opp mot VM – men når resten av finjusteringen foran mesterskapet gikk i dass, er det ikke sikkert han har noe valg.

Legger man til heten, er det heller ingen fordel å ankomme Doha i skrapet utgave etter sykdomsproblemene Cavendish har vært igjennom.

En tommelfingerregel sier at man bør være på plass minimum én uke før mesterskapet i Qatar for å oppnå optimal akklimatisering. Det rekker ikke britenes håp om han sykler Paris-Tours på søndag.

Den norske troppen har for sikkerhets skyld utvidet akklimatiseringsperioden ytterligere:

– Vi drar ned ni dager før hver øvelse for de respektive rytterne, kunnegjorde landlagssjef Stig Kristiansen da han annonserte VM-troppen.

– Vi har tatt fram hvite drakter, vi har kjøleteknikker og vi gjør alt vi kan. Edvald har vært inne i varmekammer og har trent litt der. Olympiatoppen har hatt et prosjekt gående på varmeakklimatisering som vi når drar nytte av, sa Kristiansen og la til at han var trygg på at Norge ville gjøre en grundigere jobb enn en del av konkurrentene.

Var i trøbbel før København-gull

I 2010 var også ute av kurs før VM. De sto han av vueltaen etter to dager etter at ingenting stemte.

– Han kan snu ting på et blunk, påpeker Aldag.

33 dager etter vueltaen tok han VM-gull i København, men da la han oppkjøringen til Tour of Britain der han vant to etapper.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KLARTE Å SNU DET: Mark Cavendish var storfavoritt foran VM i Købehavn, men oppkjøringen hans var ikke slik han først så for seg.

KLARTE Å SNU DET: Mark Cavendish var storfavoritt foran VM i Købehavn, men oppkjøringen hans var ikke slik han først så for seg.

Denne gangen er det 21 dager mellom GP Beghelli og sykkel-VM i Doha, og Paris-Tours står igjen som den eneste løsningen for å bunkre kilometer før mesterskapet.

 

Cavendish var for øvrig tilbake på sykkelen igjen under trening søndag. Dagen før John Degenkolb gikk til topps i Müsterland Giro.

 

 

Tagget med: , , , , ,

Les også disse