TOPP TI: Sedrik E. Ullebø, Sogn CK ble beste norske som nummer ni årets junior-VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ullebø topp ti da Danmark tok VM-gull

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.10.16 15:22

Del på    

Den norske 18-åringen spurtet om medalje i Doha.

DOHA (procycling.no): Sedrik Ullebø (Norge) spurtet inn 9.pass på herrenes juniorfellesstart i VM fredag, i det som endte i soloseier for Jakob Egholm (Danmark).

Den danske gullvinneren kom avgårde i et avgjørende 20-mannsbrudd like etter halvkjørt ritt, og angrep enda en gang ni kilometer fra mål.

18-åringen kjørte imponerende solo den siste snaue milen, holdt unna for bruddkameratene og krysset målstreken sju sekunder foran resten.

I kampen om medaljene var det Niklas Markl (Tyskland) og Reto Muller (Sveits) som spurtet inn til sølv og bronse henholdsvis.

Ullebø hadde mulighet til å ta Norges første fellesstart-medalje i junior-VM, og hadde troen på edelt metall helt til han fikk hammeren på oppløpet.

– I dag var det helt forferdelig. Jeg hadde litt troen på oppløpet, da jeg lå an som nummer to eller tre i spurten. Men den siste biten til mål var det helt slutt. Det stoppet helt, sier den norske 18-åringen til TV2.

Det 135 kilometer lange rittet ble avviklet i svært høye temperaturer, fikk en meget rask start og eksploderte midtveis. Norge hadde nominert Joakim Kjemhus som lagets hovedspurter, men Ullebø og Iver Knotten skulle gå i brudd mot slutten. Mens Knotten fikk det tungt i varmen, brøt og ble sendt til sykehus, klarte Ullebø å henge med i det avgjørende bruddet som skulle holde helt inn.

– Jeg er ikke helt fornøyd egentlig. Rittet utviklet seg slik jeg hadde sett for meg, dette (scenario) passet meg best. Men i dag gikk det bare ikke. Krampene slo inn for fullt halvveis. Det var ikke helt dagen. Jeg hadde egentlig ikke troen da jeg kom i bruddet, sier Ullebø.

Kjemhus kom inn med hovedfeltet, 1:45 bak den suverene dansken, og var heller ikke 100 prosent fornøyd med hvordan tingene utspilte seg for det norske laget.

– Det er skuffende slik det ble. Vi hadde Sedrik i bruddet, men det var ikke hans dag i dag. Derfor ble det som det ble, oppsummerer Kjemhus for TV2.

– Jeg følte meg lett og fin hele veien, jobbet ikke så mye, lå bare i feltet. Hvordan kroppen hadde vært i en spurt får vi aldri vite.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SUVEREN: Danske  Jakob Egholm vant fredagens juniorfellesstart i VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

SUVEREN: Danske Jakob Egholm vant fredagens juniorfellesstart i VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Slik gikk det til
I likhet med de andre fellesstartene i VM så langt, så vi også en rask start på herrenes juniorfellesstart. Flere velt og mekaniske uhell satte sitt preg på innledning, mens hovedfeltet suste i høyt tempo inn mot det kunstige underverket Pearl Island. Stort sett var det de mindre nasjonene som fikk smake asfalten, ryttere fra Iran, Qatar og Saudi-Arabia var blant de uheldig utvalgte.

Jarno Mobach (Nederland) ble første angriper til å få en betydelig luke. Bak den temposterke nederlenderen gikk kontraangrepene i strie strømme, mens Norge ved Ludvig Holstad satte et nøytraliserende tempo i hovedfeltet.

Nye angrep fulgte. Awet Habtom (Eritrea) var neste til å stikke ifra. Først sammen med Tadej Pogacar (Slovenia), nylig vinner av Giro della Lunigiana og bronsemedaljør i EM, og deretter sammen med Ide Schelling (Nederland) Bert Van Moer (Belgia). Men farten hovedfeltet var høy og bruddforsøkene forgjeves. Etter halvkjørt rit var hovedfeltet stadig samlet. Bare et par velt sørget for å tynne ut feltet bakfra.

Knotten brøt i varmen
Med 64 kilometer igjen gikk det dog en stor gruppe avgårde, der både Knotten og Ullebø satt sammen med mange andre sterke ryttere. Knotten klarte imidlertid ikke å holde følge. Nordmannen slet i varmen og måtte bryte rittet. Det ble dramatiske scener da Knotten kollapset på bakken.

Det store bruddet fortsatte. Ullebø hadde selskap av 20 ryttere: Adrian Bustamante (Colombia), Brent Van Moer (Belgia), Jacob Eriksson (Sverige), Harry Sweeny (Australia), Saymon Musie (Eritrea), Nicolas Debeaumarche (Frankrike), Ide Schelling (Nederland), Alexsy Brunel (Frankrike), Julius Johansen, Andreas Kron, Jakob Egholm (Danmark), Reto Muller, Marc Hirchi (Sveits), Ziga Jerman, Jaka Primozic Ziga Horvart (Slovenia), Niklas Markl (Tyskland), Luca Mozzato (Italia) og tempoverdensmester Brandon McNulty (USA). Sistnevnte satte et forrykende tempo, og var på et kort tidspunkt løs fra utbrytergruppen sammen med Johansen og Brunel.

Ullebø i finalen
Hovedfeltet hadde 40 sekunder å hente på dette farlige bruddet da 36 kilometer gjensto. Men tetgruppen med Ullebø forsvarte seg godt, og med mange store nasjoner representert foran, var det lite mobilisering i hovedfeltet.

For i tet var det danskene (tre ryttere) og slovenerne (tre rytterne) som kombinerte krefter med den tempokyndige McNulty. 15 kilometer fra målstreken var avstanden over minuttet sekunder. Vinneren satt i bruddet.

På siste runden haglet angrepene. Først Hirschi, McNulty, Johansen og Sweeny. Da ni kilometer gjensto, gikk dansken Johansen igjen, denne gang med landsmannen Egholm. Johansen fikk hammeren 1.5 kilometer senere, og måtte se Egholm seile avgårde solo.

Dansken så sitt snitt til å ta gullet og så seg aldri tilbake. I krigen om medaljene hadde ikke Ullebø krefter nok til å ta opp kampen mot sølvmedaljør Markl og Muller som tok bronse.

Tagget med: , , , ,

Les også disse