DRØMMER OM BROSTEINSSEIER: Landslaget har vært nær sier i U23-utgaven av Flandern rundt tidligere. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi har fire ekstremt kjøresterke ryttere

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 5.04.17 08:37

Del på    

Optimisme tross Halvorsens forfall.

(procycling.no): Som procycling.no i går skrev er U23-verdensmester Kristoffer Halvorsen fremdeles syk og går dermed glipp av landslagsoppdragene i u23-utgaven av Flandern rundt og ZLM Tour U23.

Torstein Træen veltet i Gent-Wevelgem og har pådratt seg ribbeinsbrudd, derfor må han også melde forfall til de samme rittene. Dermed får vi inn tre debutanter i u23-sammenheng. I Flandern rundt går Erik Nordsæter Resell (Uno-X Hydrogen Development Team) og Ludvik Aspelund Holstad (Sparebanken Sør) inn. Resell blir med videre til ZLM Tour, mens Joakim Kjemhus (Baguet – M.I.B.A. Poorten) tar plassen til Holstad der.

Til tross for «ferskingene» er landslagssjef Stig Kristiansen optimistisk på vegne av de som skal ikle seg de norske fargene, først i Flandern nå førstkommende lørdag.

– Litt mer ubeskrevne kort på de to siste der (Holstad og Resell, vår.anm.), men jeg er ganske sikker på at de fire [andre som er tatt ut] står fjellstøtt, og så er det spennende å se hva de to kan trekke ut av et såpass stort ritt, forteller Kristiansen til procycling.no.

De fire Joker Icopal-rytterne Ole Forfang, Anders Skaarseth, Rasmus Tiller og Tobias Foss kompletterer troppen i de to Nations Cup-rittene. Landslagssjefen trekker frem flere andre ryttere som var aktuelle og skryter av bredden på u23-siden i Norge.

– Det er mange altså. Du har Theodorsen, Blikra… Ullebø… Der har du såpass mange i den gruppa. Men de tre har meldt seg uegnet; ikke tilstrekkelig til å kjøre Flandern. Det er jo ikke det at vi ikke har bredde i U23-delen i Norge, men vi er jo inne i en periode hvor det er mye sykdom, skade og småtteri. Når jeg ser på andre landslag ser jeg jo at vi har de samme problemene, men vi har vært litt heldige de siste par årene og alltid kunne stille med de sterkeste av de sterke kortene våre.

Fra terrengsykling til Flandern

Erik Nordsæter Resell er som Kristiansen sier et «ubeskrevet» blad. Trønderen kom inn i det nye, norske kontinentallaget Uno-X Hydrogen Development Team i fjor høst og tidligere har 20-åringen syklet både EM og VM som U23- og juniorrytter i terrengsykling, men valgte som flere før ham altså landevei foran terrenget.

I tillegg dominerte han Norgescupen i sykkelkross i vinter, da han vant fem av seks ritt, samt tok NM-tittelen. Alt tatt i betraktning høres Flandern og Resell ut som en potensiell perfekt symbiose.

Han har dog kjørt lite landeveisritt tidligere, men det bekymrer ikke Kristiansen.

– Han har jo kjørt noen pro-kermesse i forkant her, så han er jo ikke helt grønn. Han har jo kjørt landeveisritt tidligere. Det er helt tatt ut av det blå. Her er det en av de største motorene vi har i Norge – uansett alder – og det er grunnlaget for å kunne kjøre fort i det hele tatt.

– Han er rett og slett en råsterk gutt.

(artikkelen fortsetter under bildet…)

ILDDÅP: Erik Resell (til høyre) blir kastet rett til ulvene i sesongdebuten. FOTO: Kristof Ramon.

– Det blir en ganske heftig ilddåp for Resell da, som [offisielt] sesongdebuterer her?

– Haha, ja… Litt sånn ilddåp som Tiller i Gent [-Wevelgem]. Ingen i internasjonal sykling som hadde regnet med Tiller i Gent.

Landslagssjefen trekker frem tidligere terrengsyklister som Truls Korsæth og Carl Fredrik Hagen, som har tatt steget over til landeveien med hell. For å nevne flere er jo også Lars Petter Nordhaug et strålende eksempel. Terrengegenskapene gjør Resell godt skikket for et ritt som Flandern.

– Vi skal kjøre en mengde brostein og tekniske partier, så han er en liten joker i den sammenheng, og et lite prøveprosjekt, som vi får muligheten til når vi har hatt såpass stort frafall som det vi har hatt. Det gjelder dem begge, sånn sett at de kommer inn fordi det er plasser som har åpnet seg av andre grunner, og Holstad er i tilleggs førsteårs[senior], så det er en type vi håper å se en del av i fremtiden. Det er viktig å gi ham den erfaringen, så han kan prestere ved senere tilfeller.

– En seier henger veldig høyt

De siste utgavene av Flandern rundt har det norske landslaget i stor grad vært med på å animere. I fjor ble Amund Grøndahl Jansen nummer fire, Truls Korsæth tok tredjeplass i 2015, mens Kristoffer Skjerping tok andreplass i 2014. En seier ville derfor betydd svært mye.

– Der henger seieren veldig høyt. Vi har vært nære på de tre siste årene, så målsetningen er å være med å kjempe om seieren.

– Endrer Halvorsens fravær mye?

– Det endrer jo litt, Norge er jo et veldig respektert u23-lag i kraft av de resultatene de gutta der har kjørt de siste årene. Men det er jo en dimensjon som blir borte med Halvorsen, men når sant skal sies: Flandern u23 i år har ganske store forskjeller fra i fjor, så i utgangspunktet hadde vi jo regnet med at det ligger mer i retning Forfang, Skaarseth, Foss og Tiller uansett. Men han er et ganske greit kort å ha i bakhånd, Halvorsen. Det bør man jo ikke late som.

Det norske laget består av en solid stamme, med de to debutantene som krydder.

– Vi har fire ekstremt kjøresterke, som har vært mer eller mindre fast inventar på landslaget opp igjennom årene, så når vi da skulle velge erstattere for de to som falt ut, da tenkte vi: la oss gå for ungdommelig pågangsmot og gi dem den erfaringen.

Vil forsvare seieren i ZLM

Som Kristiansen flere ganger er inne er det norske laget svært respektert internasjonalt, mye grunnet solide resultater i Nations Cupene. Også i ZLM Tour U23 har man de siste årene hatt en rekke gode resultater. I fjor vant Amund Grøndahl Jansen sammenlagt, og de påfølgende tre plassene var også norske, etter man vant den innledende lagtempoen i etapperittet.

Derfor stiller man også i utgangspunktet med seier som mål der også. Det nederlandske rittet går gjerne helt ute ved kysten og etappene avgjøres ofte i sidevind, og består av svært tøff kjøring. Inn for Halvorsen i det rittet kommer den raske mannen fra Sandnes, Joakim Kjemhus.

Han har i vår syklet for det belgiske laget Baguet – M.I.B.A. Poorten, men slutter seg til Team Coop i mai. Sportsdirektør i det norske laget, Olav Aleksander Benjaminsen, forteller at han først og fremst er der for erfaringens del, og at man ikke kan forvente allverden allerede.

(artikkelen fortsetter under bildet…)

PASSER FORHOLDENE: Joakim Kjemhus har egenskapene til å gjøre det godt i ZLM Tour, mener Stig Kristiansen. FOTO: Per Erik R. Mæhlum/Norges Cykleforbund

Kjemhus er nemlig veldig ung, men Kristiansen ser flere styrker hos ham, som vil passe godt inn i rittet.

– Han er veldig rask. Vi får vel sett dem mot opp mot hverandre disse spurterne våre i løpet av sesongen håper jeg. Han er ytterst rask og der er jo løypeprofilen litt annerledes. Der beveger vi oss 20 mil lengre nord og der er det paddeflatt, plasseringskamp, sidevind, hvor Joakim har sine store styrker. Løypen der er forholdsvis lik det vi har kjørt [tidligere], så der vet vi litt hvordan ting kan utvikle seg og at vi er nødt til å ha en farlig spurter, hvis ting samler seg til slutt, som det jo har gjort de fire siste årene. Men også et ubeskrevet kort i u23-sammenheng, men det er aldersbestemt U23, så man er liksom nødt til å tørre og ta noen spennende valg for å utvide horisonten. Ikke bare gå for det trygge hele veien. Men Joakim Kjemhus kjenner vi fra juniorlandslaget de to siste årene, så for oss som holder de tingene der under oversikt så er det jo ikke fremmede gutter som kommer til oss.

Falt i gryta som liten

Mens Kjemhus og Resell har kjørt kermesse i Belgia, har Holstad vært i Portugal og kjørt ritt for Sparebanken Sør, så alle har strengt tatt sesongdebutert.

– Han (Kjemhus) har vært i Belgia her i hele mars og kjørt kermesseritt, altså nasjonale belgiske ritt, så han også har noen starter som ikke dukker opp på Procyclingstats, det gjør nemlig ikke nasjonale ritt. Så de har vært både på treningssamlinger med sine respektive lag og kjørt nasjonale ritt.

Sesongdebutert hadde imidlertid ikke Rasmus Tiller, da han stilte til start i Gent-Wevelgem for halvannen ukes tid siden.

– Tiller var faktisk den eneste som ikke hadde kjørt et eneste ritt da han startet i Gent. Men han falt jo i den samme gryta som Truls falt i da han var liten, og begge tok en god slurk. Så jeg er veldig optimistisk på det lagets vegne og spennende å se hva nykommerne kan levere også.

Tagget med: , , , , , , , , , , , , , , ,

Les også disse