Prøv Procycling Pluss idag

FOLKEFEST: Sykkel-VM i Bergen er en kjempesuksess

FOLKEFEST: Sykkel-VM i Bergen er en kjempesuksess, men konsekvensene av dårlig økonomi kan bli svært uheldige. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

VM-festens mørke side: Frykter uheldige konsekvenser for norske talenter. – En skam

Øyvind Godø
Tips meg

Publisert 23.09.17 07:31

Del på    

Det snakkes allerede om tidenes beste sykkel-VM i Bergen, men festen kan ende opp med en brutal hangover for Norges Cykleforbund. De norske sykkelstjernene frykter konsekvensene.

BERGEN (Dagbladet): Sykkel-VM i Bergen hylles verden over og blir, som Dagbladet skrev i går, trukket fram som et av tidenes beste mesterskap i sykkelsporten.

– Jeg hadde aldri sett for meg at VM her i Bergen skulle bli så bra, sier hjemmehåpet Odd Christian Eiking til Dagbladet.

– Det kommer til å bli tidenes beste VM hvis det fortsetter slik, mener sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

– Tempoen var som Alpe d’Huez, en fantastisk folkefest, sier Alexander Kristoff til Dagbladet.

– Hvis det blir en eventyrlig avslutning på VM, kan det kanskje bli det beste jeg noensinne har sett, sier Tomasz Czernich, sykkeljournalist i polsk Eurosport.

Alt går på skinner, bortsett fra på ett område: Økonomien er en stor utfordring.

Der mesterskapet er en seier for folket, publikum, sykkelsporten, turistnæringen, Bergen by og ypperlig norgesreklame, er realiteten en helt annen – og langt mindre gledelig – for pengesekken til Norges Cykleforbund.

– Det er en skam

Ingen vet hvordan totalregnestykket til slutt blir, men konsekvensene av det forventede underskuddet kan bli svært uheldige.

– Det er grådig synd hvis det blir underskudd. Det er en skam. Dette er jo et bra arrangement for hele landet. Vi får vist Norge på en unik måte, sier Odd Christian Eiking til Dagbladet.

Han kommer med en klar oppfordring:

– Regjeringen burde spytte inn mer for at det ikke skal gå i underskudd.

Så langt vil imidlertid ikke Alexander Kristoff gå.

– Akkurat det får Erna og politikerne bestemme, men jeg vil tro dette er god norgesreklame. Det kommer nok en del penger inn av det, ikke minst for turistnæringen, sier Kristoff til Dagbladet.

Frykter konsekvensene

UAE Emirates-rytter Vegard Stake Laengen er spent på hvordan et eventuelt underskudd vil påvirke framtida til Norges mange og lovende sykkeltalenter.

– Det er bare å vente i spenning på hva som blir det endelige regnskapet. Jeg tror ikke det har så mye å si for oss proffene, men for de yngre som forbundet vil utvikle videre, er dette avgjørende, sier Stake Laengen til Dagbladet.

– Vi må bare håpe at det går i orden og at det økonomiske løser seg. Det er viktig for norsk sykling.

– Kan gå utover det sportslige

Landslagssjef Stig Kristiansen krysser fingrene for at økonomien reddes som en følge av den kjempesuksessen som mesterskapet har blitt.

– Et eventuelt underskudd har definitivt betydning for sykkelforbundet. Det har allerede fått konsekvenser for oss. Det ser ut til å koste mye, men også gi mye. Heldigvis er ikke økonomien mitt bord, sier Kristiansen til Dagbladet.

– Hva vil et underskudd gå utover?

– Det kan få sportslige konsekvenser. Forbundet vil alltid stå, men hvis det blir underskudd, kan det gå utover det sportslige tilbudet. Vi får håpe det går bra. Jeg ser at det er en folkefest og vil bare nyte dette her og nå, så får vi regne opp til slutt.

– Jeg tror de sponsorene som har blitt med på laget, har skutt gullfuglen og er veldig fornøyde. Sykkel-VM har klar det de har klart, så får vi se hvordan regnestykket blir til slutt.

Økonomisk trøbbel

Ingen vet hvordan totalregnestykket blir for sykkel-VM, som har et budsjett på 156 millioner, men dette er de harde fakta:

* Bergen kommune og sykkelforbundet søkte om 40 millioners støtte til sykkel-VM, men fikk bare 30 millioner fra regjeringen.

* Budsjettet om å få inn 33 millioner sponsorkroner gikk ikke etter planen og ble etter hvert nedjustert til 25 millioner. Nedkonjunktur-tidene har skapt problemer.

* I tillegg til sponsorsvikten holdt ikke det opprinnelige budsjettet på 20,6 millioner kroner for veiarbeid og kollektivtransport. Søknaden om en ekstrabevilgning på 21 millioner kroner ble ikke godkjent. Arrangøren fikk i stedet halvparten av kulturdepartementet.

* Dessuten må sykkel-VM ut med en større utgiftspost på politiet enn estimert. Politiet forventer at arrangøren av mesterskapet betaler en egenandel på 13,4 millioner kroner. Tre millioner av disse er bevilget av staten. Resten er penger sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har sagt de ikke har.

* Når det gjelder den budsjetterte momsen på 11 millioner, vil arrangøren få noe tilbake i henhold til momskompensasjon-ordningen. Hvor mange prosent sykkel-VM får refundert i momskompensasjon, er det ingen som vet. 11 millioner er i spill.

En av de umiddelbare sportslige konsekvensene er at veiutbedringen av løypenettet ikke er komplett. Blant annet har de økonomiske utfordringene gjort at arrangøren ikke har fått fjernet alle fartsdumpene.

Dermed må Peter Sagan, Edvald Boasson Hagen og de største favorittene på søndagens fellesstart over mange fartsdumper gjennom rundløypa i Bergen, uten at de sykkelstjernene som Dagbladet har pratet med lar seg bekymre av den grunn.

Må unngå svarteper

President i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen, håper at medaljens bakside ikke blir så negativ som fryktet og at de ikke blir felt av den folke- og sykkelfesten som de faktisk har skapt.

– Vi får håpe vi ikke blir sittende igjen med svarteper etter VM, sier sykkelpresidenten til Dagbladet.

– Det er vanskelig å si hvordan utfallet blir nå. Vi slet litt i forkant, og det er usikkerheter rundt flere aspekter. Hvordan blir sluttregnestykket med hotellovernattinger og momskompensasjon? Vi må lande først og gjøre opp status etter mesterskapet, sier Tiedemann Hansen.

Sykkelforbundet må ta regningen av et eventuelt underskudd, men med tanke på den gode norgesreklamen mesterskapet gir, og at det er gratis for alle som ønsker å se det fra nært hold, håper de at statlige midler kan kompensere et eventuelt underskudd.

– Det er nettopp det. Jeg håper de ser verdien av mesterskapet og hvor god reklame dette er for Norge. Men den diskusjonen får vi ta i etterkant når vi skal regne på dette, sier sykkelspresidenten.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse