VANT: Elia Viviani vant både den siste etappen og Dubai Tour sammenlagt. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Viviani vant Dubai Tour etter utrolig spurt

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 10.02.18 12:40

Del på    

Sikret seieren med ny etappeseier.

(procycling.no): En velt ut på oppløpet satte en effektiv stopper for flere av spurternes sjanser, på den siste etappen av Dubai Tour.

Blant andre sammenlagtleder Elia Viviani, som virket å være akterutseilt. Dog skulle italieneren gjøre et spektakulært comeback.

Rick Zabel (Kathusha-Alpecin) åpner spurten, etter et solid opptrekk fra LottoNL-Jumbo-rytter Timo Roosen. Etter hvert kommer Zabels lagkamerat, Marco Haller, rundt ham og det samme gjør Jean-Pierre Drucker (BMC). Det ser ut til å bli en utrolig jevn kamp om seieren mellom trioen, men i skyggene har Elia Viviani andre planer.

Langt bakfra kommer Quick-Step Floors-rytteren i stor fart og på de siste meterne runder han en håndfull ryttere, og får sykkelen sin foran Haller på de aller siste meterne.

Dermed tar han sin andre etappeseier i rittet og sikret også sammenlagtseieren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

PALLEN: Elia Viviani vinner sammenlagt, foran Magnus Cort Nielsen (Astana) og Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida). FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Kristoff hindret

LottoNL-Jumbo var i godt driv inn på den siste kilometeren og Timo Roosen ledet an, foran Dylan Groenewegen. Like før den siste svingen kommer en mann foran Roosen, mens Groenewegen får Nacer Bouhannis opptrekker i mellom.

Gjennom svingen sklir Bouhanni ut, og Groenewegen må bremse kraftig ned for å ikke treffe franskmannen. Nederlenderen slipper unna velten, men mister momentum og etappeseieren seiler avgårde.

Flere ryttere kjører inn i barrierene og Bouhanni. Flere må også stoppe opp eller bremse helt ned, for å ikke kollidere. Deriblant Mark Cavendish, som må tråkke ut av pedalene og stoppe.

Alexander Kristoff sitter på britens hjul og må følgelig også ta samme konsekvens som Dimension Data-rytteren.

Kvartett stikker

Med bare 132 kilometer på programmet på dagens siste, avgjørende etappe av Dubai Tour, ble det umiddelbart en intens kamp om å etablere dagens brudd.

Etter en rekke forsøk lyktes det etter hvert for Daniel Pearson (Aqua Blue Sport), som snek seg avgårde alene. Flere forsøkte bak, mens 23-åringen klarte å få en grei ledelse.

Han skulle imidlertid ikke fortsette alene. Sun Xiaolong (Mitchelton-BikeExchange), Quentin Valognes (Novo-Nordisk) og Nasser Almemari (Team UAE) tok opp jakten og da feltet roet seg var det fritt frem for trioen, som snart var oppe hos waliseren.

I feltet roet man ordentlig ned etter at bruddet var gått og straks var avstanden nærmere fem minutter opp til kvartetten.

Kamp om innlagte spurter

I hovedfeltet vekslet LottoNL-Jumbo, Quick-Step Floors, UAE Team Emirates, Cofidis og Katusha-Alpecin på å holde tempoet oppe.

I front nærmet man seg dagens første innlagte spurt, med omtrent 60 kilometer til mål. Her var det noe uenighet i gruppen og Pearson prøvde seg på en langspurt. Det lyktes han imidlertid ikke med og ble raskt nøytralisert.

Xialong og Valognes viste seg å være de klart raskeste og det var førstnevnte som stakk av med full pott, til førstnevntes fortvilelse, som kjemper om seieren i konkurransen om de innlagte spurtene.

Den siste innlagte spurten kom drøyt 30 kilometer senere og med kvartetten fremdeles i ledelsen var det en ny sjanse for Valognes, som nå bare var tre poeng bak lederen i konkurrasen, BMC-rytter Nathan Van Hooydonck.

Gledelig nok for Valognes, fikk han lov av de andre utbryterne til å ta poengene uten noen kamp.

(artikkelen fortsetter under bildet)

DAGENS BRUDD: Sun Xiaolong (Mitchelton-BikeExchange), Quentin Valognes (Novo-Nordisk), Daniel Pearson (Aqua Blue Sport) og Nasser Almemari (Team UAE). FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Pearson går alene

Inn mot den siste innlagte spurten hadde farten blitt skrudd opp og hovedfeltet ble strukket ut, og avstanden var nede i halvannet minutt, da det gjenstod 30 kilometer.

UAE Team Emirates var mest dominerende helt i front, med Alexander Kristoff godt plassert i første rekke.

Foran slo bruddet sprekker etter den innlagte spurten og Daniel Pearson stakk avgårde alene. Ikke lenge etter var Valognes, Almemari og Xialong tilbake i hovedfeltet, mens Pearson fremdeles holdt stand med en luke på over minuttet.

Feltet lot waliseren ligge i front en liten stund, men med 15 kilometer til mål ble farten satt opp og da droppet Aqua Blue Sport-rytterens luke dramatisk. Bare et par kilometer senere var stuntet hans over og feltet seilte forbi ham.

Duo angriper

Like før Pearson ble kjørt inn var det imidlertid duket for et nytt angrep, denne gangen fra Mitchelton-BikeExchange-duoen Robert Stannard og Jacob Hennessey.

Den australske og britiske rytteren seilte forbi Pearson, som ikke hadde noen mulighet til å følge. Med åtte kilometer til mål hadde de to fått en luke på nesten 15 sekunder.

I front av hovedfeltet var det Katusha-Alpecin og Dimension Data som hadde tatt over ansvaret, med de andre spurttogene vakende i skyggene.

Med 3,5 kilometer til mål skrudde de virkelig opp farten og de to ble slukt umiddelbart.

Viviani – fra intet

Bahrain-Merida tok fronten og markerte for alvor starten på finalen, med sin fartsøkning, og flere av de andre togene agerte sporenstreks.

Det ble en intens og skiftende kamp om fronten, mellom Bahrain-Merida, Dimension Data, LottoNL-Jumbo og Trek-Segafredo, men inn på den siste kilometeren var det det nederlandske laget som ledet an, med Timo Roosen foran Dylan Groenewegen.

Ut av den siste svingen sklir blant andre Nacer Bouhanni ut og hindrer en rekke av spurterne, deriblant Groenewegen.

Roosen gir gass ut på oppløpet, men har plutselig ingen kaptein på hjulet sitt. Der sitter Rick Zabel (Katusha-Alpecin), som åpner spurten. Rundt ham kommer både lagkamerat Marco Haller og Jean-Pierre Drucker (BMC), men bakfra kommer Elia Viviani, som ut av ingenting runder en håndfull ryttere og stikker av med seieren på de aller siste meterne.

TROLL FRA ESKE: Elia Viviani kom fra intet på slutten av etappen. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Tagget med: , , ,

Les også disse