NYE DUELLER: I fjor var Maximilian Schachmann og Marcel Kittel lagkamerat, men slik er det ikke etter Kausha-overgangen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Viviani feiret bursdag i Dubai med etappeseier

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 7.02.18 12:24

Del på    

Kom seg tilbake etter å ha punktert kun 22 kilometer unna mål.

(procycling.no): På dag to av Dubai Tour slo Elia Viviani tilbake.

Italieneren, som fyller 29 år i dag, spurtslo Dylan Groenewegen og Riccardo Minali i nok et tett spurtoppgjør.

– At det var min egen bursdag i dag, ga meg litt ekstra motivasjon. Det samme ga gårsdagens nederlag. Med 500 meter igjen tettet Fabio Sabattini luka. Jeg la meg på hjulet til Kristoff og så Groenewegen avslutte bra på de siste 50, men heldigvis var linja plassert der den var for min del, sier Viviani til cyclingnews.com etter seieren.

Dermed sikret han seg selv og laget sitt den perfekte bursdagsgaven. Ikke helt uten dramatikk, da han var uheldig og pådro seg en bakhjulspunktering 22 kilometer unna mål.

Ny bom for Kittel

Det ble nok en rotete spurt i Dubai. Både LottoNL-Jumbo og Katusha-Alpecin så ut til å mislykkes helt med opptrekkene sine. For andre dag på rad var ikke Kittel i posisjon for å ta del i spurten.

Tyskeren ble til slutt nummer 17 og hadde faktisk Truls Korsæth (Astana) på plassen bak seg.

Alexander Kristoff tok flere magedrag underveis for å komme seg til fronten av feltet, men da han først lå der – var de øvrige hjelperytterne borte, og John Degenkolb ønsket ikke å gå fra front selv med 500 meter igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KRITISK: Det passer dårlig å skifte et bakhjul når du bruker skivebremser og det kun er et par mil igjen til mål. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

– Han hadde ingen opptrekkere og så stoppet han bare. Da blir det for langt med 500 meter til mål, sier Kristoff til TV 2 i Dubai.

Enkelt bytte for konkurrentene

Nøling er som kjent drepen for farten, og duoen i front ble dermed et enkelt bytte for spurterne som kom i høyere hastighet bakfra.

På nytt var det kjørt for Kristoff, som med sjuendeplass ikke fikk fatt i noen viktige bonussekunder for sammendraget.

Med andreplass på etappen beholder Groenewegen sammenlagtledelsen i rittet. Han ligger nå to sekunder foran Elia Viviani. Kristoff er 16 sekunder bak på en sjetteplass.

Slik gikk det til:

Ny dag, og ny flat etappeprofil. Onsdagens etappe var 23 kilometer lengre enn den foregående, men igjen var det få kneiker for rytterne å bryne seg på.

Målgang i Ras al Khaimah. En krapp venstresving halvannen kilometer unna mål er et punkt toppspurterne har bitt seg merke i, men derfra og inn var det et relativt enkelt oppløp som ventet.

Bonussekundene er avgjørende i et flatt ritt som Dubai Tour, og det var knyttet spenning til om den første innlagte spurten etter 18 kilometer skulle lokke fram konkurranseinnstinktet hos toppspurterne.

Den gang ei. I stedet dannet et brudd bestående av seks mann seg relativt kjapt. Som i går befant Nathan Van Hooydonck (BMC), Mohammed Al Mansoori (UAE landslag) og Charles Planet (Team Novo Nordisk) her. I tillegg til Nicholas Edet (Cofidis), Fuwen Xue (Mitchelton-BikeExchange) og Yousef Mohammed Mirza (UAE Team Emirates).

Hooydonck lå faktisk helt opp på fjerdeplass i sammendraget, etter å ha plukket bonussekunder dagen i forveien.

Groenewegen måtte bytte sykkel

1. etappe var ikke spesielt innholdsrik langs store, rette veier i Emiratene, og vi skal ikke late som etappe 2 var noe fyrverkeri heller.

Med drøye seks mil igjen til mål ble rittleder Dylan Groenwegen nødt til å bytte sykkel. Han fikk likevel relativt kjapt kontakt med hovedfeltet igjen.

Fire mil unna Ras al Khaimah var det rolig både foran i bruddet og bak i feltet. Som i går ønsket ikke feltet å sveive inn rømlingene for tidlig, så farten ble tilpasset slik at de hadde et par minutters frihet å gå på.

Med Groenewegen i ledertrøya følte LottoNL-Jumbo seg nødt til å legge ned mer arbeid i front av feltet enn de gjorde dagen forveien. Også Katusha-Alpecin var aktive, mens Quick Step-Floors valgte en noe mer anonym linje.

Viviani punkterte

22 kilometer fra mål var det Vivianis tur til å havne i trøbbel. Italieneren pådro seg en bakhjulspunktering idet feltet hadde startet innsveivingen av utbryterne.

Dermed ble det en hektisk inngang til spurten for Quick Step-spurteren og hans hjelperyttere.

Han havnet bak bilkortesjen og hadde halvannet minutt å ta igjen på feltet. Det belgiske laget svarte med å sende ned fire ryttere for å hjelpe ham opp igjen.

Det var Edet og Planet som holdt lengst unna i front. Med i underkant av 10 kilometer igjenl ble trioen oppskriftsmessig hentet inn av de store spurtlagene.

Avgjørelsen

Tendensen fra tidligere på etappen fortsatte. Det var Katusha-Alpecin som la ned mest jobb i front av feltet, mens Quick Step spilte en uvanlig rolle som tredjefiolin.

Inne på den siste mila var det uansett alle mann til pumpene. Quick Step, Katusha, Dimension Data og Astana var toneangivende.

Spurten ble nok en gang rotete da blant annet LottoNL-Jumbo og Katusha-Alpecin dro til såpass at førstespurteren falt av. Med få opptrekkere igjen, lå plutselig John Degenkolb og Alexander Kristoff helt der framme, men ingen av dem ønsket egentlig å åpne spurten.

Elia Viviani og Riccardo Minali kom bakfra i større fart og angrep ute til venstre. Også Groenewegen fikk til en bra avslutning, men det holdt kun til andreplass denne gangen.

Vivani vant etappen, men Groenewegen beholder sammenlagtledelsen med to sekunder tilbake til italieneren. Quick Step-rytteren feirer sin 29-årsdag i dag, så en etappeseier kommer nok likevel godt med til feiringen hos hans nye arbeidsgiver.

Resultater 2.-etappe:

1. Elia Viviani (Quick Step-Floors) 4.34,31
2. Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) samme tid
3. Riccardo Minali (Astana Team) st
4. Mark Cavendish (Dimension Data) st
5. John Degenkolb (Trek-Segafredo) st
6. Magnus Cort (Astana Team) st
7. Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) st​
8. Jean-Pierre Drucker (BMC Racing Team) st
9. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) st
10. Adam Blythe (Aqua Blue Sport) st

Sammenlagt:

1. Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) 8.25,50
2. Elia Viviani (Quick Step-Floors) +2
3. Nathan Van Hooydonck (BMC Racing) +9
4. Magnus Cort (Astana) +10
5. Riccardo Minali (Astana) +12
6. Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) +16
7. Nacer Bouhanni (Cofidis) samme tid
8. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) samme tid
9. John Degenkolb (Trek-Segafreo) samme tid
10. Jacob Hennesy (Rally Racing) samme tid

Tagget med: , , , , ,

Les også disse