Vinokourov stilles for retten: Skal ha kjøpt seieren i vårklassiker

Procycling
Tips meg

Publisert 1.01.70 02:00

Del på    

Betalte 1,2 millioner kroner for å få seieren.

Betalte 1,2 millioner kroner for å få seieren.

(procycling.no): Alexandre Vinokourov, som er lagleder for Astana-laget, har blitt siktet av den belgiske dommeren Philippe Richard for korrupsjon, ifølge lesoir.be.

Vincenzo Nibalis kasakhstanske sjef beskyldes for å ha kjøpt seieren i Liège-Bastogne-Liège i 2010 av russiske Alexander Kolobnev (Katjusja).

Duoen rykket den gang i fra et hovedfelt bestående av blant andre rivalene Andy Schleck og Alberto Contador, og feltet klarte aldri å innhente de to utbryterne.

Før avslutningen observerte mange at duoen snakket mye sammen, og når spurten startet virket Kolobnev til å være fullstendig tom for krefter.

Seieren var svært upopulær blant publikum, som ikke var spesielt begeistret over at Astana-rytteren som akkurat hadde returnert fra dopingutestengelse, krysset målstreken først i det tradisjonsrike rittet.

En stor mulighet

Det var den italienske avisen Corriere della Sera som deretter oppdaget en email fra Kolobnev, der russeren etterlyste betalingen som var blitt lovet han underveis i rittet.

Seieren skal ha blitt kjøpt for 150 000 euro, som med dagens kurs svarer til omtrent 1,2 millioner kroner.

– Husk at jeg hadde en stor mulighet. Jeg gjorde det av respekt for deg og din situasjon. Selv ikke min kone var skuffet over min andreplass fordi det var du som slo meg. Nå venter jeg tålmodig, skrev Kolobnev.

– Du trenger ikke bekymre deg, du har gjort alt rett. Du må bare vente litt, repliserte Vinokourov.

Privat korrupsjon

Ifølge banktransaksjoner sendt av sveitsiske domstoler til italienske etterforskere, overførte deretter Vinokourov 100 000 og 50 000 euro fra sin konto til sin russiske konkurrent.

Like etterpå mottok Vinokourov tilfeldigvis 150 000 euro fra det kasakhstanske sykkelforbundet, som angivelig var en premie for å være årets beste kasakhstanske sykkelrytter.

Nå siktes duoen for privat korrupsjon, og med bevisene som foreligger må de trolig belage seg på en solid straff.

Skulle Vinokourovs fratas seieren i rittet, vil seieren trolig gå til Philippe Gilbert, som ble nummer fire i rittet. Tredjemannen, Alejandro Valverde, er nemlig også strøket fra resultatlistene etter sin dopingutestengelse.

Saken har også tidligere blitt etterforsket av UCI, som fremdeles ikke har kommet med en avklaring på utfallet av deres etterforskning som startet i 2012.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Tagget med: , , , ,

Les også disse