Prøv Procycling Pluss idag

TOUR-DEBUT: Kan Julian Alaphilippe kopiere bragden fra Criterium du Dauphiné, og ta den hvite ungdomstrøya i Tour de France? FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Hvem vinner den hvite trøya?

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 29.06.16 11:48

Del på    

Fransk favoritt til å kapre ungdomstrøya.

Ingen var i nærheten av Nairo Quintana i kampen om den hvite trøya under fjorårets Tour de France. Colombianeren var nesten kvarteret foran Romain Bardet, og en halvtime foran Warren Barguil på tredjeplass.

Movistar-kapteinen, som også vant ungdomstrøya i 2014, har nå blitt 26 år gammel. Han er med det for gammel til å kjempe om hvitt i Le Tour. Nå er det gult som gjelder for mannen som var Chris Froome sin argeste konkurrent for ett år siden.

Kun ryttere født etter 1. januar 1991, har muligheten til å kapre le maillot blanc i 2016. Dermed er tidligere vinnere som Thibaut Pinot (2014) og Tejay Van Garderen (2012) også ute av kampen. Romain Bardet (andreplass i 2014 og 2015) og Fabio Aru er også blitt for gamle.

Dermed får en ny generasjon syklister muligheten til å skinne i hvitt på fransk jord. Kanskje klarer rittets yngste rytter, Sondre Holst Enger, å rive til seg plagget i løpet av den første uken. Skal Horten-syklisten også bære trøya på Champs-Élysées må han vise uante krefter. Det er ingen smågutter som kjemper om ungdomstrøya i 2016.

Warren Barguil, Giant-Alpecin, 24 år

Cycling: 80th Tour of Swiss 2016 / Stage 9 Podium / Warren BARGUIL (FRA)/ Celebration / La Punt Chamues-ch - Davos 1544m (57km) / TDS / © Tim De Waele

HJEMMEFAVORITT: Warren Barguil er kanskje den heteste kandidaten i kampen om ungdomstrøya. Foto: Tim de Waele (TDWSport.com)

Franskmannen er den best plasserte rytteren fra fjorårets Tour de France som kan ta ungdomstrøya i 2016. 14. plassen i sammendraget førte ham til 3. plass i konkurransen om den hvite trøya. Ingen dårlig prestasjon i Tour-debuten. Med et år ekstra på baken siden Tour-debuten tyder mye på at Giant-rytteren har blitt enda bedre.

Unggutten brakk håndleddet i ulykken som felte flere Giant-Alpecin-ryttere på en treningstur i januar. Barguil kom derfor ikke i gang med sesongen før i slutten av mars.

24-åringen hang godt med i Ardenner-klassikerne, der han tok en solid sjetteplass i Liège-Bastogne-Liège. Tredjeplassen i Sveits rundt viser at franskmannen har funnet formen i forkant av treukersrittet på hjemmebane.

Det ble kun én dag i ledertrøya, men tredjeplassen i sammendraget er hans klart beste resultat fra det sveitsiske nidagersrittet.

Tyske Giant-Alpecin stiller seg bak franskmannen i fjellene, hvor han vil få verdifull støte fra rutinerte Laurens Ten Dam.

De siste syv årene har vinneren av den hvite trøya vært blant de ti beste i sammendraget. Warren Barguil kan fort sørge for at statistikken opprettholdes også i 2016.

Wilco Kelderman, LottoNL-Jumbo, 25 år

Cycling: 80th Tour of Swiss 2016 / Stage 5 Wilco KELDERMAN (NED)/ Brig-Glis - Cari 1626m (126,4km)/ TDS / © Tim De Waele

STOR FRIHET: Wilco Kelderman får gjøre hva han vil i årets Tour de France. Går han for sammendraget, eller etappeseire? Foto: Tim de Waele (TDWSport.com)

Ikke siden 1992 har en nederlender vunnet en trøye i Tour de France. Da Wilco Kelderman var et drøyt år gammel tok Edddy Bouwmans ungdomstrøya, etter å ha blitt 14. beste rytter i sammendraget. Kan Kelderman bryte den 24 år lange trøyetørken?

LottoNL-Jumbo-rytteren syklet med ledertrøya i både Baskerland rundt og Sveits rundt i 2016, men dalte litt i sammendraget i begge ritt. Klarer han da å stå løpet ut i Tour de France? I 2014 viste 25-åringen at han mestrer tre uker på sykkelen da han ble syvendemann i Giro d’Italia, og Kelderman er utvilsomt god nok til en fremskutt plassering i sammendraget i Le Tour. Spørsmålet blir da om det er det han har som målsetning når han starter La Grand Boucle for andre gang.

LottoNL-Jumbo har nemlig bygget laget sitt rundt det unge stjerneskuddet Dylan Groenewegen. Da Robert Gesink måtte melde forfall resulterte det i et meget klatresvakt nederlandsk lag, og lite støtte til Kelderman.

Nederlenderen har dog blitt lovet en fri rolle i laget, men hvordan vil han bruke sin frie rolle? Vil han forsøke seg i sammendraget, og se hvor lenge han holder? Eller velger han kanskje å ta det rolig i starten, slik at han får større frihet til å jakte etappeseire i fjellene?

Går 25-åringen for sammendraget er han god nok til å utfordre Barguil i kampen om hvit trøye.

Julian Alaphilippe, Etixx-QuickStep, 24 år

Cycling: 68th Criterium du Dauphine 2016 / Stage 6 Julian ALAPHILIPPE (FRA) White Best Young Jersey / La Rochette - Meribel 1454m (141km)/ © Tim De Waele

USTOPPELLIG: Julian Alaphilippe har stadig vist nye talenter. Nylig vant han ungdomstrøya i Criterium du Dauphiné. Foto: Tim de Waele (TDWSport.com)

Franskmannen stormet inn på klassikerscenen da han tok andreplassen i både La Flèche Wallone og Liège-Bastogne-Liège i 2015. Julian Alaphilippe hadde aldri syklet noen av rittene tidligere.

Siden den gang har 24-åringen vært blant de heteste talentene i sykkelsporten, og i mai tok han endelig en stor seier da han vant California rundt sammenlagt. Etixx-rytteren fortsatte å imponere i Criterium du Dauphiné med sjetteplass i sammendraget og seier i ungdomskonkurransen.

Når det kommer til treukersritt er Alaphilppe et helt uskrevet kort. Tour de France 2016 er hans aller første Grand Tour, og Etixx-QuickStep understreker at de ikke forventer noe fra Alaphilippe i sammendraget. Uansett. Etter å ha sett hvilke prestasjoner unggutten kan få til er det umulig å la han forbli unevnt. Til tross for alle spørsmålene man kan stille. Takler han tre uker med ritt? Takler han presset fra et forventende hjemmepublikum? Vil han henge med i de aller lengste fjellene?

Foreløpig har den talentfulle unggutten taklet alle utfordringer sykkelsporten har kastet mot ham, på strak arm. Han er kanskje ikke den største favoritten, men han kan ikke avskrives.

Adam Yates, Orica-GreenEDGE, 23 år

Cycling: 2th Tour of Yorkshire 2016/ Stage 3 Podium/ YATES Adam (GBR)/ Best British Rider/ Celebration Joie Vreugde/ Middelsbrough - Scarborough (198Km)/ Yorkshire/ Etape Rit/ © Tim De Waele

UTEN PRESS: Adam Yates ble beste britiske rytter i Tour de Yorkshire, kanskje blir han beste unge rytter i Tour de France. Foto: Tim de Waele (TDWSport.com)

Orica-GreenEDGE sier Adam Yates kommer til Frankrike uten press på sine 23 år gamle skuldre. Han befinner seg derfor i samme situasjon som Alaphilippe, men til forskjell fra Etixx-rytteren har Yates syklet Grand Tours før.

Tour de France 2016 blir hans andre deltagelse i Le Tour, og hans tredje treukersritt i karrieren. Til tross for at han ikke har de største resultatene å vise til fra de to foregående, så kan kanskje alle gode ting være tre for Adam Yates.

Han vil nok merke savnet etter sin utestengte tvillingbror Simon, men med carte blanche i fjellene kan det allikevel bli mye moro for den britiske unggutten.

Louis Meintjes, Lampre-Merida, 24 år

Cycling: 18th Santos Tour Down Under 2016 / Stage 2 MEINTJES Louis (RSA)/ Unley-Stirling (132Km)/ Etape Rit Ronde TDU (c)Tim De Waele

OUTSIDER: Louis Meintjes har vært anonym etter overgangen til Lampre-Merida. Våkner han for alvor under Tour de France? Foto: Tim de Waele (TDWSport.com)

Meintjes måtte se seg slått av både Alaphilippe og Yates i ungdomskonkurransen i Criterium du Dauphiné. Han endte som nummer tre, 39 sekunder bak, og ble niendemann i sammendraget. Selv om 24-åringen kanskje er hakket bak de to, så har han noe de begge mangler – et godt resultat fra en Grand Tour. Lampre-rytteren ble nemlig nummer ti i fjorårets Vuelta a España.

Sør-afrikaneren har vært anonym i 2016, og den fremskutte plasseringen fra Tour-testen i Dauphiné er hans eneste betydelige resultat. Dog er han utvilsomt et stort talent. Da det i fjor ble kjent at han kom til å forlate MTN-Qhubeka til fordel for Lampre-Merida, spådde lagets manager, Brian Smith, to ting. Louis Meintjes kommer til å returnere til Qhubeka-laget senere i karrieren, og han kommer til å vinne Tour de France for Qhubkea.

Spådommen går altså ikke i oppfyllelse i 2016, men kanskje kan 24-åringen vise at han har talentet som skal til.

Tagget med: , , , ,

Les også disse