KJEMPET TIL TOPPEN: Først med 100 meter igjen klarte Pogacar å distansere konkurrentene. Foto: Skjermdump/Discovery+

Vingegaard og Carapaz fulgte Pogacar til topps

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 14.07.21 17:30

Del på    

Den gule trøya måtte virkelig jobbe for etappeseieren opp Col du Portet.

(procycling.no): Tadej Pogacar har et uhyre godt tak på sammendraget i Tour de France 2021. Men på onsdag hadde han veldig lyst også på en etappeseier i den gule trøya.

Han fikk den til slutt, men måtte virkelig jobbe hardt i forsøket på å distansere Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) og Richard Carapaz (INEOS) opp til toppen av Col de Portet, det siste av onsdagens tre store fjell.

Sloveneren klinket til flere ganger, men klarte ikke kvitte seg med rivalene. De tre kom sammen inn på de siste 200 meterne, men der viste Pogacar fram det rykket han som regel har igjen etter brutale fjellavslutninger.

UAE Team Emirates-rytteren jublet stort over målstreken i den gule trøya. Noen sekunder bak fulgte Vingegaard og Carapaz.

Rigoberto Uran ble distansert tidligere i stigningen, og dermed økte Pogacar ledelsen i sammendraget. Nå er Vingegaard andremann, 5:39 bak Pogacar. Carapaz følger på 5:43.

– Laget jobber hardt hver dag for å forsvare trøya. Vi har bare forsvart oss og bruddene har gått. I dag kunne vi kontrollere bruddet bedre og laget gjorde en veldig god jobb. Til slutt bestemte vi oss for å prøve på etappen. Vi lyktes og jeg er kjempeglad, sa Pogacar i seiersintervjuet vist på Discovery.

– Vi tre kom oss av gårde, men bare jeg og Jonas jobbet sammen. Jeg prøvde et par ganger for å få mer tid. Men de var veldig sterke. Til slutt så ble det en spurt og jeg gikk til med 50 meter igjen, utbroderer han om kampen mot Carapaz og Vingegaard.

Fra før hadde Pogacar fire etappetriumfer i Tour de France, men onsdagens seier er hans første ikledd den gule trøya.

Lite brudd av gårde

På Bastilledagen var mange franskmenn lystne på bruddforsøk på vertsnasjonens nasjonaldag. Et par lyktes i jakten på å få etablert dagens brudd.

Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Anthony Perez (Cofidis), Dorian Godon (AG2R Citroën Team), Anthony Turgis (Team TotalEnergies), Danny van Poppel (Intermarche-Wanty Gobert) og Maxime Chevalier (B&B Hotels) var de heldige utvalgte.

Luka ble på over åtte minutter med UAE Team Emirates i første rekke i hovedfeltet. Først da Arkea-Samsic og Israel Start-Up Nation tok ansvaret fra Vegard Stake Laengen i fronten av feltet ble luken mindre. 

Det første fjellet

Inn i den første av onsdagens tre klatringer, Col de Peyresourde, var det fortsatt syv minutter til tetgruppa.

Elie Gesbert og lagkaptein Nairo Quintana (Arkea-Samsic) angrep tidlig og fikk med seg Wout Poels (Bahrain) og Pierre Latour (TotalEnergies).

De kom dog aldri veldig langt. UAE Team Emirates kjørte jevnt og hardt i feltet og sørget for en stadig mindre gruppe. De sørget også for at Quintana, Poels og Gesbert ble kjørt inn.

Latour støtet og testet lykken videre og var 3:20 bak bruddet over toppen av Peyresourde. Feltet fulgte på 4:10.

Det andre fjellet

Dagens andre førstekategori, Col de Val Louron-Azet, fulgte etter en utforkjøring og et par lettkjørte kilometer.

Lagkompisene til Tadej Pogacar fortsatte å kontrollere i feltet mens Anthony Perez skilte seg ut som den sterkeste i bruddet noen sekunder foran Dorian Godon. Over toppen av etappens andre store stigning hadde franskmannen fremdeles nesten fire minutter på hovedfeltet.

Godon kjørte seg opp til sin landsmann og de to hjemmehåpene satt kurs for den fryktede Col du Portet (16 km à 8,7%).

Det siste fjellet

Godon prøvde seg tidlig i klatringen opp Col du Portet, men ble raskt hentet inn og distansert av Perez. Cofidis-rytteren var onsdagens sterkeste i bruddet.

Bak i hovedfeltet takket Brandon McNulty for seg og overlot ansvaret til Rafal Majka som Tadej Pogacars siste hjelper. Luken fram til Perez var drøyt tre minutter med 12 kilometer igjen.

8,4 kilometer fra toppen smalt Pogacar til, men Vingegaard, O’Connor, Uran, Castroviejo og Carapaz hang med på det første angrepet. Perez ble kjørt inn noen sekunder etter fartsøkningen.

Pogacar støtet igjen noen hunder meter senere. Det ble for mye for O’Connor og Uran.

Den gule trøya fortsatte å kjøre, men Vingegaard satt limt på slovenerens hjul. Carapaz virket å slite mest av de tre, men ecuadorianeren beit seg fast en stund.

UAE Team Emirates-rytteren økte tempoet igjen med drøyt fem kilometer igjen, men heller ikke denne gangen slapp rivalene hjulet. Et siste skikkelig forsøk dunket han løs med kun to kilometer fra toppen.

Men Vingegaard og Carapaz vek ei en tomme. Like før siste kilometer klinket Carapaz til. Da begynte Vingegaard å slite, men Pogacar hang fast med på bakhjulet til INEOS-lederen.

Dansken kjørte sitt eget tempo og jobbet seg tilbake med 300 meter igjen til mål, men det var lite igjen til spurten. Tadej Pogacar klinket til med 100 meter igjen og vant med noen sekunder ned til Vingegaard og Carapaz.

Tagget med: , , , ,

Les også disse