Prøv Procycling Pluss idag

DRØMMEN BRAST: Jonas Vingegaard klarte ikke å følge de beste på siste etappe i Polen rundt. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Vingegaard gikk på kjempesmell i Polen rundt

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 9.08.19 16:40

Del på    

Den danske rittlederen mistet ledelsen på siste etappe.

(procycling.no): Jonas Vingegaard imponerte voldsomt på torsdagens kongeetappe i Polen rundt. Dansken knakk Pavel Sivakov (Team INEOS) og Jai Hindley (Team Sunweb) i kampen om etappeseieren.

Den danske 22-åringen tråkket seg rett inn i gul trøye. På fredagens siste etappe skulle Jumbo-Visma forsøke å forsvare ledelsen. Men drømmen brast tidlig for Vingegaard. Med hele 50 kilometer igjen måtte han slippe det fortsatt ganske store hovedfeltet. Jumbo-Visma ga sine ryttere frikort til å kjøre for egne sjanser. Mannen i gult var helt tom.

Team INEOS tok ansvaret da de satt med Sivakov på andreplass, kun fire sekunder bak Vingegaard. De kjørte på for å distansere Vingegaard og satt raskt i perfekt vinnerposisjon.

I de siste stigningene var det ingen som kom med noen virkelige angrep mot russerens posisjon i sammendraget. Han trillet over målstreken med alle favorittene og jublet i samme øyeblikk som han sikret seg sin aller første WorldTour-seier..

Jai Hindley (Team Sunweb) klatret opp til andreplassen mens Diego Ulissi (UAE Team Emirates) endte på tredjeplass.

Rittets eneste nordmann, Carl Fredrik Hagen, markerte seg i brudd underveis i rittet. Han hang med i favorittgruppa da forsøket til slutt ble kjørt inn. I mål var Lotto Soudal-rytteren 22. mann. Med det klatret han opp til 18. plass i sammendraget, 2:08 bak rittvinner Sivakov.

Artikkelen fortsetter under bildet!

FEM MIL ALENE: Matej Mohoric tok en etterlengtet seier i Polen rundt. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Suverene Mohoric

Da dagens brudd, der Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal) hang med lenge, sprakk opp 50 kilometer fra mål var Matej Mohoric på vakt. Bahrain-Merida-rytteren klinket til og kjørte fra alle sine bruddkamerater.

Da Vingegaard måtte slippe feltet nærmet de seg den ensomme lederen. Men med dansken distansert økte sloveneren igjen til forfølgerne.

Team INEOS satt uhyre godt i det etter at Vingegaard forsvant. Med Mohoric og andre bruddhissige ryttere, som alle var ute av sammendraget, i front forsvant også alle bonussekundene.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Pavel Sivakov starte dagen som andremann med fire sekunder opp til den danske lederen. Dermed ønsket ikke det britiske storlaget å kjøre inn sloveneren.

De som tok opp jakten og forsøkte å hente ham inn klarte ikke det de prøvde på. Etter fem mil alene i front tråkket Mohoric inn til en majestetisk soloseier.

Det er 24-åringens første seier siden han vant Tyskland rundt sammenlagt i slutten av august 2018.

Over 50 sekunder gikk før Neilson Powless (Jumbo-Visma) kom i mål som andremann på etappen.

Slik gikk det til:

På rittets siste etappe var det 14 mann som klarte å komme seg av gårde i dagens brudd. Carl Fredrik Hagen og Tomasz Marczynski satt der som Lotto Soudal-representanter. Med duoen fulgte Matej Mohoric (Bahrain-Merida), Michal Goals (Team Ineos), Simone Petilli (UAE Team Emirates), Carlos Betancur og JJ Rojas (Movistar Team), Clément Chevrier (AG2R La Mondiale), Simon Geschke og Serge Pauwels (CCC), Mathias Le Turnier (Cofidis), Ivan Rovny (Gazprom-Rusvelo), Merhawi Kudus (Astana), ), Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott).

Inn på rittets siste 100 kilometer ledet de 14 med 3:06. Carl Fredrik Hagen, som startet dagen 2:16 bak Vingegaard, var da virtuell leder.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I hovedfeltet var det den danske Jumbo-Visma-lederen sine lagkamerater som styrte tempoet.

Kjør i front

Med seks mil igjen ble det en stund litt uorganisert i bruddet da gruppen ble splittet i en stigning.

Matej Mohoric benyttet seg av sjansen. Den offensive sloveneren klinket til og forsøkte seg på et solobrudd.

Noen kilometer senere ledet Bahrain-Merida-rytteren allerede med 50 sekunder til forfølgerne.

Vingegaard må slippe

Bora-Hansgrohe begynte å kjøre for Formolo i feltet og startet å taue inn utbryterne.

Izagirre (Astana) kjørte seg opp til Hagen sin gruppe, men det tok ikke lang tid før det ble samlet felt bak Mohoric. Men Vingegaard hange ikke med.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Mannen i den gule ledertrøya forsvant bakover, mens lagkameratene ble værende i gruppa. Dansken hadde ikke dagen.

Med 20 kilometer igjen var det i underkant av 40 mann igjen i feltet der Team INEOS fortsatte å kjøre. Mohoric hadde fremdeles 34 sekunder igjen av sitt forsprang.

Kampen om etappeseier

Mohoric jaget på i utforkjøringen og økte ytterligere. En ny kvartett slet seg da løs fra feltet og tok opp jakten. Brambilla (Trek) var den sterkeste av dem. Italieneren tråkket fra Grmay (Mitchelton-Scott), Powless (Jumbo-Visma) og Poljanski (Bora) i bakkene med 15 kilometer igjen men de fire samlet seg igjen i det påfølgende lettkjørte partiet.

Ingen av de fem første rytterne på veien var noen trussel i sammendraget. Det var heller ikke Miguel Angel Lopez (Astana) og Daniel Navarro (Cofidis) som etter hvert tok opp jakten og dannet gruppe tre.

At bonussekundene ikke gikk til sammenlagtfavorittene var ideelt for Team INEOS som i Vingegaards fravær satt godt i det med Sivakov på andreplass før dagens etappe.

Syv kilometer fra mål hadde Mohoric fått nesten minuttet til de fire forfølgerne. Den alltid offensive sloveneren tøffet inn til en imponerende triumf.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse