Prøv Procycling Pluss idag

SOLKYSTEN? Det har foreløpig ikke Herman Dahl og resten av Joker Fuel of Norway merket altfor mye til etter litt over en ukes samling i utkanten av Cambrils. 26-åringen er nå den eldste rytteren på lagt og er nødt til å ta enda mer ansvar neste sesong.

Veteran på laget etter to år hos Joker Fuel of Norway

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.01.20 14:19

Del på    

Enorme utskiftninger har gitt Herman Dahl (26) ny rolle i laget.

(procycling.no): To steg fram, et ett tilbake. Slik kan man kort og brutalt oppsummere de to siste sesongene til Herman Dahl.

26-åringen er nå plutselig eldstemann på et purungt Joker Fuel of Norway. Sørlendingen er fast bestemt på at han skal finne tilbake til utviklingskurven som gjorde ham proffaktuell etter 2018-sesongen.

Les også: Joker henter fem nye ryttere

 – Håpet er jo alltid at man skal fortsette å utvikle seg, slik at man blir litt bedre hver sesong. For min del var vel 2018 mye bedre enn 2019, så jeg håper at jeg kommer sterkere tilbake i år, sier Dahl til procycling.no.

2018 startet egentlig elendig da han ble påkjørt av en bil under trening i Girona i februar. Kun et par måneder senere var han likevel tilbake på jernhesten og kvitterte ut etappeseier fra Tour de Bretagne.

Sykdom ødela vårsesongen

I fjor ankom han Rhodos foran sesongdebuten i det han karakteriserer som ’sitt livs form’. Også der ble det seier, men samtidig plukket han opp et virus som i bunn og grunn spolerte det meste fram til sommerferien.

– Det var et virus som satt seg i bihulene. Jeg slet med det i to-tre perioder i løpet av våren. Jeg tok en pause rundt NM, fikk trent godt den sommeren og hadde en OK høst, sier Dahl som blant annet tok fine plasseringer i godt selskap under Tour de Alsace og Gooikse Pijl utover høsten.

– Noe av det var bra, men det er ikke sjetteplasser (fra Gooikse Pijl, vår anm.) som har noe å si. Det er for så vidt bra gjort, men det er ikke de profflagene ser etter når man er noen år eldre enn U23-klassen. Målet mitt er stadig å bli proff, og jo eldre man blir – jo viktigere blir det å kjøre inn flere seirer.

Slipper unna kø-sykling på fastlandet

Siden 6. januar har Joker Fuel of Norway-laget ligget i samling ved en resort i utkanten av Cambrils på det spanske fastlandet.

Kontinentallaget har vanligvis hatt Mallorca som base på denne tiden av året, men Dahl er blant dem som setter pris på en miljøforandring.

– Jeg synes det er ganske interessant å prøve noe nytt. Man sykler ikke i kø opp bakkene, slik vi har opplevd på Mallorca om det er flere andre lag som kjører intervaller på samme sted. Men det har vært ganske kaldt her. Nede i tre-fire grader i fjellene og en del is i grøftene i noen av skyggepartiene, forteller han.

Her er Jokers nye sportsdirektør: – Litt skrekkblandet fryd

Dahl ankom satsinga sammen med Fridtjof Røinås foran 2018-sesongen. Smått utrolig er det kun de to som er igjen i 2020-oppstillinga, ellers har alle lagkameratene ankommet etter den tid.

Store utskiftninger

Ludvig Aspelund Holstad hoppet på som stagiaire midtveis under 2018-sesongen. Utpå høsten ble Søren Wærenskjold, Daniel Årnes, Øivind Lukkedal og Kristian Klevjer signert, mens Markus Hoelgaard, Carl Fredrik Hagen, Kristoffer Skjerping, Iver Knotten og Rasmus Tiller forsvant ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NY UNGGUTT FÅR VISE SEG FRAM: Sakarias Løland ble gitt Veteranklubbens stipend i 2019, og med den utmerkelsen får man også sjansen til å vise seg fram for Joker Fuel of Norway. Her er han avbildet sammen med Herman Dahl.

Foran 2020 ble det luftet ut ytterligere da Bjørn Tore Hoem, Andreas Vangstad, Klevjer, Aksel Fischer Aasheim, Henrik Evensen og Ole Forfang forsvant ut. Nå er det Håkon Aalrust, Ådne Holter, Marius Wold, Sondre Midtsveen og Andreas Staune-Mittet som er nyankomne i laget.

– Det har vært spennende å treffe de nye i ryttergruppa. Vi har fått et påfyll av U23-ryttere og har mange gode, unge og sultne gutter på laget. Det er bra, det. Vi kommer til å ha et ganske jevnt nivå på laget vårt denne sesongen, og kanskje enda jevnere enn vi har hatt tidligere. Alle de nye har imponert meg så langt, sier Dahl.

Disponerer Halvorsens leilighet

Han har nå en tredagersbolk igjen av samlinga før han reiser «hjem»til Girona. Der har han nemlig husly hos en annen kristiansander, Kristoffer Halvorsen, i leiligheten som Kristoffer Skjerping og Miriam Bjørnsrud disponerte tidligere.

Joker Fuel of Norway-rytteren har også tilbrakt mye tid i ’Casa Noruega’ for å sikre seg en optimal inngang til 2020-sesongens første konkurranser.

– Jeg reiste ned til Girona den 10. november og ble der fram til jul. Så var jeg hjemme fram til avreisen ned til Cambrils. Når jeg reiser videre til Girona om noen dager, så blir jeg nok der i hvert fall fram til Rhodos, sier Dahl, som i tillegg skal i aksjon under Paris-Troyes og Tour de Normandie i løpet av mars.

– Det kan bli debut for meg i Tour de Normandie i år. Det pleier enten å være sykdom eller andre ting som dukker opp i forkant av det rittet for min del, sier han og tenker tilbake på treningsulykken for to år tilbake.

– Hva er de naturlige målene dine i løpet av vårsesongen?

– Normandie, Bretagne og NM på hjemmebane.

– Utdyp!

– Det er tre deler av sesongen jeg håper å være bra under i løpet av det neste halvåret, og det er under de rittene. Jeg håper å ta noen seirer i løpet av Normandie og Bretagne, og så håper jeg å kjempe om seieren under NM. Det er mye som skal klaffe for at jeg er med når det skal avgjøres, og eventuelt slå noen av proffene, men jeg setter meg ikke verken topp 5 eller medalje som et mål. Da får man heller kjøre på og si at man skal vinne, lyder det offensivt.

Femteplass beste plassering på NM-fellesstarten

Fra tidligere mesterskap står han bokført med et gull og to sølv fra NM i gateritt. I fellesstart står fremdeles femteplass fra Bodø bak Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Kristoffer Halvorsen og Sondre Holst Enger som hans beste resultat.

Har aldri syklet for landslaget – håper å gjøre seg VM-aktuell

Når NM-traseen har blitt lagt til hjembyen hans, gir det seg selvsagt utslag i ekstra stor motivasjon for 26-åringens del.

– Jeg tror løypa passer meg bra. Rundløypa blir kanskje litt lang, hvis det ender opp med løypa (runder på 36 kilometer, vår anm.) de har skissert foreløpig. Det er et par knekkere underveis og ganske flatt den siste halvannen mila. Det blir nok samme målgang som er blitt benytta under Tour des Fjords og Tour of Norway de siste åra. Jeg har god kontroll på den løypa der, men jeg kommer nok til å kjøre noen ekstra runder der når jeg er tilbake på hjemtraktene, lover han.

Tirsdag var det hviledag og lett yoga-trening for Dahl og hans lagkamerater i Cambrils. 1. mars smeller det under International Rhodes Grand Prix.

Da får vi noen av de første svarene på hvor godt de nye lagkameratene i Joker Fuel of Norway står seg i forhold til konkurrentene. Det er lenge siden man har hatt et så ungt mannskap i Joker-rekkene, men Dahl synes det ser lovende ut allerede:

– Det har skjedd veldig mye på de to åra jeg har vært i laget. Fridtjof og meg var de ferske i 2018, og nå er det bare oss to igjen. Samtidig har jeg veldig troen på sammensettingen av laget i år. Vi har flytta fokus mer over på yngre ryttere i U23-klassen. Det vil nok også programmene til noen av dem bære preg av. Vi har fått Sindre Eid Hermansen inn som ny sportsdirektør og han har også trenererfaring fra tidligere. Jeg synes det virker veldig bra, og det gir meg litt ekstra motivasjon foran årets sesong. Nå er jeg den eldste på laget, og da blir man automatisk en slags mentor for de yngste rytterne på laget. Jeg kjenner at det også bidrar til å motivere meg, avslutter han.

SLAPPER AV MELLOM SLAGENE: Hvile og trening er stort sett det samlinga i Cambrils består av. Her slapper Dahl & Co. av mellom øktene.

Tagget med: , , ,

Les også disse