LATE BLOOMER: I august 2017 tok Herman Dahl sin første seier på kontinentalnivået. Denne sesongen slo han til både under Tour de Bretagne og GP Horsens. - Jeg tror det har med å gjøre at jeg begynte sent med landeveissykling, sier Herman Dahl om den gode utviklingen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Har aldri syklet for landslaget – håper å gjøre seg VM-aktuell

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 27.11.18 11:15

Del på    

– Jeg er realistisk i mine målsettinger, sier Herman Dahl.

SUNDVOLLEN (procycling.no): I Tallinn i august i fjor, i duell mot Darijus Dzervus, Andris Vosekalns og Jason Lowndes skulle det endelig lykkes for den da 23 år gamle Herman Dahl.

‘He broke the duck’, som britene hadde sagt og tok karrierens aller første seier som rytter på kontinentalnivå.

Foran årets sesong satte han seg som mål om ta tre UCI-seirer hvor ett av dem skulle skje i et proffritt.

– Jeg klarte ikke å vinne tre, men jeg vant GP Horsens (1.1-nivå som gjør at profflag kan stille). Det var et nytt steg å ta, og jeg håper det ikke var det siste. Årets sesong var den beste jeg har hatt. Det er det ingen tvil om, sier Herman Dahl til procycling.no.

Den blide sørlendingen var også i veldig bra slag under Tour de Bretagne. Her vant han åpningsetappen og kjempet mot Jarno Mobach (Sunweb Development Team) om ledertrøya fram til rittets siste dag. Til slutt ble Joker-Icopal-rytteren nummer fem.

Mørbanket etter bil-krasj

På tross av ambisiøse målsettinger, kanskje også en naturlig utvikling etter det siste året i Team Sparebanken Sør, der han endte opp både med to etappeseirer og sammenlagten fra Baltic Chain Tour, så startet årets sesong helt forferdelig.

– Jeg har fortsatt ett arr her, ett her og så pådro jeg meg en liten bruddskade her oppe, sier han og peker først på haka, så på overleppa og til slutt i panna.

Det var under en treningstur med Kristoffer Halvorsen i Girona i februar at en bilist svingte ut i veien med det resultat av sykkelrytteren smalt inn i sida på bilen.

Slikt gjør vondt!

Etter en sjekk på sykehuset og noen dagers hvile meldte 25-åringen seg klar for lagsamling på samme sted og ga seg i kast med Dwars door West-Vlaanderen og Handzame Classic.

– Var ikke engang en skygge av meg selv

I retrospekt er det slike oppdrag man ikke bør ta på strak arm, men lysten til å vise seg fram på landeveissykkelen etter en god treningsvinter var umulig å stagge.

– Jeg hadde et mål om å prestere spesielt godt under Handzame, men jeg hadde ingen sjanse. Jeg lå og dinglet på halen rundt hele Belgia og ble vel rundt nummer 100 til slutt. Det er vanskelig å slippe slike mål, når det er noe man har jobbet for hele vinteren.

GIKK IKKE BRA: Herman Dahl kjørte på en bil under trening sammen med Kristoffer Halvorsen i Girona. Det ga en begredelig start på 2018. FOTO: Herman Dahl

Han kom seg igjennom 1.1-raden med Paris-Camembert, Tour de Finestére og Tro-Bro Leon, og så løsnet det skikkelig under Tour de Bretagne.

– Jeg fikk en treningsperiode før de franske rittene, og da begynte ting å løsne. Jeg satt og snakket med Espen (Aareskjold, treneren) om veien videre og vi «bestemte» oss for å vinne en etappe under Tour de Bretagne. Så gikk det på første forsøket. Det var sykt deilig, spesielt ettersom jeg ikke engang hadde vært en skygge av meg selv engang inntil jeg kom ned dit.

Valgte bort fotballkarrieren

Dahl syklet for KCK som junior, etter å tatt et sent veivalg fra fotball til landeveissykling som 15-16-åring.

– Mamma og pappa har latt meg bo hjemme på gutterommet hele veien, og det var først og fremst pappa rom reiste rundt med meg og KCK da jeg var yngre. De har bidratt mye. Etter hvert får man litt mer via laget, men i mitt første år på kontinentalnivået tjente jeg ingenting. Man får det til å gå rundt, men hadde jeg vært ute etter pengene hadde jeg heller gått for den fotballkarrieren, sier Dahl og forteller at én av lagkameratene hans i dagene i IK Våg, Sean McDermott, er målvakt i eliteseieren for Kristiansund Ballklubb.

Herman spilte venstreback og utpreget seg allerede da som et treningstalent.

– Jeg ble jo satt til en posisjon der jeg måtte løpe mye, da, smiler han.

Men noen barnestjerne har han verken vært på fotballbanen eller på sykkelsetet. Det er kanskje også én av grunnene til at han skulle bli 23-24 (nå er han 25, vår anm.) år før han virkelig begynte å sette spor etter seg på kontinentalnivået.

De som har fulgt med på karrierens han så langt lar seg kanskje ikke overraske av det faktum at han aldri er blitt tatt ut på verken junior- eller U23-landslaget. Det er jo ikke akkurat slik at vi har manglet talenter på aldersbestemte landslag det siste tiåret.

Har som mål å være Yorkshire-aktuell

Foran 2019-sesongen har sørlendingen, som vokste opp med å se Grimstad-mannen Thor Hushovd og eresfjordingen Kurt Asle Arvesen ’herje’ i Tour de France, satt seg som mål å vinne fem UCI-seirer.

Klarer han det, vil han samtidig hanke inn en meget solid sesong på kontinentalnivået.

Da blir nok et delmål å gjøre seg aktuell for karrierens første landslagstropp, aller helst under VM i Yorkshire i september.

– Jeg har studert de mesterskapene som kommer neste år, og det hadde vært en drøm å representere Norge. Det tror jeg det er for alle som holder på med dette. Kan man debutere på landslaget i VM og landslagsledelsen tenker at man kunne ha gjort en jobb der, er jo det veldig hyggelig. Det eneste jeg kan gjøre er å fokusere på at jeg skal bli bedre og gjøre det godt. Så får det heller komme som et resultat av det, sier Dahl som mener at han nok er mest aktuell om Norge kjører inn 8-9 plasser i løpet av sesongen.

– Hvordan forklarer du egen framgang denne sesongen?

– Man blir litt sterkere hvert år. Jeg har aldri vært noe voldsomt talent og jeg ble heller aldri tatt ut på landslaget som junior. Jeg tror ikke jeg var god nok, heller. Det er først som senior jeg har begynt å hevde meg mer, og det har nok med å gjøre at jeg startet sent med landeveissykling. Jeg har jobbet jevnt og bra i mange år. Klarer man å få kontinuitet på det og gjøre de riktige tingene hele veien, så vil man ta steg, sier Dahl som nylig vant avstemningen hos folket da procycling.no kåret «Årets kontinentalrytter».

I samtaler med Riwal

Han har slått seg fram som spurter, men er klassikerrytter i blodet. Noe han blant annet viste fram under svært krevende forhold i Tour de Bretagne.

Han viser seg også å være en reflektert gutt som har noen gode tanker om å finne sin plass i idrettspyramiden, der man på nasjonalt nivå ikke tjener det helt store – samt man også på proffnivå løper en viss risiko for at satsingen plutselig pakker ned og fordufter fra sykkelsportens øverste divisjoner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STORT: Alt under åpningsetappen den 25. april skulle det lykkes for Herman Dahl i Bretagne. FOTO: Tour de Bretagne.

For Joker-Icopal-rytteren er selvsagt også målet en dag å ta steget ut i proffenes rekker.

– Jeg føler at jeg var i nærheten av å ta steget ut i år. For en spurter som meg er man nødt til å ta flere seirer. Jeg er heller ikke 20 eller 21 år, men fylte 25 år for noen dager siden. Så det begynner å bli på tide. De er selvsagt inspirerende å se en rytter som Carl Fredrik Hagen som tar det steget når han har fylt 27.

Han har engasjert Joona Laukka som agent og bekrefter at det var innledende samtaler med danske Riwal Readynez, før det viste seg at det var norske klatrebein de først og fremst var på jakt etter.

– Kan det begynne å tære på motivasjonen dersom resultatene uteblir og man ikke føler at proffdrømmen kommer noe nærmere?

– Jeg er jo ikke vant til å vinne så mye, men jeg synes ikke det har tæret på motivasjonen av den grunn. Så lenge jeg opplever utvikling er det greit. Jeg er målbevisst og føler at jeg er ganske realistisk når jeg setter målsettingene mine. Jeg tror jeg etter hvert er flink til å vurdere meg selv og hva som kreves for å nå forskjellige mål. Men man kan ikke holde seg på kontinentalnivået hele livet. Dersom jeg ikke blir proff i løpet av et par sesonger, ser jeg for meg å satse på noe annet. Jeg har begynt på jusstudier, og går all in der hvis jeg ikke ser at jeg kommer noen vei med sykkelkarrieren.

Peker mot Sagan

Mens irske Sean McDermott i Kristiansund trolig kan vente seg et solid lønnshopp om han forlenger med arbeidsgiveren eller ei etter en strålende sesong i eliteserien, virker ikke Dahl å være misunnelig på lønningene innenfor andre idretter. Igjen: Det handler om realisme.

– Det eneste vi som syklister kan gjøre er å levere kul sykling. Det er da man får oppmerksomhet, og der synes jeg Peter Sagan har et poeng. Til syvende og sist er vi i underholdningsbransjen. Det er grunnen til at en fotballspiller kan tjene tre millioner kroner i uka. Det er et marked for det og folk er så engasjert i det. Vi kan ikke sitte og være skuffet for at vi ikke tjener nok, for hvis etterspørselen i markedet er stor nok, så vil det også dryppe på oss.

– Samtidig er det utvikling, dersom du ikke tjente et rødt øre som fersk kontirytter?

– Ja, det er nettopp det. Det har vært utvikling hvert år, og det skjer stadig mye i norsk sykkelsport. Jeg synes det er veldig bra at Uno-X kommer inn og satser slik de gjør, for det gir oss i Joker og Coop noe å strekke oss etter. Man skal heller la seg inspirere av hverandre. Når man møtes på sykkelen er man konkurrenter, men man trenger ikke være uvenner i det daglige.

Ryttere og trenere skifter beite

Dahl forteller tvert imot at det er god stemning på tvers av miljøene i norsk sykkelsport, i hvert fall på rytternivået.

– Det er ikke sånn at vi går rundt og skuler på ryttere fra andre lag. Det er fint å trene med andre ryttere fra andre lag. Når jeg er nede i Girona, trener jeg like gjerne med Tobias Foss og Torjus Sleen (fra Uno-X) som med Kristoffer Halvorsen (Team Sky) som jeg kjenner godt fra tidligere. Samtidig er det konkurranse mellom lagene, og når man først sitter på sykkelen, så har man lyst at noen fra ditt eget lag skal vinne rittet. Når vi kommer ned til Normandie i vår camper, og så ser vi at Uno-X-bussen står der. Da tenker vi: «De skal vi i hvert fall slå.» Men det er litt sånn det skal være.

Det er også stadige utskiftninger blant de norske kontinentallagene. Dahl har selv fartstid fra Sparebanken Sør og har i dag Fridtjof Røinås, Andreas Vangstad og Bjørn Tore Hoem med seg fra det laget i Joker-Icopal.

KLARE FOR NY SESONG: Joker-Icopal spilte ishockey som et ledd i sesongforberedelsene på Ringerike, mandag. Andreas Vangstad, Fridtjof Røinås, Øivind Lukkedal, Ludvig Holstad og Aksel Fischer Aasheim er med på dette bildet. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Neste år har Uno-X hentet både Kristoffer Skjerping og Markus Hoelgaard fra Joker, mens Øivind Lukkedal har byttet ut Coop til fordel for satsingen med opphav på Ringerike.

– Vi hadde noen gode ryttere i Sparebanken og, men i Joker-laget er alle like gode som de beste rytterne som var der. Det gjør det enklere å styre rittene og være litt mer toneangivende i taktikken. Det trigger meg også veldig å se sterke ryttere som Kristoffer Skjerping, Markus Hoelgaard, Bjørn Tore Hoem, Carl Fredrik Hagen og alle de andre ofre seg for mine sjanser. Det gir meg en ekstra drive til å prestere når alt presset blir liggende på meg.

Overgangene gjør det også dels kaotisk på trenersiden. Siden sist har nemlig Espen Aareskjold forlatt Joker til fordel for nettopp Uno-X-laget.

Mens Skjerpings trener, Reidar Borgersen, fremdeles er engasjert i Joker-systemet etter en liten ’luftetur’ midtveis i sesongen.

– Hvordan blir det med deg på trenersiden neste år?

– Det er fremdeles uavklart, men jeg hadde helst villet fortsette samarbeidet jeg har startet med Espen. Det varer uansett ut året. Sykkel-Norge er såpass lite at jeg synes den beste løsningen innimellom hadde vært å delt litt på ressursene på trenersiden, lyder oppfordringen fra Dahl.

Tagget med: , , ,

Les også disse