Prøv Procycling Pluss idag

TROR PÅ BEDRING: Egan Bernal tror antidopingarbeidet i Colombia går i riktig retning. FOTO: Chris Graythen/Getty Images

– Vet ikke om jeg ble dopingtestet én eller 100 ganger

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 17.10.19 17:33

Del på    

Egan Bernal mener anti-doping i Colombia har bedret seg.

(procycling.no): Med uttalelser om anti-dopingarbeidet i Colombia, skapte Tour de France-vinneren Egan Bernal overskrifter denne uken.

I kjølvannet av flere dopingsaker innenfor colombiansk sykkelsport den siste tiden, svarte Team Inoes-rytteren at han var usikker på hvor mange ganger han er blitt sjekker av dopingtesterne det siste året.

I et intervju med den franske riksavisen Le Monde ble den regjerende Tour-mesteren utfordret på spørsmålet om doping og hvorvidt myndighetene i hjemlandet hans gjør en god nok jobb.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg vet ikke hvor mange dopingkontroller jeg har gjort i Colombia i år. Jeg kan ikke si om det er 1 eller 100, jeg har ikke antallet i hodet, sier Bernal til den franske avisen.

22-åringen ble i sommer tidenes yngste vinner av den gule trøyen da han tok Team Ineos sin sjuende Tour-tittel siden 2012. Denne sesongen har Bernal også vunnet etapperittene Paris-Nice og Tour de Suisse, samt det italienske endagsrittet Gran Piemonte.

I intervjuet med franske Le Monde ble han også grillet for sitt vennskap med Oscar Sevilla. Den 43-årige spanske veteranen Sevilla sykler for det colombianske laget Medellin. Sevilla hadde levert toppresultater i både Tour de France og Vuelta a España da han i 2006 fikk sparken av T-Mobile for sin tilknytning til den store dopingsaken Operacion Puerto. Sevilla slapp unna straff og har siden startet karrieren på ny i Colombia. Siden 2017 har Sevilla syklet for Medellin, laget som denne uken ble rammet av en ny dopingsak.

– Jeg tror situasjonen i hjemlandet mitt er bedre enn før, sier Bernal – som avdramatiserte sitt forhold til Sevilla.

– Det faktum at flere ryttere reiser utenlands og er del av WorldTouren har hjulpet på situasjonen. Vi er godt kontrollert, sier Bernal.

Colombias første seier i Tour de France har sammenfalt med flere dopingsaker denne sesongen. Jarlinson Pantano og Wilmar Andrés Paredes avla begge positive prøver for EPO i februar. Torsdag kom nyheten om at colombianerne Edward Beltran og Alexis Camacho også har testet positivt. Team Medellin-rytteren Beltran testet positivt for den syntetiske blodbooster Erythropoietin. Coldeportes Zenu-rytteren Camacho testet positivt for Boldenone, et derivat av testosteron.

PODIET I PARIS: Bernal foran Geraint Thomas og Steven Kruijswijk. FOTO: Mantey-Pool/Getty Images

Overrasket av Tour-seier

I det samme intervjuet fortalte Bernal at seieren i Tour de France kom overraskende på.

– Tanken var aldri å vinne. Som hjelper for (Geraint) Thomas hadde jeg som hensikt å gjøre det bra, og det kunne vært en 10.plass eller 5.plass, sier den unge Tour-vinneren.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Mitt fokus var å vise laget at jeg kunne hjelpe dem vinne Tour de France. For meg, var det han som var kapteinen. På et tidspunkt, hadde Thomas et svakt øyeblikk – jeg spurte han på radioen om jeg skulle vente, men de sa nei og slik ble det.

– Jeg måtte jobbe hardt for å få min posisjon, gå gradene gradvis. Ingen, ikke en gang meg, trodde jeg var klar til å vinne Tour de France.

Tagget med: , , ,

Les også disse