FRYKTER INGEN: David Gaudu tok riktig nok feil av hvem som satt på bakhjulet hans, men det var uansett friskt av ham å gå til med 250 meter igjen av finalen under La Flèche Wallonne. Til slutt ble det en meget imponerende 9.-plass i La Flèche Wallonne. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Mens alle ventet på Valverdes trekk – åpnet Ardenner-debutanten spurten selv

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 20.04.17 15:22

Del på    

Hans norske lagkompiser har aldri sett maken.

(procycling.no): – Han er helt rå! Han virker ikke å ha noen problemer med noe i sitt første år som proff. Han gjør det bedre i WorldTour enn han gjorde som amatør omtrent, sier Odd Christian Eiking til procycling.no om stjerneskuddet med de kule brillene, David Gaudu.

20-åringen syklet i fjor for amatørlaget Côtes d’Armor-Marie Morin i fransk andre divisjon. Her har Arnaud Gérard (Fortuneo-Vitacl Concept) og Mikaël Cherel (Ag2r) tidligere gått gradene.

Det var bare et tidspørsmål før et av de franske WorldTour-lagene skulle banke på døra igjen. FDJ fikk tilslaget, og signerte ham som stagaire fra 1. august.

Senere den måneden vant han Tour de l´Avenir. Det sørget blant annet seieren på den 6. etappen mellom Mont Blanc og Tignes for. Først tre andrekategorier og til slutt 17 kilometer á 5 prosent opp til Tignes.

Gaudu gikk solo inn og hadde 14 sekunder tilbake til Eward Ravasi (Italia) på andreplass. Til slutt vant han rittet med 24 sekunder på samme mann.

Matches forsiktig – men har likevel imponert

Noen historier om sykkeltalenter slutter der. Andre skal igjennom en saktegående transformasjon for å tilpasse seg nivåforskjellen mellom U23- og eliteklassen.

Gaudu blir 21 år i oktober, og kunne således ha konkurrert i aldersbestemt ut 2018-sesongen.

Det blir det selvsagt ikke noe av ettersom han signerte proffkontrakt med FDJ i fjor høst. Men at han likevel skal kunne ta nivået i et kupert WorldTour-ritt over 204,5 kilometer, er intet mindre enn sensasjonelt.

Viste seg fram i Katalonia

Likevel dukket den unge franskmannens navn opp på noen av favorittipsene i forkant av løpet.

De som følger sykkelsporten tett, hadde fått med seg hvordan han syklet inn til 7.-plass på fjelletappen opp mot Lo Port (Tortosa) under Katalonia rundt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VISTE SEG FRAM I EM: David Gaudu hadde nok likt de planlagte løypene i Nice enda bedre, men fikk likevel med seg en topp 10-plassering fra fjorårets EM i Plumelec. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Det var her en annen Ardenner-spesialist, nemlig Alejandro Valverde, satte både Chris Froome og Alberto Contador på plass.

8,4 kilometers klatring med 9 prosent i snitt (uten sammenlikning for øvrig er det samme snitt som Mur de Huy) – og med partier opp mot 20 prosent.

Hoelgaard: – Aldri sett maken

Gaudu kan også mer enn å klatre. 1.1-rittet Route Adélie de Vitré har ingen tøff løypeprofil i å vise til, men også her hang unggutten med helt der framme.

Han satt i finalen sammen med Julien Simon, Cyril Gutier og Laurent Pichon – og ble nummer fire. Spurt er altså ikke hans fremste talent, men han har andre egenskaper mange kan misunne ham:

– Gaudu har et unikt talent. Jeg har aldri sett en så ung og spinkel kar med å ekstremt mye kraft som han har, både oppover og på flatene, sier lagkamerat Daniel Hoelgaard til procycling.no.

– Er det det mest imponerende med ham?

– Ja, jeg føler egentlig det. Det er mange gode klatrere som kommer fra U23-rekkene, og de sykler fort oppover men mangler trøkk på flatene når de kommer i proffeltet. Mens Gaudu har ekstremt bra trøkk på faltene, som også gjør at han tåler de harde posisjonskampene inn mot bakkene.

Om ikke Route de Adélie de Vitré var det viktigste rittet han og Hoelgaard har kjørt i år, så markerte førstnevnte i hvert fall for FDJ at formen var i anmarsj to uker før festuka i Ardennene.

Onsdag ble Gaudu nummer ni i selveste La Flèche Wallonne. For øvrig på plassen bak lagkompis Rudy Molard, men det er underordnet i denne sammenhengen.

Ventet ikke – angrep!

Det som er interessant er hvordan FDJ-rytteren angriper øyeblikket rittet skal avgjøres.

De aller fleste hadde kriget om bakhjulet til Alejandro Valverde, og i hvert fall holdt igjen til den spanske veteranen hadde åpnet spurten sin.

Gaudu åpnet det hele selv – med 250 meter igjen til streken. En manøver som er lett å avkle for «Internett-ekspertisen», men som det bare ville være dumt å skamme seg for lenge over:

– Jeg klarte å komme meg fram i tet. Og da, siden jeg følte meg bra og så at ingen andre angrep, bestemte jeg meg for å prøve selv. Jeg så skiltet for 250 meter igjen, og sa til meg selv: Kom igjen, nå gjelder det! Først trodde jeg Rudy (Molard) hadde hjulet mitt, og jeg trodde ikke det var så langt igjen til toppen. Jeg innså fort at Valverde var uslåelig, både taktisk og fysisk, sier han til avisen Le Télégramme.

Det var ikke Molard som tok bakhjulet hans, det var Valverde – som igjen brukte fartsøkningen som utskytningsrampe for sin egen giftige avslutning. Game, set and match!

Følger i sporene til Alaphilippe

Gaudu er ikke den første som har dukket opp av troll i eske i Ardennene. En annen 20-åring som steg fort i gradene, var Julian Alaphilippe.

I 2013 syklet han sammen med brødrene Hoelgaard i Etixx-iHNed.

Året etter ble han nummer 5 i GP Plouay, men det var 2015-sesongen som skulle bli det definitive gjennombruddet. Med sin slepne avslutning, og samme, uredde stil – ble Alaphilippe nummer 2 under både Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège.

Samme mann sto for øvrig samme mann i veien, Alejandro Valverde.

Alaphilippes prestasjoner har utvilsomt vært med på å bane vei for ryttere som Gaudu, selv om de to er litt forskjellige typer på sykkelen.

På tross av god form i Huy, tar unggutten nå et steg ut til siden og unngår søndagens batalje i Liège. Hans neste ritt blir Tour de Romandie, der han igjen håper å vise fram klatreferdighetene sine.

– Jeg håper å vise fram noe av det jeg fikk til i Katalonia. Vi får se hvordan beina er når jeg kommer dit. Jeg har lagt merke til to fantastisk fjelletapper som bør passe meg godt. I tillegg er det en tempoetappe over 18 kilometer den siste dagen. Jeg håper å gjøre det bra der, sier han.

Vi tror heller ikke at Marc Madiot bet hodet av ham etter forsøket hans oppover Mur de Huy onsdag. Til det er 9.-plass for en 20-årig debutant altfor sjelden vare i Flèche Wallonne-sammenheng.

Madiot ser nok også at det er store ting i vente fra unggutten fra Landivisiau i Bretagne. Kanskje er han Frankrikes neste store klatrer?

Tagget med: , , , ,

Les også disse