SAN SEBASTIÁN: Remco Evenepoel sjokkerte de fleste da han vant Clásica San Sebastián. Foto: David Ramos/Getty Images

Fra venstreback til OL-favoritt på fire år – via asfalteksem i Øygarden

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 25.01.20 13:46

Del på    

Vidunderbarnet Remco Evenepoel fyller 20 år og forventningene er skyhøye før hans andre sesong som senior.

(procycling.no): Remco Evenepoel har allerede rukket å bli en verdensstjerne i sykkelsporten. Dette til tross for at han startet å sykle aktivt for tre år siden.

I dag, lørdag 25. januar, trer fenomenet ut av tenåringenes rekker. Men allerede som tenåring har Deceuninck-QuickStep-rytteren oppnådd meritter de færreste kan drømme om. Som en del av ulveflokken til Patrick Lefevere har Evenepoel vunnet ritt som Clasica San Sebastian, Tour of Belgium og europamesterskapet på tempo. 

Under VM i Yorkshire var det kun Rohan Dennis som var raskere på temporittet.

I Deceuninck – Quick-Step har 20-åringen lært sykkeltaktikk av de aller beste og fremstår ikke spesielt urutinert, til tross for sin begrensede fartstid på sykkelsetet.

Veien frem til å bli OL-favoritt som andreårssenior har vært alt annet enn ortodoks. 

Fra fotballandslaget til sykkellandslaget

Som liten gutt var det fotball som gjaldt for den unge belgieren. Allerede som femåring spilte han barnefotball for det belgiske storlaget Anderlecht. Senere, da Evenepoel var elleve, signerte han for PSV Eindhoven i Nederland, før han et par år senere var tilbake i Anderlecht.

Der var han en kaptein og spilte hver kamp på det aldersbestemte laget. Deretter fikk han også sin debut på det belgiske landslaget. Evenepoel representerte sitt hjemland både i G15 og G16, men så begynte motgangen på fotballbanen å komme. 

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Han fikk beskjed av Anderlechts guttetrener at han ikke var god nok, og han mistet også sin plass på landslaget.

Da byttet 16-åringen idrett. Hans far, Patrick Evenepoel, hadde vært profesjonell syklist, og har blant annet vunnet GP Wallonie og deltatt i Vuelta a España på starten av 90-tallet. Dermed startet også sønnen i familien med landeveissykling, og det ble fort en suksess. 

At Evenepoel ikke var helt ueffen på utholdenhetsfronten, var godt kjent. I oktober 2016 løp den 16 år gamle venstrebacken halvmaraton under Brussel Marathon. Han var desidert best i sin aldersklasse og ble nummer tretten totalt med tiden 1:16:15. Bra det, av en fotballspiller uten spesialtrening.

Suveren junior: Vant EM med nesten ti minutter

I 2017 var Remco Evenepoel førsteårsjunior. Hans enorme kapasitet og talent ble fort tydelig. Etter flere gode prestasjoner ble han tatt ut til å representere Belgia under VM i Bergen. Spenning var knyttet til den uerfarne eks-fotballspilleren, men VM-debuten ble ingen god opplevelse.

Juniorene startet ute i Rong i Øygarden, syklet inn til Bergen der de avsluttende rundene ventet.

På veien inn til Bergen veltet den urutinerte belgieren flere ganger. Det gikk flere velt i det nervøse juniorfeltet, og til stadighet var det den samme belgieren som ble filmet på asfalten.

Evenepoel ble nærmest latterliggjort etter VM i Bergen. Kritikken skulle derimot stilne da han gikk inn i 2018-sesongen.

Som sisteårsjunior vant vidunderbarnet omtrent alt han stilte opp i. Fredsrittet vant han med nesten to minutters margin på nestemann, mens norske Ludvig Fischer Aasheim fulgte på tredjeplass, hele 3:53 bak.

Den aller drøyeste prestasjonen kom imidlertid i EM i juli 2018. På den første runden kjørte Evenepoel fra i den tøffe løypen i tsjekkiske Zlin. Etter 118 kilometer var han 9:44 (!) foran nestemann. Som om ikke utklassingen av de jevnaldrende var nok, hadde Evenepoel i ensom majestet raskere rundetider enn U23-gutta i samlet felt på samtlige runder. 

I Innsbruck tok han to oppskriftsmessige gull. Selvfølgelig. Til tross for en velt på fellesstarten på et kritisk punkt, kjørte han forbi et smadret felt og opp til teten, før han til slutt distanserte alt og alle og vant suverent.

SUVEREN JUNIOR: Evenepoel herjet i sitt siste år i juniorklassen. Foto: Tim de Waele/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Den første seniorseieren

Evenepoels første ritt som senior var i Vuelta a San Juan i Argentina. Der fikk han oppleve at romkameraten hans, Iljo Keisse, dro en seksuelt ladet positur på en servitør som ba om bilde med Deceuninck-QuickStep. Dermed var mediekjøret i gang.

Den daværende 19-åringen lot seg ikke affisere nevneverdig og viste snev av sitt potensiale med å bli nummer tre på den tolv kilometer lange tempoetappen.

Etter hvert som sesongen gikk, kjørte Evenepoel seg i stadig bedre form. Etter å ha kjørt offensivt i Tour of Norway, gikk turen til Tour of Belgium i hjemlandet. Der fikk vi for første gang se stortalentet gjøre sitt signaturtrekk – vinne solo. 

På den småkuperte andreetappen kom han etterhvert seg av gårde med timesrekordholder Victor Campenaerts. I en venstresving skled Evenepoels landsmann og veltet. Dermed kunne førsteårssenioren kjøre på videre i ensom majestet til en suveren soloseier. Rittet vant Evenepoel også sammenlagt.

FIKK ET LØFT I NORGE: I Tour of Norway og Hammer Stavanger begynte Evenepoel virkelig å finne tilbake til den offensive rytteren han var i juniorklassen. Han fulgte opp gode prestasjoner med å herje i Hammer Limburg, før han tok sin første proffseier i Tour of Belgium. FOTO: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.

Utklassingen i San Sebastian

Remco Evenepoels første WorldTour-seier kom i Baskerland 3.august. I den nest siste stigningen, den fire kilometer lange bakken opp Mendizorrotz, ble unggutten rett og slett droppet fra feltet. Han ble filmet på halen av feltet, tilsynelatende ferdig.

Men han kom seg opp igjen. Og på flatene inn mot Murgil Tontorra gikk han etter Toms Skujins. Den latviske mesteren hadde mer enn nok med å holde hjulet til den kjøresterke 19-åringen. I bunn av den stupbratte siste stigningen var det over og ut for Trek-Segafredo-rytteren, og Evenepoel fortsatte i ren Duracell-stil opp, holdt unna for konkurrentene som jaget som gale, og kunne strekke hendene i været for en fenomenal seier.

Før Clasica San Sebastian var det lengste rittet han hadde kjørt den 224 kilometer lange etappen mellom Arendal og Sandefjord i Tour of Norway. Etter 226 kilometer i Baskerland jublet den yngste ulven i ulveflokken for seier i den spanske klassikeren.

Etter rittet var han nesten stum av begeistring og sjokk:

– Jeg kan ikke tro det. Jeg følte meg ikke særlig bra underveis i rittet, og det var stor risiko ved å angripe så tidlig, men jeg vet hvilken watt jeg kan ha i bakken … Det er helt utrolig, jeg kan virkelig ikke tro det, sa Evenepoel etter rittet, i et intervju vist på Eurosport. 

Grand Tour-debuten

I 2020 er det rimelig å forvente at resultatene heves enda et hakk. Remco-fansen har uten tvil mye å glede seg til.

For første gang skal verden se Belgias Sportman van het Jaar 2019 i et treukersritt. Giro d’Italia blir Grand Tour-debuten for 20-åringen.

En 8.6 kilometer lang tempo i Budapest innleder årets Giro. Sølvmedaljøren fra tempo-VM i Yorkshire er blant favorittene til å innta rosa etter åpningsetappen.

Sykkelverden har ennå til gode å se fenomenet i de lengste stigningene. Watten er utvilsomt til stede, og med sine 61 kilo har Deceuninck – Quick-Step-rytteren gode forutsetninger også for å hevde seg godt oppover. 

Remco Evenepoels opptreden i Giro d’Italia er et av de mest spennende aspektene i en fullspekket 2020-sesong på proffkalenderen.

Selv ser Evenepoel på det italienske etapperittet som den optimale oppladningen til OL-tempoen i Tokyo.

EUROPAMESTER: 19 år gammel ble Evenepoel europeisk mester da han vant tempoen i nederlandske Alkmaar. Seieren dediserte han til Bjorg Lambrecht og Stef Loos. Foto: Bas Czerwinski/Getty Images

OL-favoritt

For i Tokyo møter rytterne et tøft temporitt. Med ett år til på baken, er det naturlig at Evenepoel er en stor utfordrer til å ta et steg opp på podiet fra VM i Yorkshire.

Selv mener bursdagsbarnet at OL er det større enn VM:

– Som fotballspiller er det å spille i VM det største man kan oppnå. For fire år siden ville jeg ikke nølt med å svare at VM er størst, men skjebnen ville det slik at jeg ser annerledes på det nå, sa Evenepoel i et intervju med det belgiske sykkelforbundet før jul. 

– Å bli olympisk mester (er størst) – uten tvil. De olympiske leker samler hele sportsverdenen og atmosfæren er unik. Du er en del av noe større, og ikke bare en del av sykkelverdenen. 

Naturligvis vil Evenepoel møte stor motstand i Tokyo: Rohan Dennis, Tom Dumoulin og Primoz Roglic vil alle være sterke utfordrere på veien mot en eventuell OL-medalje. Men en 20 år gammel, relativt ny syklist som for fire år siden spilte venstreback på Belgias G16-landslag er klar til å gi kanonene kamp om edelt metall i Rio.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse