HÅPEFULL: Jonathan Vaughters håper et nytenkende Tour of California kommer tilbake i 2021. FOTO: Tim de Waele/Getty Images.

Vaughters: Amerikansk sykling må tenke nytt

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 31.10.19 13:12

Del på    

Sponsorsvikt i Tour of California bør være en vekker, mener EF Education-sjefen.

(procycling.no): Amerikansk sykkelsport måtte ta et kraftig skudd for baugen denne uken, med nyheten om at Tour of California ikke stables på beina i 2020.

Det eneste WorldTour-rittet for herrer i USA hadde ikke pengene på plass til å avvikle rittet kommende sesong. Jonathan Vaughters, eieren av det amerikanske WorldTour-laget EF Education, sier i et intervju med Cyclingnews at han både håper og tror at Tour of California vil komme tilbake i 2021.

Vaughters er imidlertid klar på at amerikansk sykkelsport må tenke nytt og i større grad tilpasse seg markedskreftene, hvis sporten skal klare å konkurrere om sponsormidler og TV-inntekter i fremtiden.

– Jeg håper så absolutt at de klarer å være tilbake med rittet i 2021, men jeg tror dette må bli vekker med tanke på retningen for amerikansk sykling, sier Vaughters.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Sykling i USA er et ganske annet marked enn mange andre steder. Vi kommer aldri til å ha disse store, pengesterke statsstøttede rittene, som de nye rittene i Saudi Arabia eller UAE Tour. Det kommer aldri til å skje i USA. Lokale eller sentrale myndigheter kommer aldri til å sponse sykling. Vårt politiske system gir ikke rom for slikt. Alt må komme fra private penger.

Uten å vite det eksakte beløpet, spekulerer Vaughters rundt økonomien til Tour of California. Han tror rittet koster omtrent like mye som Tour de France.

– Tour of California koster trolig nesten like mye som Tour de France, noe som virker latterlig, men det er sikkert realiteten; på grunn stengte veier, start og målområder. Et ritt som Tour de France støttes av myndighetene, rittet er et patrimoine de France, del av kulturarven, poengterer Vaughters.

­– Mens i USA, må vi betalte for alt det der. Det gjør det mye vanskeligere å arrangere store arrangement i USA.

Mer TV-vennlig

Vaughters diskuterer også den iboende konflikten som sykkelsporten har i å bevare sin egen identitet og tradisjon, og samtidig gjøre sporten mer TV-vennlig.

– Men sykkelløp er seks timer lange, og slik burde de være fordi de er episke, de er en odyssey, de er et eventyr, de er store bragder, det er en del av det fine med å sykle, men det er ikke nødvendigvis TV-vennlig.

– Jeg tror fansen i utviklingslandene som USA, Australia og Storbritannia ønsker å delta og konkurrere selv, i motsetning til å være passive tilskuere til sykkelsporten. De er ambisiøse, de vil trene, og vær en del av det, og ikke bare sitte på en sofa og se på. Så jeg tror det er retningen ting går mot.

Den rutinerte sykkelsjefen utelukker altså ikke at Tour of California kan komme tilbake, men han håper at arrangøren gjør en stor evaluering og utvikler produktet før det eventuelt dukker opp igjen i 2021.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jada, dette kan åpne for muligheter, men jeg håper arrangørene bak California, som har støtte og ressurser og de riktige folka på plass, gjør en grundig vurdering og tenker: ‘Hvordan skaper vi noe nytt som fungerer for det amerikanske publikummet? ‘ Jeg tror det er fullt mulig, men sykkelsporten i USA må tenke nytt.

Tagget med: , ,

Les også disse