FORELØPIG SISTE VINNER: Tadej Pogacar vant årets utgave foran Sergio Higuita og Kasper Asgreen. Foto: Sean M. Haffey/Getty Images

Tour of California settes på vent – ikke noe ritt i 2020

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 30.10.19 08:38

Del på    

Arrangøren håper å kunne returnere i 2021.

(procycling.no): Det kom frem sent tirsdag kveld norsk tid.

Rittet ble startet i 2006 og ble raskt det største amerikanske rittet. Det ble arrangert i februar de første fire utgavene, før det ble flyttet til midten av mai etter at ASO kom inn i rittet foran 2010-sesongen. Selv om det ble arrangert samtidig som Giro d’Italia, har man hatt flere av verdens største stjerner på plass hvert år. 

I 2017 ble rittet også en del av WorldTouren.

– Dette har vært en veldig vanskelig avgjørelse, men forretningsvilkårene til Amgen Tour of California har endret seg vi lanserte rittet for 14 år siden. Mens sykling globalt sett fortsetter å vokse og vi er veldig stolte over jobben vi har gjort for å øke relevansen til profesjonell sykling, spesielt i USA, så har det blitt mer krevende hvert år å arrangere rittet. Denne nye realiteten har tvunget oss til å re-evaluere alternativene våre og vi vurderer aktivt hver del av arrangementet for å se om det er en forretningsmodell som gjør at vi med hell kan komme tilbake i 2021, sier Kristin Klein, president for Amgen Tour of California, i en pressemelding.

Rittet skulle opprinnelig arrangeres fra 10. til 16. mai, med damerittet fra 14. til 16. mai. Tidligere har Tour of Norway støtt på konkurranse fra Tour of California om de største stjernene, men etter sammenslåingen med Tour des Fjords, har det ikke lenger vært en utfordring i samme grad.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Kjente vinnere og to norske etappeseirer

Rittets første vinner var Floyd Landis, et par måneder før han endte opp i gult på Champs-Élysées (en Tour de France-seier han som kjent senere mistet), før Levi Leipheimer vant de neste tre årene.

Etter at rittet ble flyttet til mai har det vært flere internasjonale vinnere. Michael Rogers vant det første året og blant de senere vinnerne finner vi blant andre Robert Gesink, Bradley Wiggins, Chris Horner, Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Egan Bernal og Tadej Pogacar. 

I 2015 ble det også startet opp et kvinneritt, som har vekslet mellom å ha tre og fire etapper hvert år. Anna van der Breggen står som den mestvinnende i rittet med to sammenlagtseirer.

Flere nordmenn har også kjørt rittet, hvor både Thor Hushovd og Alexander Kristoff står notert med én etappeseier hver.

Rittet har også blitt kjent for å nærmest være Peter Sagans eneste lekegrind. Han har deltatt i alle utgavene siden 2010 og foruten om 2018 har han vunnet minst én etappe hvert år. Totalt står han med 17 etappeseirer, syv poengtrøyer og sammenlagtseieren fra 2015 på sine ti deltakelser.

Det var allerede klart at Sagan ikke ville kjøre neste års utgave av rittet, ettersom han for første gang i karrieren skal sykle Giro d’Italia. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Vaughters: – Faste kostnader på nivå med Tour de France

I et intervju med Cyclingnews.com, spekulerer Jonathan Vaughters i hvorfor det ikke lenger er mulig å arrangere rittet.

Lagsjefen til EF Education First påpeker at modellen for amerikanske ritt er vanskelig på grunn av mangelen av statlig støtte. Ifølge ham åpner ikke det politiske systemet i USA opp for noe slikt og dermed må det finansielle komme fra private aktører. 

– Jeg har ikke de eksakte tallene, men jeg kan gjerne bli sitert på spekulasjoner. Sett ut ifra faste kostnader koster trolig Tour of California omtrent like mye som Tour de France. Det virker latterlig, men det er trolig den reelle situasjonen fordi du må stenge veier og stenge ned start- og målbyer. I et ritt som Tour de France støtter myndighetene rittet, hvor det er en del av den franske kulturen, mens man i USA bare må betale for det. Det gjør det mye vanskeligere å ha store arrangementer som dette i USA, sier han.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse