Prøv Procycling Pluss idag

BRAVO, MONSIEUR: Romain Bardet med franskmennenes første etappeseier i årets Tour. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

– Lei av å høre at touren er kjedelig

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 23.07.16 12:40

Del på    

Romain Bardet gikk til på karakteristisk vis og tok karrierens andre Tour-seier.

(procycling.no): En euforisk Romain Bardet kunne juble over karrierens andre etappeseier i Tour de France på toppen av Le Bettex. Seieren var også en lettelse for den franske sykkelfansen, som endelig fikk en fransk etappeseier i årets tour.

De franske sjansene fikk et skudd for baugen allerede før touren hadde startet, da Nacer Bouhanni måtte melde forfall til rittet. Angivelig skal den raske franskmannen havnet i basketak med en hotellgjest i forkant av det franske mesterskapet, slått ham og resultatet var infeksjon og operasjon i hånden.

Bryan Coquard har vært nær ved flere anledninger, men ikke nådd helt opp. Julian Alaphilippe kom til kort mot briljante Peter Sagan på den andre etappen til Cherbourg, mens Thibaut Pinot sviktet i sammendraget. Etter å ha vendt fokus mot klatretrøyen måtte Pinot kaste inn håndkledet foran den 13. etappen grunnet bronkitt.

Samuel Dumoulin tok en femteplass på den 10. etappen, hvor han var satt i brudd med Edvald, men hadde i realiteten aldri noen sjanse til å vinne. Jérôme Coppel har vært solid på tempoene, men var nok heller ikke et realistisk håp for etappeseier. Dermed var det mye som stod på spill da Romain Bardet stupte ned mot Vervex, for å ta fatt på klatringen opp til Saint-Gervais Mont Blanc.

Imponerte i debutsesongen
AG2R-rytteren er ikke en seiersgarantist. Med en mer pragmatisk tilnærming kunne nok han stått øverst på pallen langt oftere, men det er ikke slik vi kjenner ham. I sin første sesong som profesjonell presentert han seg på strålende vis. Med sin forse i bakkene ble han kastet til ulvene, bare fire måneder ut i sin proffkarriere, med Amstel Gold Race og Fleche Wallonne.

I den nederlandske ardennerklassikeren gikk han i brudd, og godt inne i finalen angrep han sammen med Alex Howes. Opp Keutenberg- med elleve kilometer til mål – akselererte Bardet, og Howes var nærmest stillestående i forhold til den tynne klatreren. Soloforsøket ble dog for tøft for neo-proffen, men imponerende nok fullførte han til en 25. plass, 30 sekunder bak vinneren. I Fleche Wallonne fortsatte han å imponere med en 29. plass.

(artikkelen fortsetter under bildet)

INTRODUKSJONEN: I Amstel Gold Race 2012 var første gang han fikk sykkelverdens oppmerksomhet. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

INTRODUKSJONEN: I Amstel Gold Race 2012 var første gang han fikk sykkelverdens oppmerksomhet. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

I Tour of Turkey noen dager senere fortsatte han den strålende kjøringen. På rittets fjerde etappe, kongeetappen Elmali angrep han som en besatt, og trillet over streken som nummer fire. Den sterke prestasjonen skulle også holde til en fjerdeplass sammenlagt.

En mann for de store anledningene
Sesongen etter, i 2013, kom hans første profesjonelle seier, da han vant det franske etapperittet Tour de l’Ain sammenlagt. Bare noen uker i forveien debuterte han i touren, hvor det ble en solid 15. plass sammenlagt, og fjerdeplass i ungdomskonkurransen. Touren har senere blitt arenaen hvor Bardet viser seg fra sin beste side.

25-åringen vinner som sagt sjeldent, men seirene hans er som regel store, og de kommer på samme vis. Hans andre seier kom i Valence Drôme Classic, mars 2014. Inne på den siste kilometeren angrep Bardet og holdt unna for et jagende felt. Tre måneder senere gav han franskmennene vann i munn, da viste han sitt store potensial. En sjetteplass sammenlagt som 23-åring i verdens mest prestisjefylte sykkelritt står det respekt av.

I fjor, på den femte etappen i Critérium du Dauphiné, fra Digne-les-Bains til Pra-Loup – den samme etappen som ble brukt i touren en måned senere, angrep han over Col d’Allos. Ned fra den nestsiste stigningen på etappen kjørte han mesterlig, og opp til skistedet Pra-Loup klarte Chris Froome og Tejay Van Garderen aldri å hente ham. En måned senere var han «on the attack» igjen. Etter at sammenlagtsjansene hadde forsvunnet den første uken, var det en etappeseier som stod i hodet på ham. På den 18. etappen til St-Jean-de-Maurienne gikk han i brudd, og fra bruddet gikk han solo. Forsøket holdt igjen hele veien, han kunne strekke hendene i vært og nyte karrierens største bragd.

– Det er slik man ønsker å sykle
I går var det tid for Bardet-show igjen, og på sedvanlig vis angrep han. I likhet med Pra-Loup-etappen i Critérium du Dauphiné gikk han til utfor, og da veien bikket oppover igjen viste han utrolig styrke. Først kjørte han fra Rui Costa, som han tok igjen etter utforstuntet sitt, for så å holde unna for jagende verdensstjerner som Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Joaquím Rodriguez og Chris Froome.

I intervjuene etter etappen fikk man et tydelig bilde av hvilken type rytter han er, og hvilken type sykling han står for.

– Det er slik man ønsker å sykle. De største følelsene på sykkelen kommer ofte som lyn fra klar himmel, og du sier til deg selv «dette er øyeblikket, fortalte Bardet.

– Det var bare på instinkt.

Først hadde Mickaël Chérel angrepet, og Bardet brukte lagkameratens angrep som grobunn for sitt eget angrep.

– Jeg skjønte med en gang at det var en god ide, og vi gav det alt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BAR FRUKTER: Romain Bardets dristige angrep resulterte i karrierens andre etappeseier i touren. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

BAR FRUKTER: Romain Bardets dristige angrep resulterte i karrierens andre etappeseier i touren. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Med lite informasjonsflyt handlet alt om å nyte øyeblikket for han.

– Det er unike øyeblikk. Vi lider så mye gjennom året, så når ting går din vei og du har muligheten til å uttrykke deg selv, er det helt fantastisk å kunne utnytte det.

Mens nivået tilsynelatende blir jevnere og jevnere, tøffere og tøffere, varmer det nok mange sykkelfans hjerter å se Bardet hamre løs på konkurretene, og prøve seg på det spektakulære. Etter etappen fortalte anerkjente, franske journalisten François Thomazeau, at det var «en følelse av romantikk» i det Bardet gjorde.

– Jeg var litt bitter over de negative kommentaren rundt denne touren, at det ikke var noen angrep, at den var søvndyssende. Men vi var alle på grensen.

– Det er den måten jeg liker å konkurrere. Ha det moro, med dristighet. Jeg bare syklet i dag, uten noen plan.

Etter gårsdagens etappe ligger nå Bardet som nummer to i sammendraget, fire minutter og elleve sekunder bak Chris Froome. I dag kjemper han for å forsvare den og for å stå på podiet i Paris. Det ville isåfall være hans største prestasjon så langt.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse