VM-KLAR: Andreas Vangstad er sammen med Edvald Boasson Hagen de to norske deltakerne i onsdagens temporitt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

VM-KLAR: Andreas Vangstad er sammen med Edvald Boasson Hagen de to norske deltakerne i onsdagens temporitt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Vangstad søker lærdom fra skiskyting før VM-tempoen

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 19.09.17 19:03

Del på    

Planlegger sykkelbytte i bunn av Fløyen.

BERGEN (procycling.no) For andre gang får Andreas Vangstad sjansen på herrenes tempo i VM. Etter å ha slått gjennom med en syvendeplass i U23-klassen i VM i 2014, fikk han muligheten blant eliten året etter.

I Richmond ble det ingen stor suksess. En 42. plass er det ikke mange som husker, og to år senere står han klar i Bergen for å forbedre den prestasjonen.

– Det er klart at det er litt å forbedre derfra. Jeg tenkte kanskje ett år til. Jeg håper i hvert fall jeg forbedrer den plasseringen en del, sier Vangstad til procycling.no.

På pressetreffet ute på Quality Grieg Hotel tirsdag morgen, er det ikke overraskende Edvald Boasson Hagen de fleste vil snakke med. Fem minutter med Edvald, litt mer romslig med Vangstad, er beskjeden fra presseansvarlig i Norges Cykleforbund, Per Erik Mæhlum.

Med den sindige sørlendingen, virker det også som om tid ikke er noe problem, men i kampen mot klokka har han utpreget som én av Norges beste temporyttere i en årrekke.

Derfor har også nettopp denne onsdagen i Bergen vært blinket ut i lang tid.

– Det er noe man har tenkt på de siste årene egentlig, å være best mulig forberedt til morgendagen (onsdag).

Positiv til Fløyen

Det som virkelig skiller seg ut med løypa i Bergen, er avslutningen opp til Fløyen. Mens flere har uttrykt misnøye med at en slik bakke er lagt inn i løypa, er Vangstad positiv til grepet.

– Jeg synes det er kult at de prøver noe nytt. Det er nok mange som skulle ønsket at det bare gikk rett fram på en flystripe, og så vending. Det er kult at de gjør litt annerledes. Resultatlista kommer nok også til se å litt annerledes ut. Det er gøy at noen andre får sjansen til å vinne den trøya.

Fløyen er med sine 3,4 kilometer à 9,1 prosent en tøff utfordring for rytterne.

– Den er brutal. Den er bratt, men jeg hadde kanskje trodd den var enda brattere. Vi skal nok komme oss opp dit, men de bratteste partiene igjen er veldig bratte.

For Vangstad sin del er det også klart at det blir sykkelbytte i bunn av bakken.

– I det siste har jeg prøvd på å bytte sykkel også, og trene litt på landeveissykkelen i kombinasjon med temposykkelen. Jeg skal være rustet til et sykkelbytte, forteller han.

Sykling og skiskyting

I bunn av stigningen blir det lagt til rette med en egen byttesone, og Vangstad ser til en annen idrett for inspirasjon.

– Jeg må kanskje roe ned tempoet i forkant, slik at jeg er «fresh» til sykkelbyttet. Jeg får se hvordan skiskytterne gjør det, det blir jo litt slik som når de roer seg ned til skyting.

Med gode skiskyttere som Marte Olsbu og Lars Helge Birkeland fra Sørlandet, er det flere han kunne spurt om råd, men så langt har han ikke gått i jakten på tidelene.

– Det kunne jeg ha gjort, men jeg får se på video heller, sier han med et smil.

En god løype for Vangstad

På video kan han også se sin egen prestasjon i Richmond for to år siden. Etter rittet uttalte han den gang til procycling.no at han gikk hardt ut, og gamblet på et kanonløp.

I de krevende tempoløypene i Bergen, er det flere som har fått betale for harde åpninger. Med Fløyen som avslutning blir det for menn elite også ekstra viktig å ikke gå tom for krefter for tidlig.

– Distansen er jo litt kortere, så du må gå ut litt fort. Men kanskje blir det til at man går ut fort, og så roer ned mot et sykkelbytte før den siste bakken. Du legger opp løpet litt annerledes, enn om det hadde vært flatt på slutten.

– Jeg tror for min del at det er en god løype. Passelig lengde, og før Fløyen er det også småkupert og lite flater. Mye jobbeterreng, og jeg tror det passer bra for meg.

Plasseringsmessig sier han seg fornøyd med en plassering mellom 20 og 30, og for Vangstad er det også viktig å få vist seg fram.

Søndagens lagtempo ble siste ritt for Team Sparebanken Sør før nedleggelsen, og for Vangstad fortsetter karrieren i Joker Icopal. Sørlendingen har vært omtalt som proffaktuell siden han vant en etappe i Tour of Norway tilbake i 2015, men til tross for flere gode prestasjoner, er fremdeles en proffkontrakt et stykke unna.

– Det er en stor arena for å gjøre det bra. Det er vanskelig å gjøre det helt store nå, men det er kanskje ikke like vanskelig å gjøre et godt resultat som blir lagt merke til. Man må de ta de mulighetene man har. I morgen (onsdag) er en god mulighet.

Du kan følge tempoen LIVE på procycling.no sine nettsider.

Tagget med: , , , ,

Les også disse