DEN FØRSTE STORE: Thomas Pidcock tok sin aller første store seniortriumf i duell med Mathieu van der Poel. Foto: Skjermdump/Eurosport Player

Van der Poel utklasset av ung brite

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 13.12.20 16:04

Del på    

21 år gamle Thomas Pidcock herjet med verdenseliten i cyclocross.

(procycling.no): Før start var alles øyne rettet mot Mathieu van der Poel. I søndagens Telenet Superprestige Gavere så jaktet nederlenderen sin andre strake seier etter å ha vunnet i cyclocross-comebacket i lørdagens X2O Trofee Antwerpen.

Men det var ikke verdensmesteren som var best i Gavere. Den 21 år gamle briten Thomas Pidcock var dagens store mann. Rittet skulle bli Leeds-syklistens aller første store seier som proff.

Ut fra start var fokus på Mathieu van der Poel som startet side om side med Eli Iserbyt. Sistnevnte slet ut fra start. Van der Poel tok tredjeposisjon etter de første meterne mens Iserbyt havnet midt i feltet.

Startraske Laurens Sweeck veltet på første runde og åpnet døra for Mathieu van der Poel. Verdensmesteren tok teten en liten stund men la seg ned på andreplass etter et sykkelbytte.

Den unge britiske mesteren, Tom Pidcock, klinket til kort tid senere. Etter den første runden hadde 21-åringen en liten ledelse på fem sekunder.

Van der Poel fulgte på andreplass med Quentin Hermans, Toon Aerts, Corne van Kessel, Lars van der Haar og Eli Iserbyt på de neste plassene.

En vinnertrio samlet seg og dro ifra på de neste to rundene. Toon Aerts, Thomas Pidcock og Mathieu van der Poel kjempet nå om seieren.

Med fire runder igjen ledet Iserbyt an i gruppe to med Hermans, Vanthourenhout og  Van der Haar på hjul. Avstanden fram var 16 sekunder.

Europamesteren klarte til slutt å distansere alle i sin gruppe og tok opp jakten på tettrioen. Men før de siste tre rundene ble trioen en duo da Aerts måtte slippe.

På den tredje siste runden hevet Pidcock lista. Den unge briten satt et meget høyt tempo og i gjørmebakkene måtte Mathieu van der Poel slippe.

Ut på nest siste runde var verdensmesteren hele 14 sekunder bak 21-åringen fra Leeds. Gjennom runden kjørte de to beste jevnt. Da klokkene ringte for siste runde var luken økt til 15 sekunder.

Van der Poel kom aldri nærmere og Pidcock tok sin aller første seier på elite-nivå som cyclocross-rytter. Verdensmesteren var 25 sekunder bak på andreplass med Toon Aerts på 44 sekunder.

Et unikt talent

Pidcock har en variert sykkel-CV til tross for sin unge alder. VM-gull og EM-gull både som junior og U23-rytter har han tidligere i cyclocross-karrieren. Også på landeveien er han uhyre god. Verdensmester på tempo ble han som junior i Bergen 2017 og i Yorkshire 2019 tok han bronse i landeveisrittet for U23. Også på terrengsykkel har han internasjonale gullmedaljer å vise til.

Legger du til seier i juniorutgaven og U23-utgaven av Paris-Roubaix i henholdsvis 2017 og 2019 samt sammenlagtseier i årets ungdomsutgave av Giro d’Italia, så har du et sykkeltalent av de helt sjeldne.

Søndag tok han enda en stor triumf og enda et stort steg i karrieren. Endelig klaffet alt også på seniornivå.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg tror det var i dag jeg ble voksen, sier en tydelig beveget Pidcock i seiersintervjuet vist på Eurosport.

– De siste årene har jeg slitt i starten av rittene. Så jeg har jobbet med deg. Jeg vet at om jeg gjør en god første runde, uten å være i rød sone, så har jeg mer igjen til slutten. Jeg har trent hardt og nå får jeg betalt for det.

Thomas Pidcock har allerede signert en kontrakt med INEOS Grenadiers som strekker seg ut 2023. Fra og med 1. mars neste år er han en del av hjemlandets WorldTour-lag.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VANT I GÅR: Mathieu van der Poel har to triumfer på to forsøk i CX-sesongen 20/21. Foto: Skjermdump/Eurosport Player

Van der Poel vant i comebacket

Søndagens ritt var Van der Poels andre så langt denne sesongen. Comebacket gjorde han i X2O Trofee Antwerpen på lørdag.

Fra første rekke var verdensmesteren alltid blant de fem første i startfasen. Van der Poel tok etter hvert teten selv og presset ledergruppa ned til bare et par mann.

Til slutt var det bare Eli Iserbyt som klarte å ta opp kampen mot Alpecin-Fenix-rytteren.

Europamesteren jaget og jaget på de siste rundene, men Van der Poel hadde nok til å holde helt inn. Til slutt vant Van der Poel med seks sekunder ned til Eli Iserbyt.

Søndagens vinner, Tom Pidcock, tok en solid tredjeplass med 27 sekunder opp til vinneren på lørdag.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse