Belgian cyclist Greg Van Avermaet of BMC Racing Team celebrates as he crosses the finish line to win the 60th edition of the E3 Harelbeke cycling race, in Harelbeke, on March 24, 2017. / AFP PHOTO / Belga / ERCI LALMAND / Belgium OUT

Van Avermaet fortsatte klassikerdominansen

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 26.03.17 18:31

Del på    

Den olympiske mesteren vant Gent-Wevelgem.

(procycling.no): Gent-Wevelgem fortsatte den belgiske klassikersesongen søndag, og igjen var det den olympiske mester Greg Van Avermaet som skulle vise seg å være den beste.

Belgieren animerte rittet helt etter boken, og etter å ha sneket seg unna i frontgruppen sammen med Jens Keukeleire (Orica-Scott), var han den beste i spurten mellom de to.

Dermed tok Van Avermaet sin tredje klassikerseier i år. Han vant Omloop Het Nieuwsblad i klassikeråpningen, og fredag var han best i E3 Harelbeke. 

De to belgierne kjørte fra en Peter Sagan som ikke var villig til å dra. Da han begynte samarbeidet med de resterende to i avslutningen, var det for sent, og de klarte ikke komme i kapp med frontduoen.

Van Avermaet var naturligvis meget godt fornøyd med seieren.

– Det er en fantastisk følelse. Jeg har forsøkt så mange ganger å vinne dette rittet her, og endelig lyktes jeg, sa Van Avermaet til Eurosport etter triumfen.

– Jeg hadde ikke forventet at jeg skulle vinne i dag. Nå får jeg vel leve med favorittstempelet før Flandern rundt, konkluderer han.

Dårlig norsk dag

Edvald Boasson Hagen var med i finalen, men kom ikke med da kvintetten angrep omtrent to mil før mål. Han trillet inn noen meter bak et lite hovedfelt, som ikke var langt bak de foran til slutt.

Peter Sagan ble nummer tre, etter å ha slått Niki Terpstra og Søren Kragh Andersen i spurten. Dansken ble også hentet av hovedfeltet på de siste meterne, der John Degenkolb var raskest og ble nummer fem.

Det ble en svart dag for Katushas nordmenn. Alexander Kristoff punkterte på et kritisk punkt, og rittet var i praksis over før finalen var i gang for Stavanger-mannen. Sven Erik Bystrøm veltet tidlig, og måtte bryte med et brudd i hånden, ifølge Katusha-Alpecins Twitter-konto.

Vi fulgte rittet LIVE – les LIVE-referatet her!

Tidlig brudd

Det gikk som vanlig et tidlig brudd på etappen.

Her satt Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise), Dennis van Winden (Israel Cycling Academy), Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij), Hugo Houle (AG2R La Mondiale), Ryan Mullen (Cannondale-Drapac), Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Jay Thomson (Dimension Data), Loïc Chetout (Cofidis) og Christophe Masson (WB Veranclassic Aqua Project).

Etterhvert ble tempoet økt, og det ble kjør i en meget seig sidevind. Et nervøst felt, små veier og hissig posisjonskamp førte til flere velt. Blant dem som var uheldige å gå ned i asfalten var Sven Erik Bystrøm. Katusha-Alpecin meldte på Twitter at nordmannen dessverre måtte bryte rittet med en brukket hånd.

Bruddet ble stadig mindre etterhvert som brosteinshellinger, gruspartier og vindutsatte strekninger ble passert, og det var flere som prøvde seg på fartsøkninger bak. Dog var det ingen som lyktes med å komme ordentlig avgårde, men feltet ble stadig redusert.

Kristoff punkterte før finalen

En av dem som mistet kontakt med feltet, var Alexander Kristoff. Nordmannen punkterte på et kritisk punkt i løypen, og klarte aldri å komme i kapp igjen. Han fikk et nytt hjul av sin danske lagkamerat Michael Mørkøv, men toget var allerede gått.

Da måtte norske sykkelfans sette sin lit til Edvald Boasson Hagen. Da det sterkt reduserte feltet inntok Kemmelberg, satt han helt foran. Over toppen satt han i en meget god frontgruppe som startet et samarbeid på de ventende flatene.

Her dannet det seg en kvintett bestående av Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Jens Keukeleire, Søren Kragh Andersen og Niki Terpstra. Bak prøvde Edvald febrilsk å tette luken, men klarte det ikke på egenhånd og fikk heller ikke hjelpen han trengte av sine kamerater i forfølgergruppen.

Thrillerfinale

I kvintetten foran smøg plutselig Keukeleire og Van Avermaet seg fra de andre. Da Peter Sagan nektet å tette luken, ble det uenigheter. Duoen foran klarte å samarbeide bra, og holdt ganske godt unna for de tre jaktende rytterne.

Samarbeidet fungerte ikke på langt nær like bra, verken i Sagan eller Boasson Hagens gruppe. Dermed tydet alt på at seierskampen sto mellom de to belgierne Keukeleire og Greg Van Avermaet.

Her var Van Avermaet raskest. Selv om han måtte åpne spurten, klarte han å holde Keukeleire bak seg. Dermed fortsatte han dominansen i klassikerne denne sesongen.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse