Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Van Aert og Jumbo-Visma med fantastisk revansje

Fridtjof Røinås
Tips meg

Publisert 7.07.21 18:51

Del på    

Belgieren med ekstrem prestasjon opp Mont Ventoux.

(procycling.no): Endelig satt den for Jumbo-Visma og Wout van Aert. På en historisk dag, der rytterne for første gang forserte mytiske Mont Ventoux to ganger, leverte Wout van Aert en ellevill prestasjon.

 Den belgiske mesteren vant dagens 11 etappe fra et tidlig brudd. Sammen med blant annet klatresterke ryttere som Julian Alaphilippe, Bauke Mollema og Kenny Elissonde var det en sterk gruppe som tok av sted med ambisjoner om etappeseieren.

For første gang i Tourens historie skulle Mont Ventoux bestiges to ganger på samme etappe. Det lå dermed i kortene at det trolig ville bli en lett klatrer som kom til å rulle først over mål i målbyen Malaucène. Wout van Aert ville det annerledes og på mesterlig vis var det den elegante belgieren som akselererte fra sine bruddkamerater opp Mont Ventoux for andre gang.

Med 35 kilometer igjen til mål og 14 kilometer fra toppen av Ventoux dro Van Aert fra Alaphilippe og Mollema som utgjorde gruppe to på dette tidspunktet. Jumbo Visma stjernen trengte ikke mange sekundene på å hente inn Kenny Elissonde for Trek Segafredo, som lå først i løypa.

Den 26 år gamle belgieren brukte ikke lange tiden på å droppe den lille franskmannen og kjøre solo de siste 32 kilometerne.

En utrolig seier av Van Aert som igjen overrasker med sin enorme allsidighet. På gårsdagens etappe ble cyclocross-stjernen kun slått av Mark Cavendish i massespurten og på dagens etappe klatrer Van Aert fra etablerte fjellgeiter. Det er en allsidighet av den ekstreme sort, som er helt unik ved Wout van Aert.

Jumbo Visma comeback

Det nederlandske storlaget har hatt en tragisk Tour de France så langt, ettersom at deres store stjerne Primoz Roglic sto av etter den 8. etappen. Laget var bygget rundt den slovenske rytteren og etter at sammenlagthåpet forsvant har Jumbo Visma slitt litt med å prege rittet på sin måte.

Det ble en blytung start på dagens etappe for de gule og sortkledde. Den rutinerte hjelperytteren Tony Martin veltet stygt og kom seg ikke tilbake på sykkelen igjen. Den uheldige tyskeren var også hardt i bakken på den første etappen, hvor en supporter uforsiktig holdt en plakat ut i veien.

For en snuoperasjon dagens etappe allikevel skulle bli for Jumbo Visma. Van Aerts bragd var ikke den eneste oppturen for laget, for mot toppen av Ventoux angrep Jonas Vingegaard sammenlagtfavorittene og viste seg som den sterkeste rytteren. Før dagens etappe lå dansken på fjerde plass sammenlagt, men takket være sitt enorme kjør avanserte Vingegaard opp til tredjeplass sammenlagt.

Pogacar viste svakhet

Tadej Pogacar har vært utilnærmelig så langt i Touren. Ved enhver anledning sloveneren har lettet på rumpa har resten av konkurrentene resignert.

Angrepet til Jonas Vingegaard endret på dette, for ca. 1 kilometer unna toppen av Ventoux måtte altså mannen i den gule trøya slippe hjulet på dansken. For første gang i rittet var det Pogacar som ble syklet i fra oppover.

Ned mot mål i Malaucène hentet riktignok Pogacar, Uran og Carapaz igjen danske Vingegaard, men styrkeforholdet som i dag ble vist på Mont Ventoux gir håp om mer spenning på de kommende fjelletappene.

Vegard Stake Laengen gjorde en strålende jobb for sin UAE – Emirates kaptein i dag. Den langstrakte nordmannen satt med i dagens brudd og plasserte seg godt inn i finalen med denne manøveren. Sammenlagt leder Tadej Pogacar med 5:18 til Rigoberto Uran og 5:32 til dagens kanon Jonas Vingegaard.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse