ENDELIG: Etter mange forsøk, kom endelig seieren i VM for Alejandro Valverde. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Valverde endte VM-forbannelsen i Innsbruck

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 30.09.18 15:39

Del på    

38-åringen tok til tårene etter å ha blitt verdensmester for første gang.

(procycling.no): Med stigning opp mot 28 prosent, var det i bakken opp mot Gramartboden – «Highway to Höll» – det virkelig ble satt fyr på herrenes fellesstart i VM. Danske Michael Valgren kom alene i tet inn i den 2,8 kilometer lange bakken, men ble raskt spist opp og frakjørt av en gruppe med Romain Bardet (Frankrike), Michael Woods (Canada), Alejandro Valverde (Spania) og Gianni Moscon (Italia).

I de bratteste partiene mot toppen måtte Moscon slippe og over toppen var det dermed Bardet, Valverde og Woods som satte utfor ned mot Innsbruck sentrum.

Bakfra jaktet også Tom Dumoulin, som kom opp til trioen med halvannen kilometer igjen.

Dermed ble det en spurt mellom fire ryttere i kampen om medaljene, hvor Alejandro Valverde lyktes med å ta et etterlengtet gull etter en sugende langspurt.

Spanjolen har tidligere tatt seks VM-medaljer, men dette var veteranens første VM-gull. I målområdet var 38-åringen i full ekstase og viste tydelig hvor mye gullet betød for ham. Etter hvert kom også tårene fram for Valverde, som dermed kan legge til en seier på den imponerende VM-rekken hans. Fra VM har han for øvrig resultatrekka 2, 6, 2, 3, 57, 37, 9, 3, 3, 3, 5.

Romain Bardet tok sølvet, mens Michael Woods fikk bronsen.

Odd Christian Eiking ble best av de norske på en 30. plass, 2’42 bak Valverde.

Stake Laengen markerte seg i brudd

Tidlig ut på det 258,5 kilometer lange rittet ble et brudd på elleve ryttere etablert. Der satt blant andre Vegard Stake Laengen, og nordmannens gruppe fikk etter hvert en stor luke til feltet.

På det meste hadde de over 19 minutter ned til hovedfeltet. Inn i Innsbruck og de syv rundene som skulle kjøres der, hadde bruddet et forsprang på 17 og et halvt minutt, med 173 kilometer igjen.

De seks første rundene var på 23,9 kilometer hver, med bakken opp til Igls (7,9 kilometer à 5,7 prosent) som den største utfordringen. Den syvende og avsluttende runden inneholdt en ekstra sløyfe, med den brutale bakken opp til Gramartboden – som i anledning VM har fått tilnavnet «Highway to Höll» – med maksimal stigningsprosent på 28 prosent.

Ut på den siste runden var Stake Laengen i tet sammen med danske Kasper Asgreen, 2’18 foran feltet før de siste 31 kilometerne.

Favorittene falt fra tidlig

På grunn av det store forspranget bruddet fikk, ble det et jevnt kjørt i feltet i den tøffe løypa i Innsbruck. Det førte til en gradvis uttynning av feltet, hvor Peter Sagan måtte slippe alt på den fjerde runden. Slovaken har vunnet VM de foregående tre årene, men klatreløypa i Østerrike ble altså for tøff for superstjernen.

Runden etterpå måtte også Edvald Boasson Hagen slippe, mens Odd Christian Eiking, Carl Fredrik Hagen og Markus Hoelgaard var i feltet. Over toppen av bakken veltet imidlertid Hoelgaard, i en velt hvor også Primoz Roglic (Slovenia) var involvert.

Sammen kom de seg opp i bunn av Igls for sjette gang, men jakten og videre det høye tempoet i feltet, førte til at Hoelgaard måtte slippe i den nær åtte kilometer lange bakken.

Der var det også en rekke stjerner som fikk det tøft: Wout Poels, Michal Kwiatkowski Dan Martin og Simon Yates mistet alle kontakten med feltet opp stigningen, og ut på den siste runden var det 64 ryttere igjen i hovedfeltet.

Hagen punkterte

Inn i Igls for siste gang var uhellet ute for Carl Fredrik Hagen. VM-debutanten punkterte i bunn av bakken, etter å ha klatret strålende gjennom de seks første rundene.

Dessverre kom han seg aldri opp igjen, og oppover Igls ble også de to øvrige norske håpene slukket. Eiking måtte slippe halvveis opp stigningen, mens Stake Laengen og Asgreen ble hentet inn halvannen kilometer før toppen av bakken.

I feltet var det en rekke angrep oppover bakken. De store lukene kom ikke, men det høye tempoet sørget for at en rekke ryttere falt av. Blant dem som fikk det tøft var Vincenzo Nibali, Enric Mas og Greg Van Avermaet.

Over toppen klinket Michael Valgren til. Dansken fikk noen sekunder ned til en gruppe på seks ryttere som jaktet bak, med feltet noen små sekunder bak dem igjen.

Etter en rask utforkjøring, bar det inn i den stupbratte stigningen opp til Gramartboden. I bunn av bakken var Valgren først, 30 sekunder foran et felt på rundt 35 ryttere.

Forspranget ble raskt spist opp, og over toppen var det en gruppe med Alejandro Valverde, Romain Bardet og Michael Woods som ledet an.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse