Prøv Procycling Pluss idag

SIKTER MOT KLASSIKERNE: Michael Valgren vant både Omloop Het Nieuwsblad og Amstel Gold Race i 2018. Neste år vil han vinne flere store ritt. Foto: Tim De Waele

Valgren: – Dimension Data skyter med én rakett, og jeg håper det blir meg

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 28.12.18 12:54

Del på    

Dansken sikter seg inn på klassikerne og VM i 2019.

(procycling.no): Noen ganger er det bedre å være en stor fisk i en litt mindre dam. Det er litt det scenarioet Michael Valgren har valgt for sin egen framtid. Etter årets sesong forlater dansken Astana, til fordel for Dimension Data.

Han kunne trolig gått til hvilket som helst lag, for 26-åringen fra Østerild var blant rytterne som virkelig tok steg i 2018.

– Det har absolutt vært min beste sesong så langt i karrieren, sier Valgren i intervju med Cyclingnews.

Det første året som proff kom under Bjarne Riis sine vinger i Tinkoff-Saxo i 2014. Men da Ørnen fra Herning var uønsket og flakset videre ble Valgren igjen i laget ut 2016.

– Jeg hadde en god sesong da jeg først ble proff. Jeg vant det danske mesterskapet, og Danmark rundt. Det neste året var ikke så bra, men så hadde jeg et gjennombrudd i 2016 da jeg ble nummer to i Amstel Gold Race.

Astana snappet opp unge Valgren i 2017, men det ble ingen seier det året. Den andre sesongen i asurblått ble året der lysluggen blomstret for alvor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GJENNOMBRUDD: Michael Valgren overrasket mange med andreplassen i Amstel Gold Race i 2016. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

– Jeg signerte med Astana, og hadde en god sesong. Jeg hadde ingen stor seier, men jeg var veldig sterk.

– Jeg var heldig i år da alt endret seg. Jeg har vært stabil helt fra starten i Australia i Tour Down Under. Jeg har aldri følt meg så bra, og har holdt et høyt nivå hele sesongen.

Det er vanskelig å være uenig med 26-åringen om man går gjennom hans resultater fra årets sesong.

Seier i Omloop Het Nieuwsblad, aktiv i flere brosteinsritt som fulgte, fjerdeplass i Flandern rundt, seier i Amstel Gold Race, et uhyre aktivt Tour de France der han var avgjørende for Magnus Cort sin etappeseier, andreplass i Bretagne Classic og topp ti i begge Canadiske WorldTour-ritt. En vanvittig imponerende syvendeplass, i en knallhard klatreløype i VM i Innsbruck, ble årets siste bragd.

Den fysiologiske motoren har dansken alltid hatt. Valgren selv peker på flere årsaker til at utviklingen har skutt fart.

– Jeg har blitt et år eldre, og blir stadig bedre på å posisjonere meg. Jeg har mer tro på meg selv, og kjæresten min er idrettspsykolog,

– Å ha en god atmosfære i laget er også viktig. Det kan være mange små ting som til sammen gjør det til en god sesong. Det er vanskelig å peke på én ting, men jeg håper jeg kan fortsette suksessen jeg har hatt i år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEN FØRSTE STORE: Seieren i Omloop Het Nieuwsblad var Valgren sin første klassikerseier av skikkelig størrelse. FOTO: Tim De Waele

Dimension Data ruster opp

I Valgren sitt gjennombrudd under Amstel Gold Race i 2016 var Enrico Gasparotto for sterk på oppløpet i det nederlandske endagsrittet. I år var rollene byttet om. Valgren kjempet om seieren i kamp mot to tidligere vinnere: Roman Kreuziger og overmannen fra 2016 Enrico Gasparotto.

I år var Valgren sterkest, og tok rotta på de to mer rutinerte motstanderne.

Neste år sykler de, alle tre, for samme lag: Dimension Data. At han selv bytter lag etter å ha oppnådd sin aller beste sesong endrer lite i hodet til dansken.

– Jeg er nervøs hvert eneste år, om jeg bytter lag eller ei. Jeg tenker alltid for meg selv: «Er jeg fortsatt ung nok til å utvikle meg enda mer neste år, eller vil jeg forbli på dette nivået og ikke forbedre meg».

Valgren virker dog å tro at om han skal ta enda et steg i karrieren, så er det ikke noe i veien for at det kan skje i Dimension Data. Til tross for at det finnes flere aktuelle kapteiner, har Valgren blitt lovet en rolle som en av lagets bærebjelker.

– Dimension Data kom med et tilbud, og jeg pratet med Rolf Aldag. Jeg fikk se nøyaktig hvordan de planla å burke meg i laget, og hvordan de ville bruke ryttere for å hjelpe meg. Det var jeg veldig lysten på, som var en av de store forskjellene sammenliknet med Astana. Dimension Data var veldig lystne på å få meg, og viste at de stolte på at jeg ville kjøre inn store resultater.

Valgren sine ord er neppe musikk i norske sykkelører. Dimension Data-ledelsen sine lovnader betyr at Edvald Boasson Hagen sin posisjon er truet. 31-åringen vil nok trolig fortsatt ha en meget sterk kapteinsposisjon i flere av brosteinsrittene. Men tiden der han er lagets eneste kaptein kan være forbi. Valgren ser frem til å få mer ansvar i sitt nye lag.

– Jeg sier ikke at Astana ikke ga meg sjanser, men kanskje hadde vi for mange kapteiner. Det var litt opp til meg selv å kjøre inn et resultat. Astana skøyt med hagl. Vi hadde mange store ryttere i klassikerne. Dimension Data skyter med én rakett, og jeg håper det blir meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REVANSJE: Michael Valgren vinner Amstel Gold Race, i duell mot Roman Kreuziger og mannen han selv tapte mot i 2016: Enrico Gasparotto. Neste år er alle tre lagkamerater. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Kan ikke sykle alt

Et element som taler for at Boasson Hagen sin posisjon som kaptein ikke vil ryke helt er Valgren sin anvendelighet. Mens nordmannen i sin karriere har staket kursen mer og mer inn mot brosteinen, er Valgren en type som mestrer det meste.

– Problemet mitt er at jeg har lyst til å gjøre det bra i alt. I klassikerne, så ble jeg proff fordi jeg vant Liège (U23-utgaven journ.anm) to ganger. Så den har en spesiell plass i hjertet mitt. Jeg har lyst til å gjøre det bra der som proff.

– Jeg har også lyst til å kjøre giroen fordi jeg aldri har gjort det før. Og bruddene pleier å gå inn oftere der, mens touren er så låst. Det hadde vært fint å få muligheten til å vinne en etappe i Giro d’Italia.

Våren begynner å bli lang for Valgren om han skal sykle alt av klassikere, og så reise rett til giroen.

– Det er veldig vanskelig å kjøre alle klassikerne, fullføre Liège, og så dra til Giro d’Italia. Jeg må sette meg ned, se på kalenderen, og bli enig med direktørene om hvordan vi skal gjør det. Kanskje vil jeg gjøre det slik jeg gjorde i år. Jeg kan kjøre nesten alle type ritt, så om direktørene vil ha meg på et annet program så hører jeg gjerne på dem. Jeg tror jeg kan si hvilke ritt jeg vil kjøre, og at de vil vurdere det og ha en konstruktiv prat med meg. Det er viktig å ha en fornøyd ryttere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INGEN DANSK MESTER: Matti Breschel ble kun slått av Thor Hushovd i Geelong i 2010. Det var forrige gang danskene tok medalje i herrenes fellesstart. Foto: Tim De Waele (Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images)

Drømmer om regnbuen

Et ritt er det dog sikkert at Michael Valgren skal sykle i 2019: VM i Yorkshire. Syvendeplassen fra i år er hans klart beste prestasjon i et verdensmesterskap. I 2019 venter en løype som, på papiret, bør passe 26-åringen enda bedre enn årets utgave.

Den 285 kilometer lange dysten starter i Leeds, og fører feltet gjennom alle de korte bakkene i Yorkshire før syv runder i Harrogate avgjør hvem som stikker av med regnbuetrøya.

– Vi gleder oss til neste VM. Det går opp og ned hele dagen, som er nok til å gjøre det hardt. VM er et langt ritt, så du trenger en stor maskin der.

Av alle verdens sykkelnasjoner som ikke har vunnet gull i herrenes fellesstart, har ingen tatt flere medaljer enn Danmark. Tre sølvmedaljer og to bronsemedaljer er fasiten. Den forrige kom i 2010 da Matti Breschel ble slått av en norrøn tordengud.

– Vi har aldri vunnet VM før. Matti Breschel har en andre- og en tredjeplass. Neste gang, blir det kanskje meg, ytrer Valgren. Så retter han på seg selv for å fjerne litt tvil.

– Neste år blir det meg.

Oppskriften til seier er enkel, i teorien.

– Jeg må ha en stor sesong. Jeg må jobbe med spurten min, slik at landslaget stoler på meg i en liten gruppe. Men svaret er enkelt: jeg må bare være den beste.

Tagget med: , , , ,

Les også disse