Prøv Procycling Pluss idag

ENDELIG SEIER: Michael Valgren ble nummer to i 2016. I år slo han to tidligere vinnere på oppløpet. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Valgren fikk sin revansje i Amstel Gold Race

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 15.04.18 17:14

Del på    

Dansken gikk til topps foran to tidligere vinnere.

(procycling.no): Sykkelsporten gikk inn i de mer bakketunge klassikerne søndag, med Amstel Gold Race. På oppløpet i Valkenburg var Michael Valgren den smarteste.

Det 263 kilometer lange rittet endte med en seierskamp mellom Valgren (Astana), Roman Kreuziger (Mitchelton Scott) og Enrico Gasparotto (Bahrain-Merida).

Valgren støtet fra favorittgruppa med to kilometer igjen, og fikk selskap av Kreuziger. Gasparotto tok opp jakten, men ble hengende noen sekunder bak.

Kreuziger tauet inn på de siste 300 meterne, med dansken på hjul. Gasparotto jaget som en gal for å kjøre inn de to, men hadde ikke kontakt da Astana-kapteinen startet spurten. Mitchelton-Scott-rytteren hadde lite å svare med, og ble nummer to.

Roman Kreuziger vant selv Amstel Gold Race i 2013, mens Gasparotto har to seirer fra før. Senest i 2016, da rittet ble avgjort i en duell mot nettopp Michael Valgren. Søndag fikk dansken endelig sin revansje, og triumferte i den 53. utgaven av det nederlandske endagsrittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NESTEN: Enrico Gasparotto vant i 2016. Da ble Michael Valgren nummer to. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

– Laget var helt fantatsisk. Vi var så fokuserte i dag, og alle var så sterke. Laurens de Vreese jobbet mye i starten, og Omar Fraile hjalp meg etter det. Jakob satt med meg i finalen, og la til rette for meg. Det var en perfekt dag for oss, sier Michael Valgren i seiersintervjuet vist på TV 2.

Med seg i finalen hadde han landsmann og lagkamerat Jakob Fuglsang, som angrep noen kilometer før Valgren selv.

– Jeg og Jakob jobber bra sammen. Han er veldig sterk og slet ut de andre. Mitt andre angrep var bra, så da skrek han til meg i radioen at jeg kunne klare det. Jeg er veldig glad nå, sier 26-åringen.

Kopierte kanibalen

Da dansken trillet over målstreken sikret han seg sin andre klassikerseier for året. I ensom majestet vant Omloop Het Nieuwsblad i slutten av februar.

Når han søndag gikk til topps i Amstel Gold Race ble han medlem i en meget eksklusiv klubb.

Kun én rytter har maktet å vinne både Omloop Het Nieuwsblad og Amstel Gold Race i samme sesong. Eddy Merckx klarte det i 1973, og dermed er dansken den andre i sykkelhistorien som oppnår den bragden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ANDRE STORSEIER: Michael Valgren vant Omloop Het Nieuwsblad i februar. Foto: Tim De Waele

Slik gikk det til:

Like etter klokken 10:30 la rytterne ut på den 263 kilometer lange dagen fra Maastricht til Valkenburg.

Casper Pedersen og Aaron Gate (Aqua Blue) fikk med seg Oscar Riesebeek (Roompot), men utbrytergruppa fikk ikke store ledelsen.

Det neste forsøket store angrepet ble værende i fronten.

Enorm ledelse

Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo), Matteo Bono (UAE Team Emirates), Lawson Craddock (EF-Drapac), Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij), Eddie Dunbar (Aqua Blue Sport), Marco Tizza (Nippo-Vini Fantini), Willem Smit (Katusha-Alpecin) og Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) var de ni som slet seg løs i dagens brudd.

Etter omlag seks mil på nederlandske veier var ledelsen på over ti minutter.

På det meste var avstanden fram til bruddet 15:30. Etter hvert tok Movistar over, og sørget for at tidsdiferansen begynte å synke. Ved halvkjørt ritt var luken 11:30.

Hastigheten stiger

Med 88 kilometer igjen hadde de ni i teten 7:35 i det de startet på Cauberg. Da hovedfeltet kom til samme bakke hadde flere av favorittene begynt å sige framover i feltet.

Bruddet begynte å sprekke opp med 44 kilometer igjen, og kort tid etter kom det angrep fra feltet igjen.

Inne på de siste fire milene angrep Enrico Gasparotto (Bahrain-Merida), og Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) gikk etter.

Favorittene våkner

Inne i finalen, begynte de aller største favorittene å røre på seg. Forsøket til Kreuziger og Gasparotto holdt ledelsen en god stund, og med to mil igjen var de nesten i kontakt med bruddet.

Tredje, og siste gang opp Cauberg, hadde bruddet 15 sekunder på den jagende duoen. Mens hovedfeltet var 40 sekunder bak restene av bruddet i teten.

Kreuziger og Gasparotto fikk raskt kontakt med bruddet, og gikk opp i teten. Blant favorittene var Dylan Teuns (BMC) blant de sprekere i bakken, men Kwiatkowski (Team Sky) og mange av favorittene fulgte like bak.

Quik-Step kjører

Julian Alaphilippe prøvde seg kort tid etter, men heller ikke han klarte å riste seg løs.

Ut på siste runde var Rudy Molard (FDJ) og Greg Van Avaermaet (BMC) et par sekunder foran resten av favorittene, og 15 sekunder bak teten.

Opp den nest siste bakken, Geulhemmerberg, ble Van Avermaet og Molard kjørt inn av flere favoritter, som stadig nærmet seg Kreuziger og Gasparotto.

Alejandro Valverde (Movistar) tråkket til opp bakken, og kun Sagan, Alaphilippe og Valgren fulgte etter. De tråkket seg raskt opp til teten, og flere favoritter fikk kontakt etter hvert.

Siste bakke

Bemelerberg var siste bakke i søndagens ritt. Jaokb Fulgsang angrep først, men Alejandro Valverde gikk etter.

Spanjolen fikk raskt noen meter, men Alaphilippe tok opp jakten. Franskmannen dro med seg Sagan, Kreuziger, Gasparotto, Wellens og Valgren.

Michael Valgren var neste som prøvde, men med fire kilometer igjen var fremdeles åtte mann samlet. Astana-rytteren forsøkte igjen, og da gikk kun Roman Kreuziger etter.

Kreuziger var først inn på siste kilometer like foran Valgren, mens Gasparotto jaktet de to i teten. Valgren var smartest, og vant spurten.

Tagget med: , , , ,

Les også disse