GYLNE GUTUER: Det som startet som et klubbritt. Nå har Gylne Gutuer også blitt et eget UCI-ritt som en del av Uno-X sin ritthelg. FOTO: Eivind Flensborg.

– Det har vært ganske intenst

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 31.08.18 12:01

Ett år etter at ideen ble lansert er drømmen om Uno-X Development Weekend realisert.

(procycling.no): Det internasjonale sykkelfeltet er i ferd med å møte Hafjell GP, Lillehammer GP og Gylne Gutuer for aller første gang. Fredag sykles førstnevnte, som er del en av Uno-X Development Weekend. Tre enkeltstående endagsritt i det sykkelsommeren glir over til sykkelhøst.

Fødselen til ritt-trioen skjedde raskt, men uten veldig store komplikasjoner.

– Det er akkurat ett år siden, i dag, at jeg ringte til daglig leder i Lillehammer Cykleklubb og lurte på om han var med på å lage en morsom ritthelg. Nå står vi der og har start om noen timer. Det er stas, sier Jens Haugland til procycling.no på morgenkvisten før første ritt. Han har allerede vært oppe i flere timer.

– Det har vært noen timer allerede. Vi må være tidlig på nå. Det er første gang man gjør det her, så da må man komme seg opp om morgenen i hvert fall, humrer Uno-X sin sykkelsjef.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SYKKELSJEF: Jens Haugland kom med ideen til Uno-X Development Weekend. Her med Kurt Asle Arvesen, sportslig leder i Uno-X Development Team. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

De siste månedene og ukene inn mot 31. august har vært hektiske for rittarrangørene.

– Det har vært ganske intenst, det er det ingen tvil om. Det er mange ting som skal på plass i et UCI-ritt. Det er ingen tvil om at vi ønsker å etablere et konsept som skal stå seg i mange år fremover. Da gjør vi det ikke halvveis. Jeg håper man kan reise herfra med en opplevelse ikke bare i Norge men også utover i Europa om at «Søren! Den ritthelgen på høsten i Norge er noe man bør være med på fremover». Det er det jeg drømmer om at man skal skape den holdningen blant ryttere og støtteapparat. Da bygger man noe som skal stå seg over lang tid, forkynner Haugland.

For å få drømmen realisert har lokalmiljøet vært essensielt, og initiativtakeren har møtt på få hindringer i arbeidet.

– Det er drevet fram av gode klubbmiljøer. Folk som hadde tro på ideen med godt etablerte klubbmiljøer i Ottestad og Lillehammer. Det gjør det jo enklere å sette til verks. Samarbeidsvillig veivesen, politi og kommuner har gjort at hele prosessen har vært tilnærmet smertefri. Det har vært en bred enighet om at det her skal man få til. Det er skikkelig stas, konstaterer Uno-X-lederen.

Ønsket talentpreget startfelt

Uno-X-laget har fra starten av hatt talentutvikling som prioritering. Da invitasjoner skulle sendes ut for ritthelgen var ambisjonen å få med lag som hadde en liknende filosofi.

– Jeg er veldig fornøyd med startfeltet. Man vet aldri hvordan responsen blir. Vi kom veldig sent inn på UCI-kalenderen, så bare der startet vi litt sent. Vi har jo ønsket å sette sammen et opplegg som skal fange mange ulike type ryttere. Det ser man kanskje litt på lagene som kommer og kjører og, beretter Haugland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LOVENDE SPURTER: Jasper Philipsen (til høyre) spurtslår Travis McCabe på fjerde etappe av Tour of Utah. Det belgiske talentet er med Hagens Berman Axeon til Norge. Foto: Chris Graythen/Getty Images

– Så har vi vært veldig tydelige på at vi ønsker å tiltrekke oss internasjonale talentlag. For å finne en rød trå mellom det vi driver med i development-strukturen vår og rittet. Når har vi med lag som Lotto Soudal U23, SEG Racing Academy, Hagens Berman Axeon og ColoQuick. De lagene som står for veldig robuste development-strukturer internasjonalt, det synes jeg er kult at vi syr sammen. Jeg er veldig stolt over startfeltet. I tillegg så er det jo en kjempeutfordring for norske klubbryttere som får teste seg på en arena de ikke har så mange muligheter på ellers. Nå får de sett hvor lista ligger her.

Hagens Berman Axeon skiller seg ut på startlista, som det eneste profflaget. Talentfabrikken til Axel Merckx tok steget opp til prokonti-nivå etter 2017. Det amerikanske laget har vært en viktig kilde til inspirasjon for Uno-X.

– Jeg snakket med Koos Moerenhout (sportsdirektør i laget, journ. anm) i går og takket veldig for at de hadde tatt turen. Det er kanskje en av våre største inspirasjoner som system. Vi i Uno-X ser veldig opp til det tankesettet de har og måten de jobber på. De tør også å gå litt motstrøms og har etablert et U23-prokonti-lag. Å finne litt nye veier inn i sykkelsporten, det appellerer til oss også. Det er litt den annerledesheten de søker. Jeg synes også de utdanner ryttere som står for fine holdninger. Jeg er veldig stolt over å få dem opp hit.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TEMPOFAVORITT: Mikkel Bjerg er en av flere danske vinnerkandidater i fredagens Hafjell GP. Foto: Kei Tsuji/Getty Images

Dansk U23-verdensmester blant favorittene

Med seg til temporittet Hafjell GP har det amerikanske profflaget 19 år gamle Mikkel Bjerg. Dansken ble U23-verdensmester i temporittet i Bergen, og er inne i sin første sesong for Hagens Berman Axeon.

– For dem så er det en mulighet til å få sett Mikkel Bjerg på temposykkelen tre uker før VM. Jeg tror nok det også er noe som teller. Både å få lov til å teste seg på grusen på søndag, en mer hilly dag i morgen og tempo i dag. Jeg håper det er sammensetningen som gjør det.

Fredagens temporitt i starter og slutter i Øyer, og løypa der Bjerg skal jakte seier er i rullende terreng. Teknisk krevende er den dog ikke, og Bjerg må sies å være blant de største favorittene. Danskene har også flere kandidater i Martin Toft Madsen og Rasmus Quaade.

Lørdagens Lillehammer GP er rittdagen med flest høydemeter. En krevende løype rundt Opplands mest folkerike by vil føre til et knallhardt endagsritt.

– Det blir et utskillingsritt. Over 3000 høydemeter, 135 kilometer, syv runder. Intenst, posisjonering og ganske kraftig avskalling tidlig vil jeg tro. Så får vi se hvor mye taktisk kjøring det blir. Jeg håper det blir uforutsigbart og jeg håper det blir et fair ritt.

– Så er det tilnærmet en bakkefinish. Den siste kilometeren er flat inn mot Håkons Hall, men de skal opp til Maihaugen fra Vingnesbrua. Den skal de opp syv ganger pluss at de skal opp Kurudgutua syv ganger. Det kommer til å kjenne det godt, spår Haugland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GRUSRITT: Store deler av det nye UCI-rittet, Gylne Gutuer, foregår på grus. FOTO: Eivind Flensborg.

God start med TV-bilder

Søndag venter det som trolig blir det mest spektakulære rittet når det kommer til det visuelle. 165,1 kilometer er den oppgraderte versjonen av Gylne Gutuer, et ritt kjent først som klubbritt før det ble en del av NorgesCupen.

– Der har vi bygget videre på Gylne Gutuer-konseptet og bare forsterket det. Det er en herlig og lidenskapelig gjeng på Ottestad som virkelig brenner for det konseptet. Det har vært fantastisk å jobbe med dem. Det som er litt spesielt nå er at de skal om Romedals-området også. Der er det også en fin andel med grus. Det er jo faktisk 28 sektorer så de skal få testet seg også, forteller Uno-X-sjefen.

55,5 kilometer med grus er den brutale sluttsummen. Første sektor kommer etter 22,9 kilometer, så møter rytterne på grus jevnt og trutt helt til det gjenstår 3,6 kilometer til målstreken i Stange.

Alle de tre rittene vises på TV 2, noe Haugland mener gir prosjektet en god start.

– Det er klart at det er en del av det med å få vist det frem. Få vist fram regionen. Nå er det meldt sol i tre dager her og vi har helikopter i lufta med klar høstluft alle tre dagene. Så det vil bli fantastiske bilder. TV-produksjon gir oss en fin hastighet ut av startblokka.

Tagget med: , , , , , , , ,

Les også disse