NY DUELL: I 2015 var en Julian Alaphilippe den som var nærmest å slå Alejandro Valverde i Liège-Bastogne-Liège. I år er de to igjen store favoritter. Foto: Tim De Waele

Den unge prinsen mot den gamle Ardenner-kongen

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 21.04.18 19:31

Del på    

Alaphilippe og Valverde er de to største favorittene i vårens siste monument.

(procycling.no): Klassikersesongen avsluttes ikke før den gamle damen synger. Søndag klokken 10:10 starter første akt i den belgiske byen Liège. Ardenner-uken avsluttes med det eldste av alle monumentene. I 1892 vant Léon Houa den første utgaven av Liège-Bastogne-Liège. Han vant alle de tre første årene rittet ble arrangert. I 2018 venter den 104. utgaven av La Doyenne, eller Den gamle dame.

Ruten

Med sine 258 kilometer er årets utgave av Liège-Bastogne-Liège nøyaktig like lang som fjoråret variant. Og rittet holder det det lover med tanke på navnet. Starten går i Vallonia-byen Liège, før rytterne føres sørover mot grensen til Luxembourg. Etter en snartur innom den lille byen Bastogne vendes sykkelhjulene nordover igjen, og tilbake til startbyen.

De geografisk bestemte punktene gjør at ruten blir ganske lik fra år til år, men små endringer gjøres stadig av arrangøren. Innføringen av brosteinsbakken Rue de Hal var en slik. Den 600 meter lange bakken ble plassert like etter Saint-Nicolas, men ble kun brukt da Wout Poels vant i 2016.

Nye endringer ble gjort til 2017-utgaven, da en rekke av rittets mer kjente bakker på veien tilbake til Liège ble fjernet fra rittet. Til 2018-utgaven har ikke rutedesignerne tuklet mye med skaperverket, og de siste 100 kilometerne er identiske som under fjorårets La Doyenne.

Den første av de elleve stigningene kommer etter 72 kilometer. Côte de Bonnerue. Med sine 2,4 kilometer i 5,8 prosent er den en liten forsmak på det som venter. Denne nye bakken er eneste kategoriserte stigning før rytterne når Bastogne etter 90,5 kilometer. Den 11,2 prosent bratte Côte de Saint-Roch er bare én kilometer lang, men det er først ved nykommeren Côte de Mont-le-Soie (4 km à 6,1%) at bakkene begynner å komme tett. Med 106.5 kilometer igjen når rytterne toppen, og de har da åtte bakker igjen.

Duoen bestående av Col du Rosier (4,4 km à 5,9 %) og Col du Maquisard (2,5 km à 5 %) er et egnet sted å legge press på konkurrenten. Toppene kommer med 60,5 og 47,5 kilometer igjen.

Det mest velkjente navnet i rittet, Cote de La Redoute (2,0 km, 8,9%), er tredje siste bakke. La Redoute er ikke like avgjørende som den en gang var, men etter drøye 22 mil på sykkelen merkes den bra i slitne bein. Et snillere terreng følger inn mot den nest siste bakken, Cote de la Roche-aux-Faucons (1,5 km, 9,3%). Toppen nås med 19,5 kilometer igjen, og her har Liège-Bastogne-Liège blitt avgjort flere ganger. I 2009 angrep Andy Schleck, og vant med over minuttet på Joaquim Rodriguez. To år senere var samme mann aktiv, men da hang bror Frank og Philippe Gilbert også med.

Cote de Saint-Nicolas (1,2 km, 8.6%) er aller sist. Etter å ha vært innom Liège igjen er det bare 5500 meter til målstreken i Ans fra toppen av bakken. Det er riktig nok ikke flere stigninger, men en bakke på 4-5 prosent leder opp mot oppløpet. Ofte er det her den gamle dame har funnet sin mann. Og La Doyenne har nok av friere i år, men to skiller seg ut: En ung og viril franskmann, og en aldrende spansk ringrev.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEN FJERDE: Alejandro Valverde vant La Doyenne for fjerde gang da han slo Dan Martin i 2017. Foto: Tim De Waele

Jakter Merckx sin rekord

Ingen har vunnet Liège-Bastogne-Liège flere ganger enn Eddie Merckx. Kanibalen rakk å glefse til seg fem seirer før han la opp tidlig i 1978. Alejandro Valverde er allerede flere år eldre enn det belgieren var da han ga seg, men 37-åringen fremstår evigung i årets sesong.

Ingen proffsyklist har flere seirer enn Alejandro Valverde i 2018. Med sine ni triumfer entret Movistar-kapteinen Ardenner-rittene som den store favoritten. Men foreløpig har det vært litt stang ut for spanjolen. I Amstel Gold Race havnet han utenfor podiet, men i La Flèche Wallonne hadde han fire strake. Ingen kunne slå Bala der. Spanjolen var like god som han har vært de siste fire årene. 37-åringen klatret opp Mur de Huy på 2:52. En identisk tid med det han leverte i 2016. Og sekundet raskere enn 2015 og 2017. Så stabil er han faktisk. Nesten på sekundet. Men det som holdt til seier i fire år, holdt ikke i 2018. Julian Alaphilippe var raskere.

Men til tross for manglende seier i Ardenner-uka, så er Valverde en av de to store favorittene til søndagens belgiske monument. Som startfeltets tredje eldste rytter har han mer rutine enn han trenger. Stabiliteten hans i La Doyenne er nesten på nivå med klatretidene fra Flèche Wallonne. Yngre krefter presser på bak Valverde. Men kanskje kan han la seg inspirerer av Fausto Coppi sine ord: «Alder og sluhet vil overvinne ungdommelig dyktighet».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ENDELIG KLASSIKERSEIER: Julian Alaphilippe erobret Mur de Huy, foran Ardenner-kongen Alejandro Valverde. FOTO: Tim de Waele

Arvtakeren

Julian Alaphilippe bryr seg ikke om Coppi sitt budskap, og klarte det umulige opp Mur de Huy. Han trillet over målstreken før Alejandro Valverde, og endelig fikk franskmannen sin første store klassikerseier.

25-åringen har vært så nære ved flere anledninger. I 2015 ble han nummer to i sitt første Liège-Bastogne-Liège, kun slått av en viss seiersglad spanjol. I fjor ble han nummer tre i Milano-Sanremo, og to i Il Lombardia. Men han syklet ikke Ardenner-monumentet på grunn av skader.

I år har Quick-Step-rytteren unngått skader, og for en sesong han har i emning. Årets første triumf kom på en etappe i Colombia Oro y Paz, og i Baskerland rundt kom nummer to og tre. Med fire noteringer er dette allerede franskmannens mest seiersrike sesong.

Distansen er ikke et problem. Laget er mer enn bra nok. Formen er beviselig på topp. I en spurt kan han slå de fleste som sitter igjen etter 258 kilometer. Selvtilliten ble styrket etter seieren på Mur de Huy. Julian Alaphilippe har alle kvaliteter som trengs for å bli den nye Ardenner-kongen. Kanskje kommer troneskiftet allerede på søndag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NY MONUMENTSEIER: Vincenzo Nibali klarte endelig å vinne Milano-Sanremo. Søndag jakter haien på Liège-Bastogne-Liège. Foto: Tim de Waele

En slu hai

Et av årets vakreste sykkeløyeblikk skjedde 17. mars. For en drøy måned siden gikk Vincenzo Nibali etter angrepet til Krists Neilands, og distanserte så den latviske mesteren. Inn på Via Roma var Bahrain-Merida-rytteren i ensom majestet. Lo Squalo hadde klart det. Den første italienske vinneren av Milano-Sanremo siden 2006.

Brorparten av 33-åringen sine palmarès er fylt opp av Grand Tour-bragder. Men de siste årene har Haien fra Messina økt fokuset på endagsritt. Det har ført til to triumfer i Il Lombardia, før årets Milano-Sanremo-seier. VM i Østerrike er et stort mål for Nibali, men før den tid vil han forsøke å vinne Liège-Bastogne-Liège.

Vi må tilbake til 2010, 2011 og 2012 for å finne italienerens beste resultater fra Belgia. I sistnevnte utgave ble han nummer to bak Maxim Iglinskiy. Og selv om han har variert i La Doyenne de siste årene er det ingen som bør avskrive ham.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INTENSIVERER SATSING: Michael Matthews ble nummer åtte under fjorårets Gent-Wevelgem. Nå utvider han satsingen med opptredener i Omloop Het Nieuwsblad og E3 i Harelbeke. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

MESTRER MYE: Michael Matthews henger bra med både på brostein og i Vallonske bakker. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Den australske altmuligmannen

Michael Matthews tar stadig nye steg som syklist. De færreste nevnte Sunweb-rytteren i toppsjiktet i forkant av La Flèche Wallonne, men 27-åringen klatret som en gud opp Mur de Huy. Femteplassen i selskap med Alaphilippe, Valverde og co. viser at han er en av rytterne i proffeltet som har flest strenger å spille på.

At han dermed gjør seg fortjent til et favorittstempel i Liège-Bastogne-Liège skulle bare mangle. I det belgiske monumentet viste australieren i fjor at han kan være med å kjempe om seier. I sin andre deltakelse ble han nummer fire, kun tre sekunder bak vinner Valverde.

Ingen av favorittene når opp til Matthews i en spurt. Han er en livsfarlig mann å ha med seg inn på oppløpet i Ans.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OFFENSIV: Tim Wellens gikk til topps i Brabantse Pijl. Han er Belgias håp søndag. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Belgias håp

En spanjol, en franskmann, en italiener og en australier. Belgia trenger et hjemmehåp. I 2018 heter det største håpet Tim Wellens.

Belgieren har riktignok aldri fått til et toppresultat i Liège-Bastogne-Liège, og 35. plassen fra i fjor er bestenotering enn så lenge. Men i år virker det som om 26-åringen har tatt et nytt steg.

Den fryktløse Lotto Soudal-rytteren har et bunnsolid lag med seg, og med 6. og 7. plass i de to første klassikerne i Ardenner-uken er det ingen tvil om at formen er god. Vunnet har han også gjort i år, ved flere anledninger. Senest i Brabantse Pijl for bare halvannen uke siden. Kun to belgisk seirer har det blitt i Liège-Bastogne-Liège de siste 20 årene. Wellens mangler en virkelig stor vårklassiker. Det vil være etterlengtet. Både i Belgia og hos Wellens.

Utfordrerne

Kun Alejandro Valverde og Michal Kwiatkowski har vært på pallen i Liège mer enn en gang de siste fire årene. Klassikerne er uforutsigbare, og den allsidige polakken går bra i allslags terreng. To tredjeplasser har han fra det belgiske monumentet, men i år har han variert. En imponerende seier i Tirreno-Adriatico ble ikke fulgt opp av store ting i klassikerne. Sky-rytteren har en siste sjanse på søndag.

Mitchelton Scott gjorde et varp da de sikret seg Roman Kreuziger. Tsjekkeren er lojal som hjelper, og giftig i ritt som Liège-Bastogne-Liège. Han har vært blant de syv beste fire ganger, og den siste uken har 31-åringen vist forrykende form. Med 2. plassen i Amstel Gold Race og 4. plassen i La Flèche Wallonne gjør Kreuziger seg fortjent til en plass i toppen av favorittsjiktet.

Romain Bardet er en mann som stadig gjør det bedre i endagsritt. I en spektakulær utgave av Strade Bianche ble franskmannen andremann, og i onsdagens Flèche Wallonne klatret han opp på topp ti for første gang. AG2R-rytteren har vært med i teten samtlige fem utgaver av det belgiske monumentet han har syklet. 27-åringen har aldri vært dårligere enn 13. plass. En mann å regne med altså.

Danmark har en gullkantet generasjon på gang, men i Liège-Bastogne-Liège er de gamle eldst. Jakob Fulgsang hjalp Michael Valgren til seier i Amstel Gold Race, og klatret bra opp Mur de Huy. Søndag får 33-åringen sjansen selv. Astana gjør det meste rett for tiden. Kanskje kan medvinden føre til den første danske monumentseieren siden 1997.

procycling.no sin favorittvurdering:

*****
Valverde, Alaphilippe
****
Nibali, Matthews, Wellens
***
Kwiatkowski, Kreuziger, Bardet, Fuglsang
**
Henao, Teuns, Valgren, Vanendert, Gilbert, Albasini, Mollema, Martin, Woods, Pozzovivo, Gasparotto
*
Poels, Uran, Benoot, Molard, Costa, Barguil, Zakarin, Dumoulin, Konrad, I. Izagirre, Haig, Vuillermoz, Landa

Liège-Bastogne-Liège følger du LIVE på procycling.no!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse