RASER: Mauro Vegni er ikke fornøyd med opptredenen til et par av WorldTour-lagene som gjestet hjemlandet denne måneden. Nå krever han sanksjonering i etterkant, og truer med å inndra invitasjon ved neste korsvei. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Truer med å utelate WorldTour-lag fra neste års giro

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 27.10.20 10:04

Del på    

Mauro Vegni krever handling fra UCI etter «Giro d’Italia-mytteri».

(procycling.no): I tråd med det gjeldende regelverket innenfor WorldTouren, plikter de lisensierte lagene å delta i de aller største rittene på kalenderen.

Det er jo egentlig både et gode for satsingene selv og for arrangøren, men så fort den forpliktelsen ikke oppfylles – endres tonen raskt mellom de involverte parter.

I etterkant av at årets Giro d’Italia kom seg hele veien fra Palermo til Milano, er rittleder Mauro Vegni klar for å rasle med sablene. Han rettet skytset spesifikt mot to lag: Team Jumbo Visma og EF Pro Cycling.

Krevde avlysning – reiste hjem

Mitchelton-Scott valgte også å forlate giroen etter først å ha fått påvist COVID-19-viruset hos Simon Yates, og deretter opplevde at det hadde spredd seg videre til fire medlemmer av støtteapparatet på den første hviledagen.

Ifølge Vegni holdt laget dialog med ham, og de ble enige om at det beste for alle parter var at de reiste hjem. 61-åringen fra Cetona hevder det ikke var tilfelle da Jumbo-Visma bestemte seg for å trekke mannskapet ut av rittet.

Samme dag som det australske laget reiste hjem hadde Jumbo-Visma våknet opp til nyheten om at sammenlagtleder Steven Kruijswjik hadde testet positivt for viruset. I samråd med ekspertise i hjemlandet, ville laget først at etappe 10 mot Tortoreto skulle avlyses. Da så ikke skjedde, besluttet de å trekke laget ut av rittet i stedet.

– Som jeg har sagt tidligere: Dette kommer til å få et etterspill. Det kommer til å bli diskutert i det rett fora, og jeg tenker spesielt på UCI. Vi kommer til å spørre de som sitter med ansvaret, og hva de kommer til å gjøre. Dette er ikke over. Jeg vil ha sanksjoner mot Jumbo-Visma og EF Pro Cycling, varsler Vegni via La Gazzetta dello Sport.

– Det må følge sanksjoner

Det andre laget han kanaliserer sitt indre sinne mot, er altså EF Pro Cycling.

Les også: EF Pro Cycling ber om tidlig stans av Giro d’Italia

Det amerikanske laget tok et noe uvanlig skritt underveis, ved å publisere en pressemelding der de ba om å få reise hjem fra rittet. Nyheten ble sluppet via britisk Eurosport torsdag 15. oktober. Etter totalt ni positive prøver på de første ni etappene.

– Vi tror det vil være bedre for giroen og for UCIs WorldTour om dette blir gjort på en systematisk måte, heller enn på kaotisk vis ved at lag trekker seg ut enkeltvis, argumentene EF Pro Cycling for i brevet.

UCI avslo kravet og manet i stedet til ’samarbeid’ og ’felles enhet’ i internasjonal proffsykling.

– Det må følge sanksjoner for både EF og Jumbo-Visma, krever Vegni.

– Og jeg håper på støtte fra UCI i denne saken. Dersom lag bryter reglene for WorldTouren, burdet heller ikke jeg være forpliktet å invitere de lagene neste år. For meg er dette definitivt noe lisensnemda i UCI bør se nærmere på, sier Vegni til La Gazzetta, ifølge sitater gjengitt av wielerflits.nl.

Fikk unnskyldning fra Kelderman

Det siste slaget i magen ventet ved starten av etappe 19 for toppsjefen i RCS Sport. Her nektet en del ryttere plent å starte etappen fordi de mente den var urimelig lang (opprinnelig 258 kilometer, men den ble kuttet ned til 124).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rytterne nektet å legge ut på Giro d’Italia-etappe

Vegni er kritisk til CPAs  (proffsyklistenes egen organsiasjon) rolle i det hele, og hvordan de agerte i forkant av etappen som endte opp med å bli nøytralisert etter åtte kilometer, og at rytterne deretter ble fraktet videre til nytt startpunkt i lagbussene sine.

– Adam Hansen var inne i sitt siste ritt som proffsyklist og ble dyttet foran av de andre. Det forteller meg mye. Og så har du Wilco Kelderman i den rosa ledertrøya, som uttalte på TV at han støttet aksjonen, men som kom å sa unnskyld til meg etterpå, hevder Vegni.

Til slutt kom altså Giro d’Italia seg til Milano – kanskje mot alle odds. Tao Geoghegan Hart sto igjen som sammenlagtvinneren etter å ha stått imot Jay Hindley på den avsluttende tempoen. Det var nok ganske høy odds for at den unge briten også skulle vinne rittet, da rytterne inntok Palermo den 3. oktober.

Tagget med: , ,

Les også disse