Prøv Procycling Pluss idag

LANGEMANN: Vegard Stake Laengen (nesten litt for høy for dette bildet) er spent på hvordan Alexander Kristoff (til høyre) og Edvald Boasson Hagen (utenfor bildet) spilles ut under søndagens fellesstart. Det er han nok ikke alene om tre dager i forkant. FOTO: Cornelius Poppe/Scanpix

LANGEMANN: Vegard Stake Laengen (nesten litt for høy for dette bildet) er spent på hvordan Alexander Kristoff (til høyre) og Edvald Boasson Hagen (utenfor bildet) spilles ut under søndagens fellesstart. Det er han nok ikke alene om tre dager i forkant. FOTO: Cornelius Poppe/Scanpix

«Mest spent på hva som er tenkt rundt Edvald»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 21.09.17 16:42

Del på    

Vegard Stake Laengen tror åpen løsning er lurt.

BERGEN (procycling.no): Det er ikke alle som tenker på å ha med solkrem i bagasjen når de ankommer Bergen i september, men Vegard Stake Laengen tilhører denne minoriteten.

Grunnen er at han fremdeles har synlige merker etter en velt som sendte ham ut av Bruxelles Cycling Classic, og ga tre sting i venstre skulder.

– Jeg har lært meg fra profflaget at det enkleste er å tenke på slike ting selv, sier UAE Team Emirates-proffen fra Asker.

28-åringen fløy inn fra Nice onsdag og sluttet seg umiddelbart til den norske troppen ved Quality Edvard Grieg ute ved Flesland.

– Det er uvant med tidlig middag klokka sju om kvelden, men det er vel en norsk greie, kommenterer han.

Da profflaget hans, som har sterke interne, italienske forgreninger inntok Colorado Classic i midten av august – insisterte de på å innta kveldsmåltiden klokka ni om kvelden.

– I USA stengte buffeten halv ti, og de fleste lagene spiste mellom sju og åtte, så det ble litt stress da vi endelig slapp til.

Tror Kristoff får seg en overraskelse

Nordmannen er på en måte vant til å klare seg selv, men er samtidig nesten alltid på reise i profftilværelsen sin.

Er det ikke ritt, og de er det mange av – så er det gjerne en samling som venter.

– Det er lite fri å få. Jeg tror Alexander Kristoff får seg en overraskelse i laget (han sykler også for UAE i 2018) for det er mange samlinger. Jeg har vært på tre høydesamlinger i San Pellegrino med laget, og noen ganger har jeg ikke rukket meg hjemom etter rittene, en gang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEN NORSKE LEIREN: Kristoffer Skjerping og Vegard Stake Laengen gjør seg klar til trening. Søndag er de klare for å hjelpe Norges to kapteiner.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Etter fjorårets «mammutsesong» som inkluderte Ardennene, Giro d’Italia, Rio-OL og VM, strekker han ikke beina ut denne høsten, heller.

Etter VM har han fremdeles Milano-Torino og Tyrkia rundt igjen. I tillegg er han reserve til Il Lombardia. Glem da heller ikke at han startet sesongen med flytur til Australia alt i midten av januar. Han tror uansett at VM-formen er grei nok.

Stake Laengen er ryddig og seriøs. Han flyr ikke rundt med feil sponsormerker på overkroppen, som Sondre Holst Enger kunne ha funnet på å gjøre.

Og han setter seg ikke på bakbeina om han ikke får det slik han vil. Ulikt rabalderet Odd Christian Eiking har skapt for seg selv i FDJ.

Selv om han måtte hjemom Joker en tur, står han nå plantet fjellstøtt med begge beina i WorldTouren. Det er faktisk ikke så mange som kan skryte på seg det, selv på det norske landslaget i sykling.

– Ingen Bystrøm-erstatter

Bak toppene Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff ser det faretruende tynt ut på det norske laget.

Sven Erik Bystrøms fravær av merkbart, og nå gjelder det å få maksimalt ut av Truls Korsæth, Amund Grøndahl Jansen, Odd Christian Eiking og Stake Laengen.

– Med Bystrøm ute, øker det din egen viktighet internt i det norske laget?

– Jeg tror vel egentlig det er ganske likt som før. Den jobben Sven Erik gjør, er vanskelig å gjenskape. Jeg har min måte å gjøre ting på, og jeg føler egentlig ikke jeg kan erstatte ham.

– Hva går de forskjellene først og fremst ut på?

– Det viktigste er vel at han kjenner Alexander veldig godt, og motsatt. Det samspillet er viktig. Som rytter kan jeg for eksempel jobbe hardt, men det hjelper ikke om kapteinen ikke stoler på deg. Da snur du deg 10 ganger uten å se ham på hjulet ditt, og så gidder du ikke det noe mer. Det samspillet er godt innarbeidet mellom de to, og det går begge veier, påpeker han.

Samlet eller fraksjonert?

Mens Boasson Hagen i stor grad må klare seg selv fra fellesstartløypas høyeste punkt og inn mot målområdet i Bergen sentrum, har askerbøringen likevel et håp om å gjøre en jobb for Kristoff.

Det igjen avhenger av den norske strategien. Hvem skal i spill hvor, og viktigst av alt: Når.

– Det har litt med hva landslaget har av forventninger til meg og. Blir det tidlig jobbing og en del kilometer i front foran siste tur opp den bakken, så koster jo det og krefter. Jeg skal ikke forvente så mye av meg selv hva gjelder resultat, men om jeg får sitte med litt billig kan jeg gi en innsats mot slutten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODT NORSK RITT: Det ble nye topplasseringer for Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff på den fjerde etappen i Tour of Britain. Her fra den tredje etappen i rittet

KONKURRENTER: Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff er konkurrenter i hverdagen. Duoen trenger heller ikke å gjøre store endringer på det for at Norges skal lykkes på hjemmebane i Bergen. FOTO: Tim De Waele

Fra utsiden kan det norske landslaget oppfattes som litt todelt. Før Boasson Hagen, etter planen, skulle trekke Kristoff til VM-gull i Doha, hadde de ikke mange øktene sammen, eller intensiv terping på spurtopptrekk for den sakens skyld.

Grunnen til det var blant annet at Kristoff syklet VM i lagtempo, mens Boasson Hagen skulle i aksjon noen dager senere, under den individuelle tempoen.

– Oppfatter ikke forholdet som betent

Foran VM i Bergen kjører man akkurat det samme opplegget. Da blant andre Kristoff og Stake Laengen gjorde unna den siste VM-forberedelsen med sju timer på sykkelsetet i våte bergensgater, nøyde rudsbygdingen seg med de to timene U23-rytterne hadde på planen.

Dog ble det under deler av økta plass for litt passiar med Kristoff og de andre lagkompisene.

– Du er på innsiden av det norske miljøet, mens vi står på utsiden og prøver å se inn. Har du inntrykk av at samarbeidsklimaet mellom de to er dårlig?

– Jeg har ikke vært så mye innom landslaget etter Qatar, men jeg har jo møtt dem i forbindelse med løp. Jeg føler egentlig at forholdet mellom de to er godt. Jeg oppfatter det ikke som betent i det hele tatt, selv om jeg vet at det kan bli gnisninger mellom utøvere intern i profflag, også. Det blir ofte presisert at utøverne er nødt til å være ærlige med hvordan de føler seg underveis, og ikke bare ønsker å sitte med så lenge som mulig. I fjor var det VM og det ble veldig synlig at samarbeidet ikke fungerte, men det er ikke alltid lett å få et lag til å jobbe 100 prosent sammen, uansett.

Spent på taktikkmøtet

I Bergen henger det en nyspunnet harmoni over det norske laget, og etter forbrødrelsen i Herning er tvilen om det er riktig med delt kapteinsbind hvisket bort.

Selv om det ene ikke utelukker det andre, er likevel den norske «hit and split-taktikken» ikke nødvendigvis samlende i sin form.

– De må samarbeide i den grad at de ikke kjører mot hverandre. Men er ikke 100 prosent avhengig av samarbeid, slik som nok hadde vært best i Qatar. I Bergen mener jeg det er lurere å spille på to kort i en slik løype, mener Stake Laengen.

– Kristoff har sin stil å kjøre løp på. Han bør ikke forandre så mye på det. Det blir å henge med i en gruppe. Jeg tror ikke vi får se ham i et angrep.

– Og Edvald?

– Jeg er mer spent på hva som er tenkt der. Han har både muligheten til å angripe, og muligheten til å vente på en spurt. Han har flere kort, resonnerer han.

– Kortene er hvor han går til, eller om han går til?

– Det blir vel noe sånt, ja. Det kommer til å bli en del angrep, så det blir spennende å se. Vi andre kan jo også få beskjed om å gå etter for å markere ryttere, eller få streng beskjed av Stig (Kristiansen) om å sitte i feltet. Det blir et spennende taktikkmøte, sier askerbøringen.

Topplasseringer, men få medaljer

Det norske målet trenger man ikke diskutere lenge, før man bli enige om.

Samtidig: Om Norge pløyer igjennom mesterskapene i Ponferrada, Richmond, Doha og Bergen uten én eneste medalje i seniorklassen, er det vanskelig å se det på noe annen måte enn en liten skuffelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN STUND SIDEN: Edvald Boasson Hagen tok Norges hittil siste mesterskapsmedalje i seniorklassen da han ble andremann i Valkenburg i 2012.

Det er et ubestridt faktum at man må tilbake til 2012 for å finne den forrige. Boasson Hagens VM-sølv fra Valkenburg.

Samme år tok for øvrig også Kristoff OL-bronse i London.

– Og denne gangen?

– Det er vel gull som er håpet og det vi jobber for. Det blir spennende å se hvordan vi spiller ut Edvald og Alex. Det er ingen tvil om at vi må få en av dem i de avgjørende konstellasjonene. Alt av mellombrudd blir som regel kjørt inn, sier Stake Laengen.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse