HAR TRUA: - Men etappeseirer i Tour de France er ikke noe man bestiller

HAR TRUA: - Men etappeseirer i Tour de France er ikke noe man bestiller, sier Fredrik Mohn til procycling.no. Han er Edvald Boasson Hagens norske trener.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tror Edvald kan seire, men advarer: – Å vinne her nede, er ikke noe man bestiller

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 11.07.18 12:16

Del på    

Etappen «Team Boasson» har sett seg ut for lenge siden.

LORIENT (procycling.no): Etappeprofilen biter som en haikjeft mot deg. Tour de France-arrangøren har merket av fem kategoriserte stigninger, men fram mot målgang i Quimper, kunne de markert for langt flere.

LIVE: Følg alle Tour de France-etappene direkte hos procycling.no!

Det er terreng som minner om Ardenner-klassikerne. For så vidt ritt Edvald Boasson Hagen i stor grad hopper bukk over i etterkant av brosteinsklassikerne, men også løypeprofiler som til en viss grad matcher hans egenskaper på sykkelen.

Etter én lagtempo og tre massespurter med slak oppoverbakke på oppløpet, har Team Dimension Data gjort klar for et sceneskifte. Det betyr at lagets ressurser legges bak Boasson Hagen, og ikke Mark Cavendish de kommende to etappene.

– Nå er det en egen sjanse, og da gleder jeg meg til å starte der, sier Edvald Boasson Hagen til procycling.no i Frankrike.

– Er det du som er lagets hovedmann?

– Ja, hvis det holder seg samlet mot slutten, så er det det. Vi har andre ryttere også. Hvis det skulle bli støtecup mot slutten, så er det flere som har muligheten til å gå etter. Jeg skal kjøre i front og prøve å vente til spurten, foreller han.

Treneren tror Boasson kan vinne

Tidligere på dagen har han vært i samtaler både med lagets sportslige ledelse og personlig trener Fredrik Mohn.

Bergenseren forteller at det er laget som tar seg av alt det taktiske, mens han og Edvald snakker mer om det fysiske.

– Jeg har lest at Kristoff har hatt de samme utfordringene. Varmen har påvirket dem. I dag er det litt kjøligere, så det kan være bra, sier Mohn til procycling.no.

– Er Edvald i god form?

– Rent fysisk var han i bedre form da han reiste ned målt opp mot i fjor. Det var gode signaler, men det er jo ikke bare vi som trener. Det er tydeligvis et blått tog fra Belgia (Quick Step-Floors, vår anm.) som trener bra og. Dette er en etappe vi har sett oss ut for lenge siden.

Mohn sier at han tror rudsbygdingen kan vinne i dag, hvis laget får det til og han får spart krefter foran avslutningen Thor Hushovd erobret tilbake i 2004.

Treningskompis presterte bra i Quimper

Quimper var også målby for det franske 1.1-rittet Tour de Finistère der Carl Fredrik Hagen (Joker Icopal) ble nummer ni og franske Jonathan Hivert spurtet ifra Romain Bardet inne på oppløpet.

Hagen, som både tirsdag og torsdag vil delta på kommenteringen av Tour de France hos Eurosport, er også treningskompis av Boasson Hagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GJORDE DET GODT I QUIMPER: Carl Fredrik Hagen.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

At målgangen de benyttet tilbake i midten av april er den samme, hadde likevel ikke 31-åringen fått med seg:

– Var det den samme? spør han.

– Vi snakket om det på trening. Jeg husker ikke alt han sa, men han sa det var mye opp og ned og at det kunne passe meg. Det er bare å sitte i front og være klar, egentlig.

Kun de største vinner i touren

Boasson Hagen og Alexander Kristoff bærer en nasjons seiershunger på skuldrene under tre uker av juli hvert år.

I forkant av hver utgave, ramses alle etappene med norske vinnermuligheter opp på nettet.

Å gå fram og ta en av triumfene, er likevel bare de aller beste forunt. Boasson Hagen gikk til topps på den 19.-etappen i fjor, etter å ha vært svært nære etappeseier under noen av de foregående etappene.

På tross av alle som ønsket seg én etappeseier i fjor, var det kun Marcel Kittel (5), Geraint Thomas, Peter Sagan, Arnaud Démare, Fabio Aru, Lilian Calmejane, Rigoberto Uran, Romain Bardet, Warren Barguil (2), Michael Matthews (2), Bauke Mollema, Primoz Roglic, Boasson Hagen, Maciej Bodnar og Dylan Groenewegen som fikk opplevde gleden.

Årsaken til det er relativt åpenbar, men vi skal gi Mohn muligheten til å forklare det:

– Til Tour de France kommer de aller fleste utøverne i toppform, og det er de beste utøverne er på alle lagene. Å vinne her nede, er ikke noe man bare bestiller. Man er ikke alene. Vi får se. Det blir spennende i dag, avslutter Mohn.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse