<b>KAN TAKKE KRISTOFF:</b> Alexander Kristoffs gode resultater og gode prestasjoner i den kontinentale europatouren, baner vei for at Lars Petter Nordhaug (til høyre) kan få med seg en klatresterk trio til OL i Rio de Janeiro.

KAN TAKKE KRISTOFF: Alexander Kristoffs gode resultater og gode prestasjoner i den kontinentale europatouren, baner vei for at Lars Petter Nordhaug (til høyre) kan få med seg en klatresterk trio til OL i Rio de Janeiro. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Trolig tre hjelpere rundt Nordhaug i Rio-OL

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 1.01.70 01:00

Del på    

Intrikat system kan fortsatt frata Norge én plass.

Intrikat system kan fortsatt frata Norge én plass.

(procycling.no): 144 mann skal på plass til fellesstarten under OL i Rio de Janeiro, og blant disse er to fra vertsnasjonen Brasil.

Som arrangør i 2017, er det Norge nyte godt av en forhåndstildelt kvote på 6 mann under herrenes VM-fellesstart i Bergen.

Den luksusen har vi ikke under lekene i Brasil, men i skrivende stund styrer Norge mot fire plasser. Det er kun én bak nasjoner som Spania, Italia og Colombia:

– Per nå ligger vi an til fire mann, og det skyldes at vi får tre plasser tilbake via europatouren, sier sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund til procycling.no.

Reddes av europatouren og Kristoff

Ingenting skal være enkelt når det kommer til beregning av nasjonale kvoter innenfor sykkelsporten, og det finnes ikke noe unntak denne gangen.

OL-uaktuelle Alexander Kristoffs herjinger i internasjonale sykkelsport, gjør at vi sitter igjen med 453 WorldTour-poeng etter inneværende sesong.

I utgangspunktet hadde det vært nok til å sende fire mann til OL. Ettersom det kun er Stavanger-mannen som har tatt med poengene, blir vi likevel avspist med bare én plass, via WorldTouren.

At vi likevel ender opp med en kvartett, skyldes igjen vår gode standing på europarankingen. Et moment som også var nøkkelen til seks mann i Richmond-VM tidligere i høst.

Norge ligger her på 10.-plass, men når man tar bort allerede WorldTour-kvalifiserte nasjoner som Frankrike, Italia, Belgia, Spania og Nederland — dyttes Norge opp blant topp 6, som igjen frigjør tre OL-plasser.

Norge slipper foreløpig unna

At man likevel ikke kan bestille flybillettene allerede nå, har med en annen finurlighet i systemet å gjøre.

Nasjoner som har ryttere blant de 100 beste på den individuelle verdensrankingen, og som ikke er ranket i toppen på nasjonsrankingen eller kontinentaltouren, kan også gjøre krav på enkeltplasser.

Den europeiske rankingen er avsluttet, men både i Afrika, Asia og Amerika konkurreres det videre fram til kvalifiseringssystemet til OL stenges den 31. desember.

Når man fordeler ut plassene til rytterne som tar «bakveien» inn i mesterskapet, snur man nasjonsrankingen på hodet tar den første plassen tilbake fra laget som er ranket som nummer 15:

– Om jeg har regnet rett, gjelder dette foreløpig tre nasjoner. Det vil da redusere nasjon 15 til 13 på WT-rankingen, men foreløpig ikke Norge (på tiendeplass, vår anm.), sier Falk.

Klatrestyrke rundt Nordhaug

Foran det endelige uttaket i mai neste år vil sykkelforbundet har levert sin innstilling til Olympiatoppen.

Lars Petter Nordhaug peker seg ut som kaptein i den tøffe Rio-løypa, tett fulgt av Edvald Boasson Hagen.

De to siste plassene står ventelig mellom Sven Erik Bystrøm, Vegard Stake Laengen, Odd-Christian Eiking og Fredrik Strand Galta. Og kanskje Sondre Holst Enger, som frontet sitt kandidatur via procycling.no tidligere denne uka.

• Les også: Holst Enger: – Det hadde vært sykt fett

En ting som kan være utslagsgivende for uttaket er et Norges ene deltaker i tempo også er forpliktet til å sykle fellesstarten.

– Det kan gjøre en rytter som Truls Engen Korsæth aktuell. Han beviste blant annet under NM på Lillehammer at han går godt i bakkene, og er i tillegg en rytter som fokuserer på temposykkelen, sier landslagssjef Stig Kristiansen til procycling.no.

Momentet kan også gi temposterke Vegard Stake Laengen gode kort på hånden.

Klart per nå er det i hvert fall at en 31-åring fra Nøtterøy er sentral i den norske planleggingen:

– Lars Petter skiller seg ut som en type som har prestert på WorldTour-nivå i harde konkurranser tidligere. OL-løypa vil bli fantastisk hard, og det er naturlig at vi ser mot Lars Petter og andre sterke klatrere som ønsker å bli med.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Tagget med: , , ,

Les også disse