Prøv Procycling Pluss idag

LAV: Caleb Ewan har en helt spesiell spurtteknikk. Her fra tirsdagens etappeseier i Tour Down Under. FOTO: NTB Scanpix/EPA/DAN PELED

– Treffer han en liten stein, så stuper han

Anders Eia Linnestad
Tips meg

Publisert 17.01.17 19:43

Del på    

Caleb Ewans spurtteknikk vekker oppsikt.

(procycling.no): I år, som i fjor, er Caleb Ewan blitt den store sykkelsnakkisen tidlig på året. Når rittene går på hjemmebane like etter juleferien, har den 165 centimeter korte australieren har nemlig en tendens til å være i storslag.

I 2015 vant han to etapper i Herald Sun Tour, mens han i fjor vant People’s Choice Classics og to etapper i Tour Down Under. I år fikk han igjen en pangstart på sesongen da han forsvarte seieren i People’s Choice Classics, og natt til tirsdag fulgte han opp med en ny triumf i Tour Down Under.

Men det er ikke bare resultatene som har gjort Ewan til et hett samtaleemne. Også hans helt spesielle spurtteknikk får sykkelinteresserte til å heve øyenbrynene.

Et amatørfotografi av tirsdagens spurt, som er blitt hyppig delt i sosiale medier det siste døgnet, viser at Ewan, med bare noen få meter igjen av oppløpet, satt så lavt og fremoverlent at hodet var foran forhjulet og haken var lavere enn styret.

– Det er helt vilt. Jeg vet at spurtere går lavt, men dette er helt ekstremt. Treffer han en liten stein i veien, så stuper han, sier Fredrik Mohn til procycling.no.

Aerodynamisk

Avslutningen i Lyndoch var ikke første gang Ewan viste frem den unike teknikken, men det ferske bildet viser hvor langt han har tatt den.

– Personen som har tatt bildet har nok vært veldig heldig, for han sitter ikke så lavt over tid. Men ut i fra det jeg kan se, så skjer dette tråkket bare et par meter fra mål, sier Mohn, som aldri har sett noe lignende.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– Hvorfor gjør han det?

– Halvparten av det som skjer i en spurt handler om å få minst mulig luftmotstand. Med den stillingen og i den farten, vil han ikke få mye av det, forklarer Mohn, som er trener for Edvald Boasson Hagen.

Alexander Kristoffs trener, Stein Ørn, mener teknikken kan minne om den banesyklisten Graeme Obree brukte da han satte to timesrekorder på bane i 1990-årene. «The Flying Scotsman» satt også svært fremoverlent på sykkelen.

– Det er en veldig aerodynamisk teknikk. Tyngdepunktet er fremskutt og kroppen lavt nede, forklarer han.

Falt gjennom

Både Mohn og Ørn påpeker at teknikken først og fremst er egnet for spurter i høy hastighet. Helst dem som går i nedoverbakker. I avslutninger som stiger, ville han neppe fått den samme kraften i tråkket.

– Da må man ha mer vekt over kranken, forklarer Ørn, som tror januarstjernen Ewan vil til å slukne utover året.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

- STINKENDE HETT: Caleb Ewan tåler den australske sommeren godt

HJEMMESEIER: Caleb Ewan vant den første etappen av Tour Down Under.

– Han gjorde jo det samme i Tour Down Under i fjor, og da spådde mange at han kom til å være en mann å regne med senere i sesongen. Men han klarte ikke å følge opp prestasjonene i mer krevende og hektiske spurter, sier han.

Ewan har fortsatt til gode å vinne i selskap med de aller største spurtkanonene. I Tour Down Under er Sam Bennett, Danny van Poppel og en Peter Sagan ute av form hans fremste utfordrere.

– Det kommer til å bli en helt annen konkurranse senere i sesongen. I begge seirene hans har Bennett kommet bakfra og vært tett på ham, og han er jo heller ikke blant de raskeste, sier Ørn.

Ny generasjon

Ewans talent er likevel ubestridt. 22-åringen er fortsatt en av de yngste rytterne i WorldTour-sirkuset og muligens den fremste representanten for en ny generasjon spurtere.

«Ungdommen», som Fredrik Mohn kaller dem.

– Man får ikke voksne folk til å spurte på den måten. Når man er ungdom og er full av adrenalin, så tenker man ikke på konsekvensene, sier bergenseren.

– Kommer neste generasjons spurtere til å kopiere teknikken?

– Noen kommer nok til å prøve på det samme, men jeg ville ikke gjort det. Det ser farlig ut. Ikke minst for andre ryttere.

– Fare for andre

Mohn påpeker:

– Når man sitter så fremoverlent på sykkelen har man veldig liten kontroll, og i en hektisk avslutning vil man da utsette andre for fare. Det har UCI regler for å forhindre. Man kan ikke bytte felt på oppløpet, for eksempel.

– Bør UCI lage regler mot å spurte på denne måten?

– Ikke så lenge det er én mann som gjør det – i Tour Down Under, hvor han får spurte i fred. Men hvis alle skal begynne å spurte på den måten, kommer det til å bli helt Texas, sier Mohn.

PS: Morgendagens affære er 149 kilometer mellom Sterling og Paracombe. Etappeprofilen ser mer Ardenner-aktig ut og kan være spennende for rittets tredje nordmann, Odd Christian Eiking.

Tagget med: , , , ,

Les også disse