CYCLOCROSS-KONGER: Zdenek Stybar, Wout Van Aert og Mathieu van der Poel er blant de heteste kandidatene til søndagens Flandern rundt. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Tre cyclocross-mestere jakter sitt første monument

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 6.04.19 17:40

Del på    

Her er favorittene til den 103. utgaven av Flandern rundt.

(procycling.no): 1800-tallet nærmer seg slutten. Sykkelsporten ligger nede med brukne eiker i Belgia. Liège-Bastogne-Liège har hatt sin spede begynnelse, og etablerer seg raskt som det ledende belgiske sykkelrittet. Men det gikk i den fransktalende delen av landet; Vallonia.

Mot nord i Flandern var det mer stille rundt syklingen. Men noe var i ferd med å våkne til live. Odile Defraye sin seier i Tour de France 1912, som første belgiske sammenlagtvinner, skulle bli en utløsende årsak. 20-åringen syklet riktig nok for det fransktalende Alcyon-laget, men han var fra Rumbeke midt i hjertet av Flandern. Defraye ble et symbol på potensialet i belgisk sykkelsport, og potensialet i Flandern-regionen.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

En ung sportsjournalist med navn Karel Van Wijnendaele fikk ideen om et sykkelritt som skulle samle den flamske delen av Belgia.

Klokka seks om morgenen den 25. mai 1913 trillet 37 syklister ut av Gent. Tolv timer, tre minutter og ti sekunder senere tråkket fem mann inn på trevelodromomen i Mariakerke. Etter 324 kilometer spurtet Paul Deman inn som historiens første vinner av Flandern rundt.

Når klokka viser 10:30 på søndag triller 175 ambisiøse ryttere ut av Antwerpen med retning mot Oudenaarde. Drøye seks timer senere vil en av dem for alltid være meislet inn i sykkelhistorien, som vinneren av Flandern rundt 2019.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TILBAKE I VARMEN: Muur van Geraardsbergen returnerte til Flandern rundt i 2017. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Ruten

Med sine 270,1 kilometer er Flandern rundt 2019 den lengste versjonen av brosteinsmonumentet siden 1998-utgaven som talte 277. Men de drøyt fem kilometerne som har blitt lagt til sammenliknet med 2018-utgaven er trolig lite avgjørende for rittets utfall.

De kritiske punktene forblir de samme som de har vært siden Oudenaarde ble ny målby i 2012. I år skal 17 hellinger forseres og fem brosteinspartier tråkkes over. Lippenhovestraat og Paddestraat nås like før ni mil har blitt syklet. Mens den første hellingen kommer etter 119 kilometer, og lyder det etter hvert velkjente navnet Oude Kwaremont. Kortekeer, Ladeuze, Wolvenberg, Leberg, Berendries og Tenbosse følger og fullføres etter 16 mil.

Så kommer Muur-Kapelmuur. Muren i Geraardsbergen er ikke like avgjørende for rittet som den en gang var. Den kommer 100 kilometer før målgang, men rytterne merker nok litt ekstra kiling i magen i milene før. Her kan det sprekke opp. Her kan Flandern rundt 2019 være over for meg. Det første kritiske punktet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BAKKEN HAN HATER: Alexander Kristoff har aldri likt Oude Kwaremont, men i 2015 var han en av de to første over toppen. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Kanarieberg nesten tre mil senere får opp pulsen før finalen virkelig starter. De siste seks milene begynner kaoset. En vil posisjonskamp vil start før Oude Kwaremont skal sykles opp for andre gang. Denne gangen er den etterfulgt av Paterberg. Så kommer Koppenberg og Steenbeekdries slag i slag før Tom Boonen sin gamle venn Taaienberg skal sykles.

Er du med over Boonenberg er du også med i seierskampen i Flandern rundt 2019. Kun tre hellinger gjenstår. Kruisberg, med 27 kilometer igjen, vekker nok gode minner hos Alexander Kristoff. Det var her han slang ut snøret og tok hjulet til Niki Terpstra i 2015. Snaue tre mil senere vant han sitt andre monument.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Siste stigning opp Oude Kwaremont klinger ikke like godt i Kristoff-øre. Den har vært hans bane tidligere. 17 kilometer gjenstår. Nest siste sjanse til å gjøre en forskjell i hellingene. Paterberg følger hakk i hel. Så blir det stille. Flandern rundt når sin siste fase.

Folkefesten i hellingene forlates. Forhjulet pekes mot Oudenaarde. 13 kilometer gjenstår på glatt asfalt og brede veier. På det lange oppløpet mot målstreken blir siste ord i det 103. Flandern rundt-kapittelet skrevet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEN HETESTE I BLÅTT: Zdenek Stybar har fremstått som Deceuninck-Quick-Step sin beste brosteinsrytter i 2019. Foto. Tim de Waele/Getty Images

Favorittene

Først i 2019 vant han endelig sin første store klassiker på brostein. Zdenek Stybar har lenge vært blant de store nesten-rytterne på brosteinen i sykkel-Europas nordlige trakter. Sjetteplassen i Paris-Roubaix-debuten i 2013 ble ikke starten på årevis med klassiker-sanking. Det var altså først 2. mars, seks år senere, at tsjekkeren endelig klarte det. Seieren i Omloop Het Nieuwsblad, etter å ha utmanøvrert selveste Greg Van Avermaet, betydde nok mye for Deceuninck-Quick-Step-rytteren. En påbegynnende ketsjup-effekten var å spore hos Stybar etter seier også i E3 BinckBank Classic. Da Gent-Wevelgem endte i massespurt var det lite å gjøre for den tidligere cyclocross-verdensmesteren, men opp nesten samtlige brosteinsbakker så langt denne våren har han fremstått som en av de absolutt sterkeste. De Ronde har aldri vært Stybar sitt ritt. Tilfeldighetene har villet det slik. Men det er ikke kapasitet og ferdigheter som har manglet. En Stybar med fornyet selvtillit kan fort bli mannen som tar Quick-Step sin tredje strake seier i Belgias største sykkelritt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

JAKTER SIN FØRSTE STORE: Wout Van Aert leker seg opp Kemmelberg i Gent-Wevelgem. Den første store klassikerseieren kan komme på søndag. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Vertsnasjonen vil trolig sette mye av sin lit til en ny yndling. Om noen har sett mer solide ut enn Stybar i brosteinsbakkene de siste ukene, så er det Wout Van Aert. Som Stybar er han tidligere verdensmester i cyclocross. Men de siste årene har tankene dreid seg mer og mer mot landeveien. I 2018 smakte han på WorldTour-nivået for første gang, og mestret det umiddelbart. I Flandern rundt-debuten ble det niendeplass. Et år senere, og han ser ut til å være enda nærmere det helt store. Alle landeveisritt han har syklet i 2019 har blitt fargelagt av Jumbo-Visma-virtuosen. Han fremstår nå som Belgias største håp, men virker ikke å la seg prege av presset. Med et bunnsolid lag i ryggen, og en iboende seighet som er få forunt, skal du gjøre noe helt unikt for å sykle fra Wout Van Aert når Oude Kwaaremont skal forseres for siste gang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEBUTANT: Mathieu van der Poel er uprøvd i Flandern rundt, men innehar trolig de fleste av egenskapene som trengs for å gå helt til topps. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Belgias argeste konkurrent har plaget både Van Aert og den belgiske armadaen av cyclocross-ryttere de siste årene. Mathieu van der Poel er noe av det mest lovende som beveger seg på to hjul i 2019. Som Stybar og Van Aert har han verdensmestertittel fra cyclocross å vise til. Den aller ferskeste tittelen i og med at han er regjerende verdensmester akkurat nå. Alt han foretar seg på sykkelen gjøres med en eleganse og letthet som kun Peter Sagan kan matche. Nederlenderen har vært verdens beste cyclocross-rytter de siste årene. Selv om fokuset hans fortsatt er rettet mye mot cyclocross og terrengsykling gjør han også stadig mer som Van Aert. Landeveien skal også prøves, og også her kommer hans ekstreme ferdigheter fram. Knallhardt kjør i Gent-Wevelgem stanset ham ikke fra å spurte om en plass på podiet, men dårlig posisjonering sørget for fjerdeplass. Men i Dwars door Vlaanderen var det kun fire mann å kjempe mot, og ikke et stort felt. Da ble oppgaven lekende lett. Seieren kom på Van der Poel sitt andre forsøk på WorldTour-ritt. Søndag sykler han Flandern rundt for første gang. Jacky Durand var den forrige rytteren som vant Flandern rundt på første forsøk. Det skjedde i 1992. Van der Poel har spist liknende statistikker og rekorder som det til frokost gjennom hele sin karriere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BREMSENE SUBBER: Greg Van Avermaet har ikke truffet helt i klassikerne verken i 2018 eller så langt i 2019. Flandern-seier er en av få brosteinsmangler han har. Foto: David Ramos/Getty Images

Ingen av de tre nevnte ryttere har vunnet et monument før. Det har Greg Van Avermaet gjort. Men Paris-Roubaix-vinneren fra 2017 har aldri gått helt til topps i hjemlandets største ritt. I den fabelaktige 2017-sesongen vant han Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem og avsluttet med brostein i Roubaix. Men i Flandern rundt var det solostuntet til Philippe Gilbert som frarøvet ham en tilnærmet perfekt brosteinssesong. I 2018 begynte tørken. Det ble ikke en eneste seier på brosteinen for den olympiske mesteren. Det har det heller ikke blitt så langt i 2019. To sjanser gjenstår. Flandern rundt er nok den han selv har mest lyst på. For få ryttere har så mange topplasseringer i rittet uten å vinne det. På de siste seks fullførte Flandern-utgavene har Van Avermaet plasseringene 4, 7, 2, 3, 2 og 5. Han er alltid der i første rekke når Flandern rundt skal avgjøres, og formen hans så langt i år har vært langt fra dårlig. Etter et år med marginer mot seg er det nok mange som håper at det endelig vipper i Van Avermaets favør igjen. Få fortjener det mer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NY VINNERKANDIDAT: Bob Jungels har tatt en av de viktigste rollene i klassikerlaget til Deceuninck-Quick-Step. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Mens Van Avermaet har vært et etablert klassikernavn i en årrekke har Bob Jungels vært en åpenbaring i klassikersammenheng. Mens alle satt og så på Julian Alaphilippe i Liège-Bastogne-Liège i fjor stakk Jungels inn til sin første monument-seier. I år ville den luxembourgske hårmanken prøve seg på belgisk brostein. Også det har han taklet strålende. Den enorme motoren i blåfargene til Deceuninck-Quick-Step tråkket så mange watt i Kuurne-Bruxelles-Kuurne at det endte i seier. I E3 Harelbeke var han i front igjen. Denne gangen ble han kjørt inn, men den kraftanstrengelsen sugde krefter ut av forfølgerne. Og dermed kunne lagkompis Stybar spurte til seier med friskere bein. Å miste Niki Terpstra er noe de fleste lag vil merke. Men hos de belgiske ulvene har Jungels i år sklidd rett inn i det som var nederlenderens rolle: angrip tidlig, og angrip hardt. Har mannen med den vakre manken ti sekunder etter siste klatring opp Paterberg, blir han nesten umulig å kjøre inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN AV TO: Peter Sagan vant sin første monumentseier i Flandern rundt 2016. Den andre kom i Paris-Roubaix 2018. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Andre vinnerkandidater

Å ikke nevne Peter Sagan i en slik sammenheng er nesten umulig. Den tidligere verdensmestern har fremstått i en litt blekere utgave i år enn ved tidligere klassikersesonger. En seiersvant slovak har bare klart å ta en triumf så langt i 2019. Men i Gent-Wevelgem la han ned en solid økt. Formen er nok ikke så verst, og til forskjell fra de tidligere nevnte så har han vunnet Flandern rundt før. Med et formsterkt klassikerlag i ryggen er mesteren fra 2016 umulig å avskrive.

Tiesj Benoot var spådd en lysende klassikerfremtid da han tok femteplassen som Flandern rundt-debutant i Kristoff-året 2015. Men siden den gang har han ikke vunnet et eneste brosteinsritt eller bedret femteplassen fra Flandern. I år fremstår Lotto Soudal-rytteren mer solid enn på lenge. 25-åringen har vært langt framme i alle klassikerne. Men belgieren uten et spurtgen i kroppen er fort avhengig av å komme alene til mål for å gå helt til topps.

Det problemet har ikke Oliver Naesen. Andreplass i Milano-Sanremo og tredjeplass i massespurten i Gent-Wevelgem beviser at dette er en belgier som kan spurte. Formen har vært bedre enn på lenge, og mannen som nesten aldri vinner har aldri vært nærmere å vinne en skikkelig stor vårklassiker. Hadde det ikke vært for en bronkitt-sykdom før selve Flandern rundt hadde trolig AG2R-rytteren havnet lengre oppe i favorittsjiktet.

Outsidere

Deceuninck-Quick-Step har flere kort å spille ut. Philippe Gilbert er også blant de mer spennende. Men 2017-vinneren har også slitt med sykdom før hjemlandets brosteinsmonument. Det skaper noe usikkerhet rundt veteranen.

Direct Energie har mannen med startnummer en på ryggen. Niki Terpstra vil nok forsøke å forsvare seieren fra i fjor. Men nederlenderen som kanskje var den beste brosteinsrytteren i 2018 har ikke fremstått like giftig i år. Han pleier dog alltid å levere et resultat helt oppe i toppen i Flandern rundt.

Fjerdeplassen til Albrerto Bettiol i E3 BinckBank kom som en overraskelse på de aller fleste. Men den unge italieneren er kanskje det aller mest spennende kortet som kan bli spilt ut av EF Education First.

Mitchelton-Scott har kun én reell vinnerkandidat i troppen til De RondeMatteo Trentin har en 13. plass fra 2017 som beste resultat i det belgiske rittet. Men den italienske europamesteren har vært med i finalen av alle de store klassikerne så langt i vår. Trenden vil nok fortsette i Flandern rundt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KAN MAGIEN GJENSKAPES?: Alexander Kristoff sin eventyrlige vårsesong i 2015 kulminerte i Flandern rundt-seier. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Triumfen i Gent-Wevelgem betydde mye for Alexander Kristoff. Sjeldent har Vestlandsfanden jublet så inderlig for en seier. Men noe av det mest forfriskende med triumfen var måten den kom på. 31-åringen vet at han pleier å slite i Kemmelberg, så da angrep han i forkant. Over toppen satt han plutselig sammen med Wout Van Aert og Mathieu van der Poel. Skal han vinne Flandern rundt for andre gang så må han tenke likt som i Gent-Wevelgem. Han vet at Oude Kwaaremont pleier å være der han sliter mest. Er han i forkant før den brutale brosteinsbakken så tennes håpet i mange norske sykkelhjerter. Det var han i 2015. Det gikk jo ganske greit til slutt.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

De andre norske

Skal de andre norske bidragene i Flandern rundt sin 103. utgave være med i finalen så er det nok en liknende taktikk som gjelder som for Alexander Kristoff.

Amund Grøndahl Jansen fremstår mer og mer som en klassikerkaptein in the making. Men Jumbo-Visma-rytteren har fortsatt et par steg igjen før han er god nok til å følge de aller beste opp Oude Kwaaremont og Paterberg. Han sykler i et av de mest spennende brosteinslagene. Kanskje kan han være en mann det nederlandske laget ønsker å ha av gårde i et farlig mellombrudd. Havner han i det rette selskap kan han fort ende med å gjøre det Mads Pedersen klarte i 2018. Dansken tok andreplassen takket være et ganske vellykket bruddforsøk.

Mens både Grøndahl Jansen og Kristoff nok er ganske trygge på at formen er relativt brukbar, er det mer usikkert hva formen til Edvald Boasson Hagen er god for. Dimension Data-rytterne åpnet sesongen forrykende med temposeier i Valenciana. Men sykdom som stammer fra turen til Algarve har dempet forventningene til rudsbygdingen. På sine seks siste deltakelser har Boasson Hagen aldri blitt dårligere enn nummer 23 i Flandern rundt. Men han har heller ikke blitt bedre enn nummer 17. Om det er i år han endelig klarer å bryte gjennom taket som virker å befinne seg rundt 20. plass i dette rittet vil det være en gledelig overraskelse.

I Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm har Alexander Kristoff to landsmenn og lagkamerater han vet er til å stole på. Arbeidshesten Stakan er en fin rygg å hjemme seg bak i rittets første halvdel, mens Bystrøm stadig virker å ta steg som klassikerryttter. Paris-Roubaix 2018 var første gang Bystrøm endte foran Kristoff i et monument. Det gjør han neppe i Flandern rundt. Men at 27-åringen sitter med lengre enn tidligere ville nok ikke komme som noen overraskelse for noen fra Stavanger-traktene.

procycling.nos favorittvurdering:

***** Zdenek Stybar
**** Wout Van Aert, Mathieu van der Poel, Greg Van Avermaet, Bob Jungels
*** Peter Sagan, Tiesj Benoot, Oliver Naesen,
** Philippe Gilbert, Niki Terpstra, Alberto Bettiol, Matteo Trentin, Alexander Kristoff
* Yves Lampaert, Matej Mohoric, Mads Pedersen, Jasper Stuyven, John Degenkolb, Sep Vanmarcke, Luke Rowe, Sonny Colbrelli, Michael Matthews, Tim Wellens, Sebastian Langeveld, Alejandro Valverde, Jens Keukeleire

Tagget med: , , ,

Les også disse