Prøv Procycling Pluss idag

PÅ DEFENSIVEN: Romain Bardet har havnet bakpå i tourens første uke. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Touren kommer hjem for Bardet på Bastilledagen

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 14.07.19 10:15

Del på    

ASO byr franskmannen opp til dans.

(procycling.no): Den tredje etappen var som skapt for Julian Alaphilippe, og i samme åndedrag som touren gikk fra Belgia til Frankrike, leverte franskmannen et signaturangrep og feide fra konkurrentene på veien til Champagne-byen Épernay.

Samtidig som Deceuninck – Quick-Step-rytteren får sin fjerde dag i gult er det 14. juli, den franske nasjonaldagen, Bastilledagen. Alltid en spesiell dag i touren og hjemmerytterne gir etappeseieren alltid et helhjertet forsøk, samtidig som ASO ikke går av veien for å lage en etappe som passer sine yndlinger heller.

Det vil bli en uforglemmelig dag for Alaphilippe, men ekstra spesielt blir det for Romain Bardet. Etappen har nemlig målgang i Brioude, hvor 28-åringen er født og oppvokst.

Ikke bare er målgangen lagt hit, men avslutningen på etappe passer også AG2R-rytterens karakteristikker relativt godt. 15 kilometer fra mål tar man fatt på stigningen Côte de Saint-Just, som stiger i 3,2 kilometer med 7,2 prosent.

På toppen venter en flate, som er veldig eksponert for vind, før en teknisk utforkjøring venter – på svært smale veier. Nede i Saint-Just-près-Brioude knekker veien litt opp igjen og man går ut på bredere, finere vei, før den siste biten inn til Brioude går slakt utfor, men uten noe teknisk krevende.

ANNONSE: Følg Tour de France på Eurosport hver dag. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

På vikende grunn

Det siste, avsluttende strekket inn til Brioude er neppe ideell for franskmannen, men han trenger sårt en innsprøytning av selvtillit. De siste årene har det i hovedsak vært Bardet som har vært håpet som den neste fransk Tour-vinneren, med en andre- og tredjeplass i sammendraget (’16 og ’17), samt tre etappeseire (’15, ’16, ’17).

Så langt denne touren har det vært den nye yndlingen Julian Alaphilippe som har representert den franske stoltheten og optimismen, samtidig som Thibaut Pinot virker mer solid enn noen gang i touren – etter å ha hatt noen skuffende deltakelser.

Passende nok gikk den franske duoen til sammen mot slutten av den åttende etappen til Saint-Étienne, og Loulou hentet tilbake den gule trøyen, mens Pinot tok ytterligere tid på konkurrentene i sammendraget. Et dristig angrep helt i ånd med Bardets panache.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SKUFFET: Romain Bardet var meget skuffet over egen innsats på La Planche des Belles Filles. FOTO: Chris Graythen/Getty Images

AG2R-kapteinen har imidlertid vært på vikende grunn så langt i touren. Det franske laget var blant de dårligste på lagtempoen i Brussel, 1:19 bak vinnerne Jumbo-Visma, mens på La Planche des Belles Filles var Bardet den svakeste av sammenlagtfavorittene. Som en påminnelse om den skuffende prestasjonen låste også kjedet seg på vei over målstreken og Bardet måtte bruke beina får å komme seg den siste halvmeteren over streken, 2:53 bak etappevinneren og 1:09 bak Geraint Thomas.

– Jeg hadde et tilbakeslag og jeg tar fullt ansvar. Jeg kom ikke til touren for å gjøre det, og jeg er fast bestemt på å endre og gjøre opp for det.

ANNONSE: Følg Tour de France på Eurosport hver dag. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Mangler selvtillit

Før øyeblikket befinner han seg 3:20 bak Alahilippe i sammendraget, mens av de (trolig) reelle favorittene er 2:27 bak Pinot, som er den som ligger best an. Cyclingnews.com forteller om en brutal og selvkritisk Bardet, som ‘pisket’ seg selv foran lagkameratene etter prestasjonen på La Planche, hvor han fortalte at han «skammet seg» over det han hadde levert.

– Vi vet at han kan komme tilbake. Tirsdag kveld var åpenbart moralen hans ikke den beste, fordi det var en viktig etappe og han kunne ikke følge de beste rytterne. Men fredag morgen var moralen hans mye bedre, fortalte sportsdirektør Julien Jurdie sykkelnettstedet foran den åttende etappen.

Mens Jakob Fulgsang for eksempel kom inn i touren svevende på en sky av selvtillit, etter en karrieredefinerende sesong, har det buttet langt mer for Bardet.

– Det er klart at for øyeblikket så er ikke selvtilliten hans der, og en syklist trenger selvtillit. Romains start på sesongen var komplisert med en velt i Katalonia rundt, og så gikk ikke klassikerne og Dauphiné etter planen.

– Vi legger ikke ned våpnene. Bare fordi han er tre minutter bak i sammendraget betyr ikke det at han er ute av det, sier lagets sjef Vincent Lavenu.

Bardet har vist tidligere hvordan han kan endevende situasjoner i løpet av en etappe, som i touren i 2016, hvor et modig og spektakulært angrep på den 18. etappen sendte ham fra femte- til andreplass i sammendraget. Mens skrekkslagne konkurrenter slet med å holde sykkelen oppreist på det våte underlaget i utforkjøringen ned mot klatringen til Saint-Gervais Mont Blanc gav Bardet full gass, og den eminente utforkjøreren la grunnlaget for etappeseier og inntoget på podiet i sammendraget.

I en sesong og Tour hvor ting ikke går veien kan det kanskje være vendepunktet å gå à bloc på kjente og kjære veier inn til Brioude, på Bastilledagen.

PS: Den forrige franske rytteren som vant på nasjonaldagen var Warren Barguil, da han vant den 13. etappen til Foix i 2017. Liste over de franske vinnerne på Bastilledagen finner du her.

Husk at du kan følge den 9. etappen LIVE hos procycling.no fra kl. 13:05!

 

Tagget med: , ,

Les også disse