Prøv Procycling Pluss idag

FEM ELLER SEKS? Dylan Groenewegen spurtet inn til seier i Brumunddal i mai, men spørsmålet nå er om nye Tour of Norway vil bestå av fem eller seks etapper. Foto: Mario Stiehl

Tour of Norway kan bli begrenset til fem etapper

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 4.10.18 21:46

Del på    

– Vi skal ha seks dager, men UCI har ikke godtatt det enda, sier Roy Hegreberg.

Under VM i Innsbruck ble kalenderen for 2019 vedtatt i UCIs ledelsekomité, hvor Harald Tiedemann Hansen er blant medlemmene.

– Det er flere som har kommet med innspill om flytting av dato og lignende. Nå får landeveiskommisjonen fullmakt til å gjøre de endringene. Kalenderen er vedtatt slik den er, foruten om at Tour of Norway fortsatt er i prosess, sier Tiedemann Hansen til procycling.no.

For da Tour of Norway og Tour des Fjords i sommer forente krefter, var det med planer om et etapperitt over seks etapper. På kalenderen som nå ligger ute hos UCI har de fem.

– Jeg så kalenderen før den ble kjent og så at det stod fem dager der. Jeg tok det opp i styret og det ble tatt en beslutning om at saken fortsatt var i prosess. Det ble ikke tatt noen avgjørelse i ledelseskomiteen om det blir fem eller seks dager. I utgangspunktet har landeveiskommisjonen satt den på fem, og så jobber vi med å få den opp på seks. Vi har hatt møte med både landeveiskommisjonen og UCI nå i Innsbruck for å få det løftet opp til seks dager, forklarer den tidligere presidenten i Norges Cykleforbund.

UCI ønsker grense på åtte dager

Roy Hegreberg, leder for Hammer Stavanger og Tour des Fjords, skriver i en SMS til procycling.no at de og NCF nå jobber med saken.

– Vi skal ha seks dager, men UCI har ikke godtatt det enda. Men vi håper å ha det på plass i løpet av noen uker, sier Hegreberg.

Rittdirektøren antyder at det hele handler om politikk. Hegreberg tok et strategisk valg da han inngikk en avtale med Velon i 2017, som sikret at både Hammer Stavanger (rittkonseptet til Velon) og Tour des Fjords hadde svært god deltagelse i år.

Samtidig er det ikke til å legge skjul på at Velon bringer noe nytt som er med på å utfordre mye av den tradisjonelle sykkelsporten.

Tiedemann Hansen forteller at det er totalen Hammer Stavanger og Tour of Norway som foreløpig er mer enn hva UCI ønsker seg.

– Jeg føler det er på glid for å få seks dager, men jeg tør ikke si noe definitivt før beslutningen er der. Det er totalen med Hammer og Tour of Norway som de ser som et arrangement. Da er det ni dager, og de ønsker å sette en grense på åtte til sammen. Hadde vi sagt at det var to dager på Hammer, så hadde vi fått seks dager på Tour of Norway. Når Hammer er lagt opp med tre, må vi jobbe for å få det andre opp til seks dager. Om vi lykkes med det er foreløpig usikkert, men vi jobber med det.

En endelig avgjørelse er ventet om ikke altfor lenge, med et møte i midten av oktober hvor saken skal diskuteres videre.

Unngår konkurranse fra California

Foruten om Tour of Norway, sier Tiedemann Hansen at de øvrige norske rittene blir liggende slik de er plassert. Dermed blir det Sundvolden GP 11. mai, med Ringerike GP dagen etterpå som de to første UCI-rittene i Norge neste år. De to rittene vil med det kollidere med Scandinavian Race in Uppsala, som ble vunnet av Trond Håkon Trondsen i år.

24. mai starter Hammer Stavanger, som avsluttes to dager senere. Ønsket til Tour des Fjords/Tour of Norway-organisasjonen var å starte Tour of Norway 28. mai, men i den foreløpige kalenderen er det nå altså lagt til 29. mai. Rittet avsluttes 2. juni.

Dermed unngår man kollisjonen med Tour of California (12.-18. mai) som har gjort at Alexander Kristoff har måttet melde forfall de siste årene. Fremdeles blir det konkurranse fra Giro d’Italia, som avsluttes 2. juni.

PASSER BEDRE FOR KRISTOFF: Alexander Kristoff deltok i Hammer Stavanger i år, men har prioritert Tour of California foran de norske rittene i mai de siste tre årene. Med flyttingen i kalenderen vil han kunne få plass til begge deler. FOTO: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no

Arctic Race med fem dager i kalenderen

Arctic Race of Norway starter 14. august, og har i kalenderen fått tildelt fem dager. Det hadde de også i fjor, men den gang ble en planlagt tur til Murmansk og Russland sløyfet og rittet ble holdt over fire dager.

Les mer: – Tok avgjørelsen om å droppe Murmansk i forrige uke

Rittet i Nord-Norge har foregått over fire etapper i alle de seks første utgavene.

– Det vil vi komme tilbake til, skriver Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race i en SMS til procycling.no, på spørsmål om det er planlagt at de fem dagene skal brukes i 2019.

Arctic Race ble i år flyttet for å unngå en kollisjon med EM, noe de også unngår i 2019. EM vil neste år arrangeres mellom 7. og 11. august.

Derimot vil de i 2019 konkurrere mot BinckBank Tour(12.-18. august), Vuelta a Burgos (13.-17. august) og Czech Cycling Tour (15.-18. august).

I år ble Arctic Race arrangert over samme helg som Ladies Tour of Norway, noe som ikke blir tilfelle neste år. Det norske damerittet i WorldTouren blir arrangert fra 22. til 25. august.

Den norske UCI-sesongen rundes også i 2019 av med Uno-X Development Weekend. Hafjell GP er berammet 6. september, med Lillehammer GP og Gylne Gutuer de to påfølgende dagene.

Tagget med: , , , ,

Les også disse