Prøv Procycling Pluss idag

PRESENTERT MANDAG: Jean-Etienne Amaury, president i ASO, viste frem Artic Race løypa for 2018. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

– Tok avgjørelsen om å droppe Murmansk i forrige uke

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 8.01.18 10:00

Del på    

Arctic Race får ny dato, nytt startpunkt og dropper ekstra konkurransedag.

(procycling.no): Finnmark vil bli arena for den sjette utgaven av Arctic Race of Norway. I 2018-versjonen av rittet vil alle de fire etappene gå i Norges nordligste fylke.

Første etappe går torsdag 16. august, fra Vadsø til Kirkenes. Fra øst i Finnmark, går veien videre med andre etappe fra Tana til Kjøllefjord. Hammerfest er tilbake i Arctic Race, og blir målby på rittets lengste etappe som starter i Honningsvåg. På siste dag venter 145,5 kilometer fra Kvalsundet til Alta.

Starten blir senere enn den har vært før. Grunnen til dette er EM i Glasgow, som kolliderte med den tradisjonelle startuken.

– Det er en bedre løsning med tanke på å få et bedre startfelt med større navn til rittet. Jeg tror ikke det vil ha så mye å si med tanke på vær og om folk har reist på ferie, eller ikke, sier Jean-Étienne Amaury til procycling.no

– Droppet Murmansk i forrige

På presentasjonen av etappene kunne Knut-Eirik Dybdal, daglig leder i Arctic Race, fortelle at arrangørene jobbet iherdig for å få til en Gran Depart i Murmansk, men at de ikke klarte å få det til for årets utgave.

– Vi har gjort alt vi kunne for å inkludere Murmansk og Russland. Vi har holdt den muligheten åpen så lenge vi kunne. Vi har kommet utrolig langt, og kanskje enda lenger enn folk tror – men vi ser at det er en del vesentlige ting som ennå ikke er 100 prosent sikkert. Det vil ikke si at vi ikke kunne ha klart å løse det i tiden fram til sommeren, men når det ligger uvisshet rundt et arrangement så nært fram i tid, kunne vi ikke ta den risikoen, sier Dybdal til procycling.no.

– Når ble den endelige avgjørelsen om å droppe Murmansk-prosjektet i 2018 tatt?

– I forrige uke.

– Hadde det gitt store endringer på ruta om Murmansk likevel hadde blitt med?

– Skjelettet var klart. Du hadde nok fått se de siste tre etappene slik de ble vist fram nå, og så hadde to etapper blitt helt annerledes, svarer han.

Det betyr samtidig at Arctic Race ikke tar de fem dagene i bruk som en løsning som inneholdt Murmansk hadde krevd, nå vil rittet foregå over de fire dagene vi er vant med fra tidligere. Samtidig betyr det også at Vadsø kan glede seg til å være startby for den første etappen av Arctic Race i 2018.

Etappene:

1. etappe: Vadsø-Kirkenes (190 km)

Rittet starter med en 190,5 km lang etappe fra Vadsø til Kirkenes, med målgang kun få kilometer fra den russiske grensen. På første etappe vil rytterne kjempe om poeng for den ettertraktede laksetrøya i totalt fire forskjellige stigninger. Etappen har en tøff avslutning med hele 8 prosents stigning de siste 500 meterne.

– Når du ser på åpningsetappen er det en typisk etappe for spurterne. En fin måte å åpne rittet på. Det går opp og ned, sier rittambassadør Thor Hushovd.

2. etappe: Tana-Kjøllefjord (195 km)

Andre etappe er utpekt som årets Dronningetappe, ettersom den byr på de vakreste arktiske omgivelsene. Feltet kommer til å rulle ut av Tana for en 195 km lang dagsetappe til Kjøllefjord. Den andre etappen er på papiret den tøffeste i rittets historie, med en total stigning på 2 700 meter. Den siste og avgjørende stigningen kommer med kun 4 km igjen til målstreken, før etappen avgjøres i en bratt nedkjøring mot Kjøllefjord.

– Det blir en fantastisk opplevelse for syklistene og TV-seerne, sier Hushovd.

– Det blir en veldig krevende etappe. Det er dronningetappen i årets utgave. Fra 115 km og inn til mål kommer det til å bli kjørt beinhardt inn. Det er viktig å kvitte seg med spurterne underveis.

3. etappe: Honningsvåg-Hammerfest (201 km)

Honningsvåg blir vertskap for starten av den tredje etappen, før 201 kilometer skal tilbakelegges på ferden mot Hammerfest. Som under rittet i 2014 skal feltet ned i en tunnel under havnivå, en uvanlig reise for et internasjonalt sykkelfelt. Også denne etappen har en tøff finish, med en 1,7 km lang klatreavslutning med 5 prosent stigning i snitt.

– Det største utfordringene kommer mot slutten, så det blir nok en kontrollert etappe. Rundene i Hammerfest inneholder en tøff stigning, og der blir det mye vanskeligere å kontrollere. Avsluttes med bakke opp til mål, sier Hushovd.

4. etappe: Kvalsundet-Alta (145.5 km)

Den sjette utgaven av Arctic Race of Norway avsluttes med en 145 km lang etappe fra Kvalsund til Alta. Den kuperte finalen har potensial til å endre resultatene fortløpende, noe som gjør at spenningen knyttet til sammenlagtseieren bevares helt til mål. Den siste etappen vil kunne passe bra for Alexander Kristoff og andre spurtkanoner på jakt etter den grønne trøya.

– Dette kan bli en tøff etappe, spesielt om det blir sidevind denne dagen. Det er bra at de har klart å finne en krevende bakke i Alta for den avsluttende runden, sier Hushovd.

Tagget med: , , ,

Les også disse