VRIR OM: Alpene kommer før Pyreneene for første gang siden 2014. Her går favorittene Bardet og Froome i mål på col du Izoard under årets utgave. AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ

Slik blir Tour de France 2018

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 17.10.17 12:17

Del på    

Brostein, grusveier og Alpe d’Huez bekreftet.

(procycling.no): Foran et stjernedryss av gjester ble Tour de France 2018 presentert på sedvanlig vis under en presentasjon i Palais des Congrès in Paris tirsdag. Ryttere som Chris Froome, Romain Bardet, Mark Cavendish, Warren Barguil og Thibaut Pinot fulgte nøye med da Christian Prudhomme meislet ut detaljene om neste års utgave.

I tråd med ryktene kunne rittdirektøren avsløre en variert løype som blandet tradisjon og innovasjon, med ekstra vekt på momenter som brostein, retur til Alpe d’Huez, grusveier i fjellene, fire dager i Pyreneene og en avsluttende, kupert tempo på etappe 20.

 • 31 kilometer individuell tempo
 • 35 kilometer lagtempo
 • 21.7 kilometer brostein
 • 8 flate etapper
 • 5 mellomharde etapper
 • 6 fjelletapper (3 fjellfinaler: La Rosière, Alpe d’Huez, Saint-Lary-Soulan/col de Portet)
 • 22 lag, 8 ryttere per lag. 176 ryttere til start
 • 10, 6 og 4 bonussekunder til 3 første i mål på alle fellesstartetapper.

Første uke

Som kjent vil Vendée-regionen være vertskapet for nok en Grand Départ. Åpningsetappen legges til Noirmoutier-en-l’Île. To vindutsatte spurtetapper etterfølges av en 35 kilometer lang lagtempo i Cholet. På grunn av fotball-VM vil rittet starte en uke senere enn vanlig. Første etappe er dermed lagt til 7. Juli.

Etappe fem blir en liten smak av Ardenner-klassikerne. Fra Lorient til Quimper venter fem bratte bakker før finalen og målgang på cote de Menez Quelerc’h (3 km à 6.2 prosent).

Etappe seks blir også en eksplosiv affære med målgang på Mur de Bretagne (to kilometer à 6.9 prosent – 15 prosent maks), finalen som ble brukt både i 2011 og 2015. Som en ekstra piff skal bakken forseres to ganger.

Etappe sju til Chartres og etappe åtte til Amiens er på papiret spurtdager, med mulighet for sidevind.

Etappe ni er imidlertid garantert å bli mer komplisert for flere av sammenlagtrytterne. Fra Arras til Roubaix går touren nordover mot Belgia, og stikker innom hele 15 brosteinsparti. 21.7 kilometer brostein skal forseres totalt på denne 150 kilometer lange etappen, som fungerer også som en markering 100 år etter våpenhviledagen til den første verdenskrig.

Alpene

Etter ni etapper i nord på tvers av Vendée og via Bretagne, fortsetter rittet i Annecy i Alpene hvor første hviledag finner sted. I Alpene er det duket for tre tøffe etappe på rappen.

10. etappe setter således standarden med en finale til Le Grand Bornand. Verdt å merke seg på denne etappen er også den seks kilometer lange klatringen Plateau des Glières, som stiger 11 prosent i snitt og består av to kilometer grusvei mot toppen.

Etappe 11 ender på skistasjonen La Rosière-Montvalezan, som har vært målgang i andre ritt som Tour de l’Avenir og Tour des Pays de Savoie tidligere. Tre høykategoriserte fjelltopper krysses før siste klatring til mål på denne etappen som bare er 108 kilometer lang.

Dagen etter gjør Tour de France som ventet en retur til Alpe d’Huez, på en dag hvor tre Hors Catégroie-stigninger venter rytterne, deriblant col de la Madeleine og col de la Corix de Fer og den siste opp til Alpe d’Huez. Totalt 5000 høydemeter forseres.

På veien vestover stopper rittet i Valence, en mulighet for spurterne, og Mende, en mulighet for puncheurene, før andre og siste hviledag før Paris, i Carcassonne.

Pyreneene

I 2018 vil rittet forsere Alpene før Pyreneene for første gang siden 2014. Det braker løs med fjellspekket etappe til Bagnères-de-Luchon, som krysset over Col de Portet-d’Aspet. Col de Menté, og col du Portillon.

Dagen etter blir en særdeles intens fjelletappe på bare 65 kilometer. Peyragudes, Col de Val Louron-Azet, og Col de Portet står på menyen, der sistnevten bringer rytterne opp til målgangen på Saint-Lary-Soulan. Denne 17. etappen er altså bare 6.5 mil, men forserer hele 3800 høydemeter.

Dette etterfølges med en målgang i Pau, en byene mest besøkt av touren. Som i fjor blir dette en mulighet for spurterne.

Tredje dag i Pyreneene er en ny krevende fjelletappe. Denne gang til den mer ukjente byen Laruns. Denne 19. etappen legger i vei fra Lourdes og krysser over col d’Aspin, Tourmalet, col des Borderes og Aubisque før nedfarten til Laruns.

Dagen før Paris blir spesiell, og sannsynligvis ganske avgjørende med tanke på sammendraget. I Baskerland har arrangøren tegnet opp en 30 kilometer lang individuell tempo mellom Saint-Pée-sur-Nivelle og Espelette. Den 20. etappen vil bite godt ifra seg, særlig på grunn av Col de Pinodieta, en to kilometer lang stigning à seks prosent, penslet inn kun få kilometer før målgang.

Favorittene

Få blir overrasket dersom tittelforsvarer Froome returnerer til Tour de France i 2018, i jakt på sin femte gule trøye, for å komme à jour med storheter som Merckx, Indurain, Anquetil og Hinault. Før selve presentasjonen ble briten premiert med den prestisjefylte Velo d’Or-prisen, etter sin La Vuelta-Le Tour Grand Tour-dobbel denne sesongen. Dette er tredje gang Sky-rytteren vinner prisen delt ut av det franske sykkelmagasinet Velo Magazine.

Det er også ventet at Romain Bardet (Ag2r), Richie Porte (BMC), Nairo Quintana (Movistar), Tom Dumoulin (Team Sunweb), Rigoberto Urán (Cannondale-Drapac) og Thibaut Pinot (FDJ) blir å finne på startstreken i Vendée neste sommer.

Tour de France 2018

 1. etappe 7 Juli: Noirmoutier-en-l’Île – Fontenay-le-Comte 189 km
 2. etappe 8 Juli: Mouilleron-Saint-Germain – La Roche-sur-Yon 185 km
 3. etappe 9 Juli: Cholet – Cholet 35 km (lagtempo)
 4. etappe 10 Juli: La Baule – Sarzeau 192 km
 5. etappe 11 Juli : Lorient – Quimper 203 km
 6. etappe 12 Juli : Brest – Mûr-de-Bretagne 181 km
 7. etappe 13 Juli : Fougères – Chartres 231 km
 8. etappe 14 Juli : Dreux – Amiens 181 km
 9. etappe 15 Juli : Arras – Roubaix 154 km

Hviledag 16 Juli : Annecy

 1. etappe 17 Juli: Annecy – Le Grand-Bornand 159 km
 2. etappe 18 Juli: Albertville – La Rosière-Montvalezan 108 km
 3. etappe 19 Juli: Bourg-Saint-Maurice – L’Alpe d’Huez 175 km
 4. etappe 20 Juli: Bourg d’Oisans – Valence 169 km
 5. etappe 21 Juli: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Mende 187 km
 6. etappe 22 Juli: Millau – Carcassonne 181 km

Hviledag 23 Juli: Carcassonne

 1. etappe 24 Juli: Carcassonne – Bagnères-de-Luchon 218 km
 2. etappe 25 Juli: Bagnères-de-Luchon – Saint-Lary-Soulan 65 km
 3. etappe 26Juli: Trie-sur-Baïse – Pau 172 km
 4. etappe 27 Juli: Lourdes – Laruns-Artouste 200 km
 5. etappe 28 Juli: Saint-Pée-sur-Nivelle – Espelette 31 km (tempo)
 6. etappe 29 Juli: JuliHouilles – Paris Champs-Elysées 115 km

Tagget med: ,

Les også disse