KRITISK BIDRAG: Michael Albasini var essensiell da Mitchelton-Scott vant Hammer Climb

KRITISK BIDRAG: Michael Albasini var essensiell da Mitchelton-Scott vant Hammer Climb, det første av tre ritt i Hammer Stavanger. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

Tour des Fjords-vinneren dominerte i Hammer Stavanger

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 25.05.18 17:59

Del på    

Mitchelton-Scott tok første stikk i Hammer Climb.

SANDNES (procycling.no): Det ble et hektisk Hammer Climb i Sandnes, fredag kveld. Det to timer lange rittet tråkket i gange den første utgaven av Hammer Series Stavanger, og Mitchelton-Scott fortsatte suksessen fra det norske etapperittet Tour des Fjords, som gikk tidligere denne uken.

I rittet syklet man en 8,5 kilometer lang rundløype, hvor det ble delt ut poeng på toppen av Skaarlia, hvor mål var plassert. Ved målpassering hver runde ble det delt ut henholdsvis 100, 81, 66, 53, 43, 35, 28, 23, 19 og 15 poeng, mens det på runde 3, 6 og 10 var doble poeng.

Poengene rytterne tar legges i lagets pott og det er det laget med flest poeng ved fullført ritt, som vinner rittet. Poengene og plasseringen tar man med seg videre i de to neste rittene i serien, som går lørdag og søndag, og til slutt er det ett lag som vinner Hammer Stavanger sammenlagt.

Bystrøm håper på bedre resultat lørdag

For UAE Team Emirates og deres to norske ryttere, Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm, ble det en seig dag. Uten det sterkeste laget i bakkene ble det tynt med poeng og til slutt ble de nummer ti (av 14), med 258 poeng.

Hovedsakelig var det Sven Erik Bystrøms innsats som gav avkastning, spesielt nordmannens seier på den tredje runden, hvor laget kunne innkassere 200 poeng. Men det ble nesten bare med det.

– Det gikk jo bra i starten. Jeg var aktiv og samlet noen poeng i starten, så ble det jo såklart tungt etter å ha brukt mye krefter i starten. Hadde kanskje håpet noen av de andre på laget skulle sanke poeng senere, men jeg tror egentlig alle hadde det veldig hardt hele dagen, forteller han til procycling.no.

PÅ OFFENSIVEN: Sven Erik Bystrøm var først over toppen av bakken til Skaarlia på den tredje runden.  Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.

Dermed har ikke laget det beste utgangspunktet foran Hammer Sprint i Stavanger i morgen, men 26-åringen ser lysere på lagets sjanser foran lørdagens ritt.

– Det passer oss mye bedre i morgen, sånn profilmessig. Han har jo sikkert den beste spurten i feltet, så sannsynligvis klarer vi flere poeng der. Vi kjørte det vi hadde [i dag], men vi har ikke det sterkeste laget i bakkene, det visste vi på forhånd.

Danske viste form

Det var ingenting å gjøre med det australske laget Mitchelton-Scott, som dominerte fra start til slutt og vant med over 800 poeng tilbake til Team Sunweb.

Etter å ha tatt mye poeng på de tidlige rundene fikk de avgårde Michael Albasini, som kunne sørge for maks uttelling på flere av rundene. Omtrent halvveis i rittet var det tydelig at det ville bli omtrent umulig å hente inn igjen poengene laget hadde sanket.

På den siste runden, med doble poeng, rykket Søren Kragh Andersen avgårde. Team Sunweb-rytteren holdt unna helt til mål og med 200 poeng, plus lagkamerat Edward Theuns sine 46, gjorde det nederlandske laget et hopp fra sjette- til andreplass.

Etter en skuffende vår og tøff treningsperiode var det en svært fornøyd danske procycling.no snakket med etter rittet, som samtidig var full av lovord rundt arrangementet og konseptet.

– Det var fett! Det var godt stemning og et fett arrangement.

FORNØYD DANSKE: Søren Kragh Andersen etter målgang i Sandnes. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no

– Det er mitt første Hammer Series, så jeg var spent på det. Jeg hadde forventning om at det skulle bli et slags gateritt, som jeg kjenner godt fra Danmark. Det ble jo et vanvittig hardt sykkelritt, akkurat slik jeg forventet. Beina mine var gode og jeg er glad for å kunne merke at treningen min de siste fem ukene har bæret frukter. Jeg hadde en dårlig vår, men har trent veldig mye i det siste. Jeg er glad for signalene kroppen gir.

(artikkelen fortsetter under resultatene)

Tour des Fjords-vinneren toneangivende

Det australske laget Mitchelton-Scott dominerte rittet fra starten av. Etter at Damien Howson tok sjetteplassen på den første bakkespurten, før Daryl Impey ble nummer to på den neste runden.

Da det skulle deles ut doble poeng på den tredje runden var laget mannsterke i en gruppe som hadde gått avgårde, og Tour des Fjords-vinner Michael Albasini og Impey sørget for å andre- og tredjeplass på runden.

På de to neste rundene fortsatte Albasini storeslemmen og vant begge bakkespurtene etter å ha stukket avgårde med Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo). Det sendte Mitchelton-Scott opp i en ledelse på 331 poeng tilbake til BMC Racing Team.

Sammen med det nederlandske talentet Tolhoek holdt de ut foran, med rundt minuttet tilbake til hovedfeltet. På runde seks, med doble poeng, lot LottoNL-Jumbo-rytteren Albasini ta full pott igjen.

Bystrøm offensiv

I Albasini og Impeys gruppe hadde også Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) gått med, og det var haugesunderen som sørget for å sikre det arabiske laget en god håndfull poeng.

Da de doble poengene skulle deles ut på den tredje runden var det nordmannen som var skarpest, og den tidligere U23-verdensmesteren spurtet først over streken på toppen av Skaarlia.

Regjerende europamester Alexander Kristoff gjorde også sitt for å hjelpe lagkameraten, men utenfor sin komfortsone ble bakken litt i tøffeste laget for 30-åringen. Det hindret ham likevel ikke i å forsøke å ta poeng flere ganger.

Fortsetter poengsankingen

Foran holdt Albasini og Tolhoek et jevnt kjør, mens det gikk mer i rykk og napp i forfølgergruppen. På den syvende runden var igjen Albasini først over, uten noe motstand fra Tolhoek.

Bak rev en gruppe på svy ryttere seg løs før spurten på den syvende runden. Gruppen, bestående av Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott), Gianni Moscon (Team Sky), Tom Bohli (BMC), Bjorg Lambrecht, Maxime Monfort (Lotto-Soudal), Brendan Canty (EF Education First-Drapac), Kasper Asgreen (Quick-Step Floors) og Przemyslaw Niemiec (UAE Team Emirates).

De syv sørget for å kjøre luken betraktelig ned og ved passering den åttende runden var avstanden nærmest nøytralisert. Det splittet seg opp Skaarlia og Lambrecht tok tredjeplassen bakfra. Foran distanserte Tolhoek for første gang Albasini og tok full pott.

Kamp om pallplassene

Mens sveitseren satte seg opp og ventet på gruppen bak, så satte Tolhoek avgårde alene, men med den store gruppen hakk i hæl varte ikke forsøket lenge.

Foran de to siste spurtene var det sjanseløst for noen av de andre lagene å hente inn forspranget til det australske laget, som ledet med omtrent 550 poeng på LottoNL-Jumbo.

Dermed ble det en kamp om de øvrige topplasseringene, og Michal Golas (Team Sky) og Søren Kragh Andersen (Team Sunweb) angrep på den siste kilometeren av Skaarlia, nest siste gang opp. Danske Kragh Andersen spurtet første over streken, mens Albasini kom bakfra og tok andreplassen. James Knox sørget for viktige poeng for Quick-Step Floors.

Mitchelton-Scott med overlegen seier

Foran den siste runden var det bare 35 poeng som skilte tredje- og sjetteplass, med Team Sky (434 poeng), BMC (421 poeng), Quick-Step Floors (411 poeng) og Team Sunweb (399 poeng), og med doble poeng i potten var det mye som kunne skje.

Inn gjennom Sandnes sentrum og mot Skaarlia for siste gang gikk Kragh Andersen til igjen og fikk en stor ledelse. Den holdt han hele veien til mål og sørget for 200 poeng til sitt nederlandske lag. Nærmest fulgte Lucas Hamilton, som sørget for en knusende seier til Mitchelton-Scott.

Litt lengre bak kom Edward Theuns og tok 8. plass (46 poeng) og det var nok til å bringe Team Sunweb helt opp til andreplass i konkurransen, ettersom LottoNL-Jumbo ikke maktet å ta noen poeng. Dermed blir Sunweb nummer to (645 poeng), LottoNL-Jumbo tre (624 poeng), mens Mitchelton-Scott tar en fullstendig overlegen seier, med sine 1498 poeng.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse