Prøv Procycling Pluss idag

LAGBYTTE SOM FORSKYVER MAKTBALANSEN: Neste år vil Joker gi Sparebanken Sør kamp om å være det beste norske laget i kuperte ritt. Det skyldes i stor grad signeringen av Carl Fredrik Hagen. FOTO: Team Joker Byggtorget

– Jeg er toppidrettsutøver, og er nødt til å tenke på mitt eget beste

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 17.09.16 12:53

Del på    

Carl Fredrik Hagen (24) melder overgang til konkurrenten.

(procycling.no): I Joker-leiren var det tilløp til himling med øynene da Atle Kvålsvoll hentet Carl Fredrik Hagen, høsten 2014.

23-åringen fra Oppegård livnærte seg som terrengsyklist for Team Oslo Sportslager. Han var kjent som Oslos klatrekonge, og sto fram til 31. juli (Åsmund Romstad Løvik syklet da 16 sekunder raskere) i år med Strava-rekord på strekningen fra Gressbanen og opp til Tryvann.

Men de som eventuelt var skeptiske til en terrengsyklist i hovedfeltet, har sakte men sikkert måtte spise ordene i seg igjen.

– Hva har du lært av dine to første sesonger på landeveien?

– Jeg startet helt på scratch og har fra blanke ark lært meg alt det jeg kan i dag. Det eneste jeg kunne var å sitte på sykkelen. Jeg ante ikke hvordan det dannet seg et brudd, hvordan man kjører seg fram i felt, hvordan man sitter der og hvordan taktikken fungerer. I ettertid er det sinnssykt å tenke på hvor godt jeg ble tatt imot. En etablert rytter som Vegard Robinson Bugge var en veldig god læremester for meg i starten, mens jeg i realiteten var en skikkelig amatør, og jeg fikk lov til å utvikle meg fra løp til løp. Fysisk vet jeg at jeg er veldig sterk, men jeg har mye mer å gå på når det gjelder det rent taktiske, sier Carl Fredrik Hagen til procycling.no.

– Ikke noe enkelt valg

Den blonde, gutteaktige rytteren har for lengst blitt mann – og er ikke langt unna sin 25. fødselsdag.

Han har også blitt nødt til å ta noen vanskelige valg underveis. Det første var nok relativt mye enklere: Å bytte ut terrengsykkelen med en landeveissykkel.

Fredag gjorde han et langt mer utfordrende valg: Han skrev under en kontrakt som sender ham vekk fra Team Sparebanken Sør og over til Team Joker Byggtorgets rekker.

– Det har ikke vært noe enkelt valg, bedyrer lysluggen.

KUNNE JUBLE: Carl Fredrik Hagen og Andreas Vangstad gratuleres av lagkameratene etter en flott dobbeltseier på lørdag. Jaggu ble det seier også på søndagens Ringerike GP. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

IKKE ENKELT: Carl Fredrik Hagen og Andreas Vangstad gratuleres av lagkameratene etter dobbeltseieren i Sundvolden GP. Etter denne sesongen forlater Hagen det sørlandsbaserte laget. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Ryktene om Joker-interessen nådde ham før tilbudet. Mens samtalene med Norges flaggskip på kontinentalnivået har pågått, har han spilt med åpne kort med laget som ga ham sjansen på landeveien.

– Det er tungt for meg personlig å forlate den gjengen, sier Hagen og snakker om lagkameratene, den sportslige ledelsen og miljøet i sør.

– Men jeg er nødt til å være litt egoistisk. Jeg er toppidrettsutøver og jeg er ikke 20 år lenger. Om jeg skal nå drømmen min om å bli proffsyklist, har jeg ikke god tid. Det må skje noe kjapt. Det er en ekstremt sterk ryttergruppe i Joker, og å trene og konkurrere med dem, vil hjelpe på egenutviklingen min, mener han.

Tok rotta på Joker

Den 8. mai i år infiltrerte Trond Håkon Trondsen et brudd bestående blant annet av Edvin Wilson og Bjørn Tore Hoem fra Team Joker.

De helblå følte nok at de satt med kontrollen på hjemmebane, og det gjorde de kanskje – helt til rytterne tok fatt på Knestang og gangveien videre opp, som på folkemunne kalles Smeden.

Først angrep Andreas Vangstad fra hovedfeltet, og kort tid etter fulgte Carl Fredrik Hagen.

På flatene ofret Vangstad egne sjanser ved å benytte tempoferdighetene til å få kontakt med gruppa Trondsen satt i.

I løpet av de avsluttende rundene opp Riperbakken holder gruppa unna, og Hagen gir sitt siste bidrag ved å nøytralisere Markus Hoelgaards langspurt. Trondsen krysser målstreken først, og jubler for en spektakulær lagseier for andre dag på rad.

– Sammen med det jeg gjorde under Tour des Fjords, var rittene på Ringerike og Hadeland det morsomste jeg opplevde med laget i år. Jeg tror nesten seieren til Trondsen må bli årets høydepunkt, og det er kanskje litt rart å si, ettersom jeg ikke vant selv. Det var noe med måten vi kjørte på som lag og at vi lyktes med en offensiv taktikk. Vi satt de andre lagene litt sjakk matt og hadde selvsagt litt flaks underveis. Og så hadde vi en råsterk Vangstad som satte på tempobeina inn mot Hønefoss.

– Nødt til å vinne løp

At høydepunktet nettopp er en triumf av en lagkamerat, viser også fram Hagens akilleshæl.

Han har ikke vært flink nok til å forvalte ekstreme ferdigheter ut til tellende resultater.

– Jeg er kjempetakknemlig for muligheten jeg fikk hos Sparebanken Sør. Tilbudet fra Joker og målene jeg har for neste år, gjorde denne overgangen fristende. Etter lange vurderinger har jeg mest tro på at jeg får til det jeg ønsker hos Joker. Da er jeg nødt til å begynne og vinne løp. Derfor har jeg valgt å gå dit.

Under Tour des Fjords tok Hagen klatretrøya med seg hjem, og han var også til stadighet å se i brudd. Men noen etappeseier ble det ikke, selv om det var nære på i Sandnes da gruppa han satt i ble hentet én kilometer unna mål.

(artikkelen fortsetter under bildet…)

NÆR I SANDNES: Sportsdirektør Stian Remme skrøt hemningsløst av Carl Fredrik Hagen etter et imponerende Tour des Fjords. FOTO: Espen J. Lee, procycling.no

NÆR I SANDNES: Sportsdirektør Stian Remme skrøt hemningsløst av Carl Fredrik Hagen etter et imponerende Tour des Fjords. FOTO: Espen J. Lee, procycling.no

– Hvordan skal du vinne mer etter overgangen til Joker?

– Jeg må bli enda sterkere fysisk, og det vil hjelpe meg at jeg kommer til et lag med sterkere ryttere i alle ledd. Jeg vil få muligheten til å kjøre inn resultater i ritt som passer meg, og har en stamme rundt som kan hjelpe meg langt på den veien. Laget besitter også taktiske ressurser og sykkelhoder som Ginos (Van Oudenhove, vår anm.). Jeg har veldig respekt for ham, og jeg gleder meg til å lære mer av ham, og da spesielt på det taktiske. Jeg føler ofte at jeg har vært sterk nok fysisk til å vinne løp, men jeg har kanskje brukt kreftene på feil sted til feil tid. Jeg sitter faktisk akkurat nå og ser på hvordan Joker opptrer på TV (under Kampioenschap van Vlaanderen, vår anm.). De er med på alle brudd, hele tiden, og de drar ikke én meter mer enn de andre. Jeg tror det er slike ting jeg kan dra nytte av og lære av, sier han og legger til:

– Hvis du beskriver sykling som et spill, og du har bruksanvisningen som følger med det spillet, så er det en del sider jeg ikke har lest ennå. Jeg tror Gino er en veldig god læremester, og vil hjelpe meg videre på veien.

Skal konkurrere mot Joker

Før han drar lagets blå trøye over hodet, skal han avslutte sesongen i sort og oransje.

Alt søndag skal han i aksjon under Grand Prix d’Isbergues. Deretter venter prokermesse i Belgia tirsdag og torsdag, før han avslutter med Goijke Pijl helga etter.

– Det blir kanskje litt spesielt å kjøre mot Joker for Sparebanken, men det blir nok også litt rart å trekke Joker-trøya over hodet den første gangen. Men man venner seg til det. Jeg gleder meg til å bli en del av Team Joker neste sesong, og jeg er veldig klar for å kjøre inn min første seier. I tillegg skal jeg hjelpe laget som helhet, når det trengs. Dessuten har jeg planer om å avslutte sesong med stil for Sparebanke Sør, avslutter Hagen.

Sportssjef Gino Van Oudenhove har følgende å si om Hagen-signeringen:

– Han er defintivt en rytter vi har fulgt med på de siste to sesongene. Han har tatt store steg i år, og har egenskaper vi ønsker å være med på å videreutvikle. I tillegg til å være en meget god klatrer, har han en offensiv innstilling vi gleder oss til å se mer av neste sesong.

PS! Tidligere har også Sindre Lunke (nå Giant-Alpecin), Amund Grøndahl Jansen og Bjørn Tore Hoem tatt steget fra Team Sparebanken Sør til Joker Byggtorget.

Tagget med: , , , , , , , ,

Les også disse