MYE FJELL: Andreas Leknessund og det norske laget testet løypa før rittet starter onsdag. Foto: Team Ringeriks-Kraft U23

– Topp fem innen rekkevidde

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 10.07.18 20:22

Del på    

Andreas Leknessund med gode muligheter i Giro della Valle d’Aosta.

(procycling.no): Mens Froome, Quintana, Nibali og de andre sammenlagtkandidatene kjemper om gul trøye i Frankrike, skal fremtidens toppsyklister til dyst i Italia. Onsdag starter Giro della Valle d’Aosta, med norske ryttere til stede.

I januar kom meldingen om at landslaget ikke hadde råd til å sende et landslag ned dit. Men Ringerike SK tok initiativet, og dermed befinner fem norske ryttere seg nå i Italia.

Andreas Leknessund, Daniel Ekløf, Sindre Kulset, Sondre Svensli og Andreas Staune-Mittet forsvarer de norske fargene i femdagersrittet. Tirsdag syklet kvintetten gjennom den 7,9 kilometer lange åpningsprologen.

– Vi har sett litt deler av enkelte etapper. Og skal kjøre gjennom en kritisk bakke med bil i dag. Vi får ikke sett alt, for det er jo et etapperitt som går fra sted til sted. Men det går jo i dalen her. Så det er jo bare opp og ned hele tiden, sier sportsdirektør Kristoffer Wormsen til procycling.no.

Rytteren det norske laget har størst forhåpninger til er samme 19-åring som tok sølv i tempo-NM, kun syv sekunder bak Edvald Boasson Hagen. Andreas Leknessund skal få smake på det knallharde U23-rittet for aller første gang.

– Han har ganske gode sjanser i morgen. Den er ikke for bratt den prologen. Den er mellom fem og seks prosent i snitt. Det er helt klart fordelaktig for Andreas. Realistisk sett så er en topp fem innen rekkevidde. Det er det vi har som mål. Så får vi ta det positivt om det skulle bli enda bedre. Om det ikke skjer noe uhell så kan det bli en morsom første etappe, beretter Wormsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORSKE LAGET: Sportsdirektør Kristoffer Wormsen (t.v) har med seg Sondre Svensli, Andreas Staune-Mittet, Andreas Leknessund, Sindre Kulset og Daniel Ekløf til det italienske rittet. Foto: Team Ringeriks-Kraft U23

Store fjell og dype daler

På første etappe venter en langt mer krevende dyst. 158,8 kilometer med to førstekategorier, og målgang på over 1500 meters høyde.

– Bakker får litt en ny dimensjon her nede. Så gutta får virkelig brynt seg. Det er noe helt annet enn det de er vant med å kjøre som norgescup, belgiske ritt eller bakkeritt i Norge kan ikke måle seg i det hele tatt. Her har du både første- og andre-kategorier i bøtter og spann. Det er fort mellom 3000 og 4500 høydemeter på hver etappe, påpeker sportsdirektøren.

Mens Leknessund er mannen man lener seg på i Aosta-dalen, har de andre rytterne på laget mer frie roller.

– Det er Andreas som har mest meritter og er den sterkeste rytteren per dags dato. Men det kan fint være muligheter for de andre også å kjøre resultater her med å komme seg av gårde i brudd. De kan få en litt hardere reise inn i bakken, men det blir da litt billigere når de har litt forsprang. Jeg håper de andre også kan få en god opplevelse og en veldig god erfaring med å kjøre her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VARMT: I den italienske dalen er det over 30 grader. Foto: Team Ringeriks-Kraft U23

Frykter varmen

En utfordring som Alexander Kristoff har slitt med i Tour-starten, nemlig varmen, er også til stede nord-vest i Italia. Kristoffer Wormsen og det norske teamet vil være ekstra påpasselige med å fore rytterne gjennom de fem dagene i Italia.

– Varmen er en ganske stor utfordring her nå. Det er mellom 30 og 35 grader nede i dalene her. Og det steker ganske godt i bakkene. Hvis vi klarer å fokusere på å få i oss drikke og næring, og ikke går på en smell der. Så kan det virkelig bli moro. Det håper vi på. Så vi skal passe på dem så godt vi kan og virkelig pushe på den biten der.

Flere norske unggutter har vist seg fram i Giro della Valle d’Aosta tidligere. I 2014 ble Odd Christian Eiking nummer to i sammendraget. Året etter vant samme mann den andre etappen, mens Sindre Lunke klatret til åttendeplass.

Ryttere som Thibaut Pinot (2009), Fabio Aru (2011, 2012) og Davide Villela (2013) har gått til topps i rittet tidligere. I 2017 vant Pavel Sivakov (nå Team Sky) foran Björg Lambrecht (nå Lotto Soudal) og Michael Storer (nå Team Sunweb).

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse