KONTROVERSIELL: Shane Sutton nekter for anklager fra tidligere kollega. FOTO: AFP PHOTO / CARL DE SOUZA

Tidligere Wiggins-trener benekter kjennskap til testosteron-bestilling

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 30.10.19 13:39

Del på    

Shane Sutton sier stor dop-bestilling ikke var til ham.

(procycling.no): Ifølge flere britiske medier er det ventet at Richard Freeman – tidligere lege for Team Sky og det britiske landslaget – vil innrømme å ha bestilt 30 testosteronplaster til britisk sykkelsports hovedkvarter i Manchester i mai 2011.

Når saken skal føres i domsutvalget til den britiske legeforeningen neste måned, er det ventet at Freeman skal vitne til at bestillingen var ment for Shane Sutton. Ifølge Cyclingnews har Sutton – den tidligere treneren til Bradley Wiggins og Team Sky – benektet anklagene.

Det var i forbindelse med en etterforskning i mars 2017 at britiske antidopingmyndigheter fant beviser for at en stor forsendelse med testosteron var levert til Manchester Velodrome, hovedkvarteret til British Cycling, i 2011. Det ble forklart at forsendelsen var en feilbestilling og Freeman ble bedt om å sende den i retur.

Daværende medisinsk ansvarlig ved British Cycling, Steve Peeters, husker da forsendelsen med testosteron ankom.

– Jeg sto med en kollega da bestillingen ankom og jeg ble umiddelbart gjort oppmerksom på den. Dr. Freeman, som var ansvarlig for å bestille medisiner, forklarte at bestillingen aldri var gjort og at den var sendt feil, sa Peeters til The Times.

– Han kontaktet leverandøren via telefon samme dag og dette ble bekreftet. Jeg ba Dr Freeman pakke ned (leveransen) og sende den tilbake til leverandøren. Og jeg ba om en skriftlig bekreftelse på at den var sendt feilaktig og mottatt. Denne bekreftelsen kom og ble vist til meg av Dr. Freeman. Jeg var fornøyd med at dette var en administrativ feil som ikke måtte eskalere videre, og derfor ble ikke Dave Brailsford gjort oppmerksom på dette.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Freeman står anklaget for 22 forhold, deriblant bestilling av testosteron, administrering av testosteron og falsk forklaring. Den tidligere Sky-legen nekter for kun tre av forholdene, skriver Cyclingnews.

Omfattende etterforskning

Freemans navn har dukket opp flere steder i ulike etterforskninger den britiske antidopingmyndigheten UKAD har rettet mot British Cycling de senere år. Avisene The Times og Daily Mail har tidligere avslørt legens tilknytning til større bestillinger av kortison og forsendelsen av en «mystisk medisinsk pakke» ment for Bradley Wiggins under Critérium du Dauphiné i 2011

Under UCIs medisinske fritaksordning – såkalte TUE – ble Wiggins lovlig behandlet med intramuskulære triamcinolon-injeksjoner tre ganger. To ganger før Tour de France, i 2011 og 2012, og en gang før Giro d’Italia, i 2013. Briten vant Tour de France i 2012. Freeman ble ifølge The Times stoppet av kollegaer da han søkte om et fjerde medisinsk fritak for Wiggins. Tour de France-vinnerens bruk av TUE er blitt kraftig kritisert. Sutton forsvarte kortisonbruken og sa den var medisinsk forsvarlig på grunn av Wiggins sine allergier. Sutton fratrådte i sin stilling som teknisk direktør i British Cycling i 2016 etter anklager om seksuell trakassering.

Etter flere utsettelser starter høringen i saken mot Freeman 5. november. Den tidligere Sky-legen har i kjølvannet av etterforskningene sluttet å praktisere og slitt med psykisk sykdom. Freeman har forespurt domsutvalget om å sitte avskjermet fra media og Shane Sutton mens han avgir sin forklaring.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse