Prøv Procycling Pluss idag

- MÅ HENGE MED: Carmen Small mener utviklingen innenfor kvinnesykling går så fort nå

- MÅ HENGE MED: Carmen Small mener utviklingen innenfor kvinnesykling går så fort nå, at man er nødt til å komme seg tidlig ut i et av storlagene. Derfor anbefaler hun nå at Susanne Andersen bør forlate Team Hitec. FOTO: Getty Images/Tim De Waele

Tidligere verdensmester: – Susanne Andersen bør forlate Hitec

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.08.18 17:36

Del på    

Stavanger-jenta skal avgjøre framtida etter Ladies Tour.

SARPSBORG (procycling.no): Nok en hard etappe i Ladies Tour ble vunnet av Marianne Vos, mens Susanne Andersen slo tilbake og hentet hjem 12.-plassen.

Etterpå ventet podieseremoni for begge to, og for den førstnevnte holdt det med to turer opp på podiet:

– Jeg er verken ung lenger eller norsk, så det får holde med to ganger, uttalte Vos henvendt til procycling.no etter at hun mottok både poeng- og ledertrøya.

Den nederlandske 31-åringen har vunnet det aller meste som går an å vinne på to hjul, og forteller at hun også har merket seg den 11 år yngre jenta fra Stavanger.

– Jeg kjenner henne litt fra før av. Hun var på høydetreningsleir samtidig med meg i Sierra Nevada, så vi snakket litt sammen der. Det er alltid kult når du får snakket litt med kolleger du vanligvis bare ser i feltet med hjelmen på, sier Vos til procycling.no.

Bestemmer framtida etter Ladies Tour

I forkant av etappen fortalte Andersen at hun skal bestemme egen framtid i etterkant av Ladies Tour of Norway.

– Jeg har ikke helt bestemt meg ennå. Jeg vil fokusere på Ladies Tour først i og med at det er et av mine største mål denne sesongen. Det er ikke helt i hodet mitt denne helga, så skal jeg heller bestemme meg når vi er ferdige her, forteller 20-åringen.

Hitec-laget har hatt en sesong preget av økonomiske vansker. For teamsjef Karl Lima vil det være essensielt å sikre seg spurterens underskrift i en satsing som skal romme mellom 8-10 ryttere neste år.

– Blir hun værende, så blir hun kaptein. Drar hun har vi andre alternativer. Det hadde vært veldig kjekt å ha henne med videre, både fordi hun er lokal fra området Hitec har sitt utspring fra og fordi hun er så god som hun er. Det er også smigrende at hun er attraktiv for andre storlag, sier Lima til procycling.no.

Verdensmester Vos: – Hennes avgjørelse

Andersen tok en sylhvass 7.-plass under VM på hjemmebane i Bergen i fjor, og ble i løpet av klassikerne både nummer 15 i Flandern rundt og 9 i Dwars door Vlaanderen.

Det er mer et spørsmål om tid enn om hvorvidt de store resultatene kommer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MENER ANDERSEN MÅ TA VALGET SELV: Det er flere ‘pro’s et cons’ som skal vurderes før man bestemmer seg for å skifte lag, mener verdensmester Marianne Vos. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Og det er delte meninger om de mulighetene forvaltes best innenfor rekkene til Hitec eller noen av de andre internasjonale satsingene.

Vos svarer diplomatisk når procycling.no spør hva hennes yngre konkurrent bør velge:

– Det er hennes avgjørelse. Jeg vet ikke hvordan hun tenker rundt det, om hun føler at hun trenger å ta det neste steget. Hun har bra støtte og omgivelser i laget hun er nå, men det kan være mulig at hun velger seg et annet lag i utlandet. Der er det kanskje enda mer erfaring, men samtidig er man ikke sikker på om man får et program som er like optimalt som det hun allerede har. Man må veie litt fram og tilbake og så får hun ta den avgjørelsen hun mener er riktig, sier sykkelunikumet som selv står med tre verdensmestertitler, tre sammenlagtseirer i Giro d’Italia, pene 20 etappeseirer og fem triumfer under La Flèche Wallonne Féminine.

Og da nevner vi bare noe fra en rikholdig merittliste.

– Et godt trekk å komme seg videre

Like mye har ikke Carmen Small å slå i bordet med, men den amerikanske 38-åringen ble verdensmester i lagtempo i Specialized-lululemon både i 2013 og 2014. I Firenze tok hun også bronsen i det individuelle tempoløpet.

Hun jobber nå som sportsdirektør i Virtu Cycling – et lag Andersen ble koblet til i forant av fjorårets VM på hjemmebane.

– Det hadde vært interessant å få henne inn på laget, ettersom hun er skandinav og vi også har vår satsing med utspring i Danmark. Men jeg tror ikke det var hold i de ryktene fra fjoråret. Jeg har ikke vært i diskusjoner om henne fordi vi allerede har unge ryttere på plass i laget vårt, sier Small til procycling.no.

Hun er klar på hva hennes råd er til Andersen, og begrunner det med den rivende utviklingen innenfor kvinnesykling, og at man rett og slett ikke har tid å miste når det gjelder å henge med de aller beste:

– Når det gjelder Susanne vil det være et godt trekk for henne å komme seg videre. Hun er fortsatt ung, så hun er nødt til å finne et lag som kan hjelpe henne med å utvikle og vokse til å bli en enda bedre syklist. Hun er veldig bra, men har fremdeles mye å lære, påpeker Small.

Mener Hitec var et godt springbrett

Innenfor den danske satsingen har Katrine Aalerud og Emilie Moberg funnet seg til rette.

Moberg måtte dessverre stå av Ladies Tour underveis på fredagens etappe, men Aalerud gjorde en solid jobb for Christina Siggard på flatene før den danske jenta til slutt kjørte inn til 6.-plass i Sarpsborg.

Aalerud mener Andersen er smart nok til å finne den beste løsningen selv, men uttaler likevel følgende:

– Hitec er et veldig bra springbrett. Det var veldig bra for min karriere og jeg kom meg til Virtu. For min del var det et riktig valg å dra ut fordi jeg føler at jeg lærer mer av de utenlandske rytterne. Kanskje også Susanne trenger litt forandring etter å ha vært hos Hitec i to år. Hun er en stor stjerne og kommer til å bli enda større, så jeg tror det kan være lurt. Men hun er smart nok til å finne ut av det selv.

– Plass til henne hos dere?

– Det vet ikke jeg noe om. Jeg har ingen kommentar, sier Aalerud med et smil.

Mener Andersen må posisjonere seg bedre

Uansett hva som blir bestemt av Andersen og hennes støttespillere i etterkant av Ladies Tour, er det ingen som er i tvil om at vi her har med et stort talent å gjøre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ETTERTRAKTET: Mange lag kan tenke seg en ung, talentfull spurter, men Susanne Andersen skal ennå ikke ha tatt avgjørelsen om hvor hun sykler neste sesong. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Samtidig som hun naturlig nok også har slitt litt med overgangen fra junior- til eliteklassen.

– Er Susanne en rytter du frykter i massespurtene, Marianne Vos?

– Hun er definitivt rask, men det er alltid et ritt før avslutningen. Fram til nå viser tøffheten i rittene og posisjoneringen at hun kanskje trenger et år eller to til for å posisjonere seg riktig underveis og ankomme spurten med fullt trøkk. Når det er på plass kommer hun til å bli en tøff utfordrer, svarer WaowDeals-rytteren.

Small ser også store ting i Stavanger-jenta, og mener hun har kommet langt i løpet av sine to første år på seniornivået:

– Utviklingen hennes har vært veldig bra så langt. Det virker som hun har god støtte fra det norske forbundet. Hitec har gitt henne støtte og hjulpet henne med å ta steget over fra junior- til eliteklassen. Det er et stort sprik der uten U23-klassen og det er utfordrende å gå fra ritt på 60 kilometer og gjerne mer enn det dobbelte. 150 kilometer blir en stor utfordring da. Det virker for meg at både laget og forbundet har hjulpet henne med å ta stegene som trengs, sier hun.

– Hva slags lag vil være interessert i en slik type rytter?

– Hun er en lovende, ung spurter. Etter mitt syn er det noe alle lag trenger og vil ha interesse av å sikre seg. Hun vinner kanskje ikke de største rittene allerede nå, men i løpet av to-tre år kommer hun til å være en av de aller beste spurterne. Det vil være en framtidsinvestering for lagene som vurderer det. Kanskje noen av de største lagene som Canyon SRAM eller Boels Dolmans kan vurdere henne og finne ut av hva slags framtidsutsikter hun har. Hvordan de kan hjelpe henne med utviklingen og hva slags rittprogram hun trenger. Det vil være bedre å gjøre det på den måten, enn å bytte lag hvert eneste år, mener Small.

PS: Ladies Tour avgjøres søndag med en 154 kilometer lang etappe mellom Svinesund og Halden. Vos har vunnet de første to etappen og har 18 sekunders ledelse tilbake til Emilia Fahlin på andreplass. Andersen ligger på 32.-plass, 3 minutter og 7 sekunder bak rittlederen.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse