VANT I COMEBACKET: Thea Thorsen gikk helt til topps i Gylne Gutuer etter lang tids skade. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no

Thorsen legger opp: – Det gjør vondt i hjertet

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 5.01.19 16:22

Del på    

2018 ble Thea Thorsen sin siste sesong som toppsyklist.

(procycling.no): Livet som toppidrettsutøver er nok vanskelig å forestille seg for Ola og Kari Nordmann. Livet i en boble, med et isolert fokus på én ting. Å forlate et sånt liv kan være en underlig overgang. Det er den fremtiden som ligger foran Thea Thorsen. 1. januar offentliggjorde 26-åringen fra Hønefoss at hun gir seg som toppsyklist.

– Det er en veldig rar følelse. Det er på en måte det eneste jeg har drevet med hele livet, så det føles jo veldig rart og litt utrygt. Det er veldig trygt og godt å ha de rutinene og alt det jeg er vant til å gjøre. Så det er annerledes, sier Thorsen til procycling.no.

Tanken om at det kanskje var på tide å sette sykkelen i boden har hun båret på lenge, men først nå var den tidligere Hitec Products-Birk Sport-rytteren klar til å offentliggjøre det.

– Jeg tok nok avgjørelsen for et par måneder siden. Jeg har på en måte sittet med det selv ganske lenge, og kun fortalt mine nærmeste om det. Det har vært et veldig vanskelig valg. Jeg har vært veldig i tvil, humrer hun.

– Nå følte jeg meg klar til å si det høyt. Det gjør vondt i hjertet, men magefølelsen sier at dette var riktig for meg.

Grusom velt på våren

Det som skulle bli Hønefoss-syklisten sin siste vårsesong endte med en grusom velt i Driedaagse-De Panne. Hitec-syklisten måtte sy ti sting i ansiktet, og pådro seg en solid hjernerystelse. En lang pause uten trening og ritt ventet.

– Jeg fikk den velten på våren, og jeg har på en måte hatt mye motgang de siste årene med en utbrent-smell tidligere. Det var litt den der «Nok får være nok»-tanken som slo meg nå. Men så er det veldig sånn at jeg ikke har lyst til å gi meg på bånn. Jeg hadde lyst til å komme tilbake fra det, men det var en lang vei. Det var mye to steg frem og tre tilbake. Det tok lang tid, men så klarte jeg å komme tilbake til NM.

Like før NM gjorde hun sitt comeback i NorgesCupen og Gylne Gutuer, i overraskende godt slag.

– Det var jo helt sinnssykt gøy. Når jeg tenker tilbake på det så hadde jeg en utrolig bra dag. Jeg syklet tempoen dagen før, som var første rittet jeg kjørte etter velten. Det var litt blanda følelser, men det ga meg litt troa på at NM kunne være noe. I Gylne Gutuer så følte jeg meg bare helt sinnssykt bra. Jeg hadde vel overtenning til tusen, flirer Thorsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I TRØBBEL: Team Hitec Products har ikke temposykler til ettermiddagens lagtempo etter at SAS har klusset med bagasjen deres. På bildet er (fra venstre) Thea Thorsen

TO SØLV PÅ RAD: Thea Thorsen tok NM-sølv på tempo både i 2017 og 2018. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Det har jeg fått høre av lagvenninne mine også. Vi satte opp et tog på grusen der og fikk sprengt feltet. Det var bare kjempegøy. At jeg kunne komme alene til mål der, og at vi hadde full pall og fjerdeplass var kjempegøy.

En drøy uke senere syklet Thorsen NM-tempo i Sandefjord. Plutselig var hun med i kampen hun om norgesmesterskapet.

– Jeg hadde bare trent en drøy måned før NM, og var virkelig med og kjempet om gullet. Jeg skulle selvfølgelig veldig gjerne hatt den trøya da, men Line var for sterk den dagen. Det å ta sølvet etter kun en drøy måned med trening var stort for min del. Det er nok årets høydepunkt.

31 sekunder skilte til slutt norgesmester Line Marie Gulliksen og sølvmedaljør Thea Thorsen.

Syv år i samme lag

Før 2012-sesongen ble en 19-år gammel Thea Thorsen plukket opp av Hitec-Products. Forholdet skulle vare ut hele resten av Ringerike-utøverens karriere.

– Som andreårs senior så signerte jeg med Hitec. Det ga meg muligheten til å kjøre veldig mye utenlands. Jeg har hatt et utrolig bra rittprogram opp gjennom alle årene. Det har egentlig betydd alt. De har gjort mye for damesykling. Vi ser jo at damesykling har vokst ekstremt mye fra jeg ble senior til nå. Det ser man på hele nivået i Norge. Jeg tror Hitec har hatt mye å si for det. For min del har det vært avgjørende.

Gjennom syv år, nesten en tredjedel av hennes liv, har Thorsen tråkket pedaler for Hitec Products-laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORGESMESTER: Thea Thorsen tok sitt andre NM-gull i gateritt da hun vant i Gjøvik 2015. Foto: Stein B. Olsen

– Jeg har hatt et veldig nært forhold til Hitec og til Karl og Tone Lima. Det har vært mange bra ryttere med i det laget opp gjennom årene. Mange av verdens beste ryttere som jeg har fått lære så mye av. Et lag som har stått så sterkt bak meg både i med- og motgang. Vi har vært på veldig mange turer og har blitt en familie. Vi bor sammen og reiser sammen, så det har blitt mange gode minner.

Thorsen er ikke den eneste som har forlat Hitec-Products den siste tiden. Tempomester Line Marie Gulliksen, Ingrid Moe og Thorsen selv forsvant fra stallen etter 2018. Det samme gjør kapteinsemnet Susanne Andersen. Året i forveien forsvant to andre av lagets beste: Emilie Moberg og Katrine Aalerud. Mye tyder på at et hamskifte er på gang i Thorsen sitt gamle lag.

– Det er veldig mange spennende unge, norske ryttere som er med. Så har man fått inn bra utenlandske ryttere som er veldig erfarne og kan ta en lederrolle og lære de yngre. Jeg håper de legger et rittprogram som passer rytterne de har på laget, og utviklingen. Det er mange unge ryttere som har stort potensiale. Man skal også være klar over at det er mange unge ryttere, og man må la dem få utvikle seg.

Pernille Feldmann og Amalie Lutro (begge født i 2000) har kommet inn og danner, sammen med Ingvild Gåskjenn (20), den yngre norske stammen i laget. Julie Solvang, Ingrid Lorvik og Vita Heine er den eldre norske trioen, mens ytterligere fem utenlandske ryttere er med.

Endring i sporten gjennom 15 år

Elleve år gammel startet Thea Thorsen med landeveissykling. 15 år senere trapper hun ned som toppsyklist. Endringene i sporten, spesielt hos kvinnene, har hun selv følt på.

– Det er utrolig stor forskjell. Man merker det med tanke på media. Det er nøkkelen tror jeg. Jo mer media som vil dekke damesykling, jo flere blir interessert i damesykling. Nå har vi fått mange ritt som er de samme som herrene. I noen ritt har vi samme premiepenger, og i 2020 blir det WorldTour på likt nivå som herrene med samme regler. Det går framover, men det tar litt tid. Store og viktig ting skjer, forteller Thorsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VM PÅ HJEMMEBANE: Thea Thorsen syklet både lagetempo og individuell tempo for Norge og Hitec i Bergen. Foto: Tim De Waele

Stor forskjell er det dog fremdeles på pengefronten. Mange av verdens beste kvinnelige syklister må jobbe ved siden av for å ha råd til å sykle. Sammen med WorldTouren i 2020 kommer også et krav om minstelønn til ryttere som sykler for lag på øverste nivå.

– Det kan nok være vanskelig for mange lag å gjennomføre fordi det er vanskeligere for damelag å få inn penger og sponsorer enn det kanskje er for herrelag. Men for dameryttere så vil det ha ekstremt mye å si. Da kan man drive 100 prosent med sykling. Nå er det mange som må jobbe ved siden av for å få ting til å gå rundt. Det å få en lønn å støtte seg på det tror jeg gjør at ting kan bli enklere for mange ryttere.

Kjærlighet for klassikerne

Med stadig større kvinneritt, og stadig flere av dem på TV, er det fremdeles store deler av kvinnenes konkurranser som er vanskelige å få sett.

– Jeg tror vårklassikerne er viktige å få med. Det er veldig morsomme ritt å følge med på. Det er utrolig mange som følger med herrene når de kjører Flandern, Nieuwsblad, De Panne og så videre på TV. Det er like mye action hos damene, og vi har fått noen av dem på TV. Men jeg skulle ønske at det var flere. Jeg tror folk hadde synes det var veldig morsomt å se på.

Selv om Thorsen nå har lagt opp, er lidenskapen for sporten fremdeles stor.

– Hva gleder du deg mest til i sykkelsesongen 2019?

– Jeg gleder meg veldig til klassikerne. Jeg har masse venner i Belgia og har litt planer om å dra ned og se noen av vårklassikerne. Det blir nok veldig rart, men det blir nok veldig gøy. Det er jo folkefest så det holder, ler Hønefoss-jenta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SOLOSEIER: Thorsen vant hele 1:34 foran sølvmedaljøren i gateritt-NM 2013.

Med toppidretten bak seg venter nå mer fokus på studier. Thorsen har studert idrettsfysiologi på deltid ved Idrettshøgskolen, og omlag et år gjenstår. Større frihet venter også i hverdagen.

– Det er veldig deilig å kunne gjøre andre ting, og ikke måtte tenke på at jeg må kjøre de intervallene eller kjøre den langturen. Men treninga er noe av det jeg har likt veldig godt med sykling. Så jeg kommer ikke til å slutte å trene. Men at jeg kan ta meg en løpetur istedenfor den sykkelturen hver gang, det kjenner jeg at er veldig deilig.

Hva som venter om hun speider litt lenger fram i tid med kikkerten er usikkert. Men at det dukker opp noe som er knyttet til sykkelsporten er langt fra utelukket.

– For øyeblikket er det studier og jobb som gjelder for meg. Men jeg har litt åpne planer og er jo veldig interessert i sykling og brenner veldig for det. Det hadde vært morsomt å kunne jobbe med noe sånt i fremtiden. Alt er veldig nytt for meg nå og jeg har ikke kommet så langt med tankene enda, for å være helt ærlig, ler den tidligere toppsyklisten.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse