Prøv Procycling Pluss idag

FORTSATT I GULT: Geraint Thomas. EPA/YOAN VALAT

Tårene trillet for Thomas etter å ha sikret seieren i Tour de France

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 28.07.18 20:41

Del på    

Forsvarte seg mesterlig på tempoen.

(procycling.no): Med over to minutter ned til utfordrerne i sammendraget, var det mye som skulle gå galt for at Geraint Thomas ikke skulle kunne trille inn på Champs-Élysées på søndag som vinner av årets Tour de France.

Den siste testen var den kuperte 31 kilometer lange tempoen til Espelette. Der viste Thomas på ny seg fram fra en veldig god side og forsvarte ledelsen sin på strålende vis.

Lenge så det også ut til at han skulle vinne etappen, men han klarte ikke å avslutte like sterkt som Froome og Dumoulin og endte på en tredjeplass på etappen. Det var likevel mer enn nok til å sikre seg sammenlagtseieren.

– Jeg kan ikke tro det. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er bare overveldende. Jeg har ikke tenkt på det hele rittet, men nå har jeg vunnet Tour de France, sier han i et seiersintervjuet etter rittet.

– Jeg trodde jeg kunne slå rytterne her, men å gjøre det i det største rittet over tre uker. Det er sinnssykt.

– Den siste gangen jeg gråt var da jeg ble gift. Jeg vet ikke hva som har skjedd med meg, sier han, før han rett og slett måtte avslutte intervjuet mens seierstårene trillet.

Dermed må han nå kun fullføre sjarmøretappen inn til Paris i morgen for å ta sin første seier i Tour de France og Skys sjette Tour de France-seier siden 2011.

Etappeseier til Dumoulin

Tom Dumoulin og Chris Froome knivet gjennom hele tempoen, hvor Dumoulin lenge lå to sekunder bak. Fra siste passeringspunkt og inn til mål var imidlertid to sekunder bak gjort om til ett sekund foran for Dumoulin, som med det vant etappen.

– Jeg visste ikke noe om passeringstidene. Jeg trodde fremdeles jeg var ett sekund bak Froome da jeg krysset målstreken, men så sa alle at jeg hadde slått ham med ett sekund.

Det var en stressende dag for Dumoulin, som fant ut at han hadde mistet tempodrakten sin tidligere på dagen. Klesleverandøren fikk hevet seg rundt og rakk å sy en ny og rykende fersk tempodrakt til tempoverdensmesteren.

– Det er utrolig. Jeg kan ikke tro det. Ett sekund, sier Dumoulin i seiersintervjuet etter etappen.

Nederlenderen blir dermed nummer to i touren, etter at han også ble nummer to i Giro d’Italia.

KLEM FRA KONA: Sarah Elen Thomas ga ektemannen en god klem i målområdet. Foto:. EPA/KIM LUDBROOK

Froome kjempet seg opp igjen på pallen

Etter at Primoz Roglic (Team LottoNL-Jumbo) vant fredagens etappe, klatret han forbi Chris Froome på sammenlagtlista og opp på tredjeplass.

Froome har havnet på pallen i hvert eneste treukersritt han har fullført siden han ble nummer fire i Vuelta a España i 2012 og var tydelig lysten på at den rekken skulle forlenges.

Med strålende kjøring satt han tidlig press på Roglic og sloveneren maktet ikke å holde tempoet til Froome.

Froome kom inn til en klar bestetid, mens en skuffet Roglic kom over minuttet bak Froome i mål.

Med kun 13 sekunder som skilte mellom de to før etappen, gikk dermed Froome forbi Roglic i sammendraget og sikret seg tredjeplassen.

Blant de ti beste i sammendraget gikk også Ilnur Zakarin forbi Nairo Quintana, med Zakarin opp på niendeplass. Mikel Landa falt ned på syvendeplass, mens Romain Bardet klatret opp til sjetteplass.

Grøndahl Jansen tok tidlig ledelse

Først ut av de tre nordmennene var Amund Grøndahl Jansen. Mens Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff tok det relativt rolig, brukte Tour de France-debutanten litt mer krefter og syklet inn til en foreløpig ledelse med tiden 44’54.

Ledelsen beholdt han en stund, men så kom Michael Hepburn og satt en helt ny standard. Mitchelton-Scott-ryttere klokket inn på 42’15 og ble sittende som leder gjennom et par timer.

Marc Soler (Movistar) var den første som klarte å slå tiden til Hepburn, etter å ha presset seg fem hundredeler foran.

Like jevnt ble det ikke da Søren Kragh Andersen (Sunweb) kom til mål. Etter å ha ligget jevnt med Soler og Hepburn på de to passeringspunktene, tok han en overlegen ledelse i mål, 31 sekunder foran Soler.

Dansken fikk imidlertid ikke nyte ledelsen lenge, for like etter kom Michal Kwiatkowski (Team Sky) inn og tok ledelsen med ett drøyt sekund.

Kwiatkowski holdt ledelsen helt til sammenlagtkanonene kom, hvor til slutt Tom Dumoulin tok etappeseieren.

Tagget med: , , , ,

Les også disse