I GULT: Geraint Thomas vant åpningsetappen i fjorårets Tour de France og lå på andreplass før han veltet ut på den niende etappen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Thomas øyner kapteinsmulighet i touren

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 29.06.18 13:17

Del på    

Froomes giro-tour-dobbel og en stressende førsteuke kan gi waliseren muligheten.

Seier i Critérium du Dauphiné betyr ikke nødvendigvis at man også er på topp i Tour de France, men fra de siste seks årene, har vinneren av de to rittene vært den samme ved fire anledninger. Bradley Wiggins vant begge ritt i 2012, mens Chris Froome tok dobbelen i 2013, 2015 og 2016.

Like bra har det ikke gått med Dauphiné-vinnerene Jakob Fuglsang (2017, brøt Tour de France) og Andrew Talansky (2014, brøt Tour de France) og for Geraint Thomas er det gjerne suksess eller fiasko.

32-åringen har fått en mengde ritt spolert av velt og andre uhell i løpet av karrieren, men viste seg fram fra sin beste side i Critérium du Dauphiné tidligere i måneden. Der ble det en komfortabel sammenlagtseier, og han fulgte opp med å bli britisk tempomester torsdag.

Kan få tour-sjanse

Den gode formen gjør også at han vil – til en viss grad – få sin egen sjanse i årets Tour de France.

– Laget har sagt at med måten jeg kjører på, så er de klare til å gi meg rollen som en «back-up»-rytter og som skal kjøre i hvert fall fram til den første hviledagen for å ikke tape noe tid før Alpene. Da kan vi ha to ryttere høyt oppe og se det derfra. Da kan vi ha to kort å spille på, og jeg tror jo lengre vi har to der oppe, så gir det laget to alternativer, sier Thomas til BBC.

Thomas er klar på at Froome fremdeles vil være hovedkapteinen, gitt merittene hans, men trekker fram Froomes forsøk på Giro-Tour-dobbelen som et usikkerhetsmoment.

– Froome har vunnet seks Grand Tours og Tour de France fire ganger. Han kommer alltid til å ha kapteinsansvaret, men han har hatt en annen inngang i år etter at han kjørte giroen. Det er litt usikkert hvordan han vil være, så jeg har definitivt den sjansen. Jeg nyter det og ser fram til det, sier han.

Klassikererfaringen kan bli viktig

Noe av styrken til Thomas ligger i klassikererfaringen hans. Den første uka er ventet å bli hektisk med muligheter for sidevind og med den niende etappen til Roubaix med over 20 kilometer med brostein.

– Det kommer garantert til å bli en tøff første uke. Det kommer til å bli sidevind, lagtempoen, noen småkuperte etapper som kommer til å bli stressende, og selvsagt brosteinen. Men jeg liker den type ritt, så forhåpentligvis kan jeg dra fordel av det, sier waliseren, som ble nummer syv i Paris-Roubaix for fire år siden.

Det var nettopp på brosteinsetappen for fire år siden at Froome veltet ut av touren – den eneste gangen de siste fem årene han ikke har vunnet rittet.

PS! Thomas er nå inne i sitt foreløpig siste kontraktsår med Team Sky og forteller til BBC at framtiden er så godt som avklart, men at det fremdeles mangler noen detaljer før det hele offentliggjøres.

Tagget med: , , ,

Les også disse